al ruim een jaar bultje in nek (lymfeklier?)

  • #1

    hoi allemaal,
    ik zit met heel veel gedachten door mijn hoofd maar durf het aan niemand te vertellen omdat iedereen anders alleen maar (onnodig?) bezorgd wordt..dus ik vraag jullie advies.
    het is nu januari 2014, maar eind oktober 2012 kwam ik erachter dat ik een bultje achterin mijn nek had, iets rechts van mijn ruggenwervel en dan helemaal bovenaan, op de grens van mijn haar, iets daaronder. toen ik dat bultje, ruim een jaar geleden dus, ontdekte, dacht ik gelijk aan kanker.. maar dan ga je (hoe stom het soms ook is, automatisch) op internet zoeken, daar kwam ik al snel uit op: een opgezette lymfeklier, niks aan de hand, gaat wel weer weg. ik was er nog niet gelijk gerust op, maar ik probeerde er maar op te vertrouwen. het bultje deed verder geen pijn en op een gegeven moment dacht ik er ook niet meer aan. wel raak je het soms per ongeluk aan, maar op een of andere manier wilde ik dat niet. het is van buiten niks engs, ja een bultje, maar geen enge wond of iets dus je kunt het makkelijk aanraken, maar op een of andere manier wil ik dat niet. dus ik hield me er niet te veel mee bezig. sowieso tot mei wilde ik er niet teveel mee bezig zijn vanwege mijn examens. ik weet niet meer precies wanneer het steeds was dat ik voelde, maar zover ik me kan herinneren heeft het bultje er altijd gezeten (sinds oktober 2012 dus) en is het niet even weggegaan. nu de afgelopen maanden kwam kanker in de familie weer erg dichtbij en merkte ik zeker wel dat je niet te laat moet zijn met de diagnose (vaak). ik begon me steeds meer zorgen te maken en begon me te beseffen dat het bultje er (nog steeds?) zit. een opgezette lymfeklier vanwege een verkoudheidje of iets duurt geen 1,5 jaar lijkt me?!
    ik ben de afgelopen maanden heel erg bang dat het dus toch kanker is. (Ik denk dat het ook komt door de omstandigheden (familielid overleden aan kanker), maar ik denk er heel veel aan en eigenlijk steeds als ik mijn haar in een staart wil doen, en ik ga met mijn hand over dat bultje, voel ik het gelijk weer zitten (verder doet het geen pijn). ik word er constant aan herinnerd en als ik op internet bijv. verhalen over kanker lees voel ik ook iets (niet echt pijn, maar ik voel wel iets op die plek). nu denk ik: ja als je denkt aan bijv. luizen, voel je die ineens ook, dus het hoeft natuurlijk niks te betekenen.

    het wordt geloof ik een onoverzichtelijk verhaal dus ik probeer weer to the point te komen:
    ik heb weer veel zitten googlen (oeps...) en kwam al wel 'snel' uit op CLL (chronisch lymfatische leukemie) (symptomen die ik heb: bobbeltje in de buurt van lymfeklieren, en ook heb ik een periode gehad dat ik steeds een 'vol gevoel' had: kan ook met CLL te maken hebben volgens internet. deze periode is echter al wel weer voorbij). maar goed, CLL is, volgens internet, een soort kanker waar je eerst niet echt last van hoeft te hebben (zoals ik nu). Als je dan naar de dokter gaat met een bobbeltje (wat CLL blijkt te zijn), is het vaak: ja je hebt CLL, we gaan nu het wait-and-see-beleid voeren, oftewel: we gaan nu niks doen, af en toe controles om te kijken of we ondertussen al wel wat moeten doen. Oftewel: je weet dat je ziek bent en er een vreselijke periode aan zal komen, maar nu kan je niks doen.

    nu zit ik dus met een dilemma..
    moet ik nu wel naar de dokter en dan misschien horen: ja je bent ziek en we wachten (wait-and-see), of horen: nee niks aan de hand:), of horen: ja het is iets anders en nu gaat de hele ziekenhuismolen voor je draaien..

    ik weet dat het goed is om zo snel mogelijk erachter te komen of je kanker hebt, maar je wilt het gewoon niet weten..je wilt nog leven, jong zijn, niet ziek zijn.

    ik wil gewoon echt niet naar de dokter omdat ik dus bang ben dat ik óf wait-and-see krijg, óf chemo's/bestralingen/emoties/je weet het allemaal wel..

    ik denk dat heel veel mensen met dillema's strugglen van: naar de dokter of niet?
    maar ik ben gewoon ook bang voor dat wait-and-see beleid (natuurlijk kan het ook geen CLL zijn en dat dit beleid helemaal niet van toepassing is hier). (Ik noem het even 'beleid', weet niet wat de goede benaming is?) wil ik dan niet gewoon veel liever nu lekker door leven tot ik evt. klachten krijg en dan pas mezelf écht druk gaan maken (nu maak ik me al zorgen, maar als ik wait-and-see heb, nog erger denk ik).

    bovendien heb ik ook als dilemma: ik ben 18, woon nog bij mijn ouders, enz., als ik nu naar de dokter ga op mezelf, zonder mijn ouders te vertellen, zullen ze er vast wel achter komen (zorgverzekering enz gaat vooral via hun geloof ik).
    en ik wil mn ouders ook niet buitensluiten ofzo, maar aangezien een ander familielid kort geleden is overleden aan kanker, zit het allemaal nog heel vers en ben ik gewoon bang dat als ik zeg: 'pap,mam, ik ben bang dat ik kanker heb', dat ze ook helemaal 'gek' worden om het zo maar te zeggen..

    pff sorry dit is volgens mij een erg onoverzichtelijk verhaal..jullie zijn de eersten aan wie ik dit ooit vertel en ik weet gewoon niet hoe ik het het best kan vertellen..er lopen zoveel verhaallijnen door elkaar.

    ik verwacht wel een antwoord in de zin van: ja ga naar de dokter! maar ik hoop dat jullie ook begrijpen dat ik dat gewoon echt niet wil vanwege mn overleden familielid maar ook vooral vanwege het wait-and-see. dan is het zo definitief dat je ziek bent.
    natuurlijk, de dokter kan ook zeggen; niks aan de hand! maarja daar ga ik maar even niet vanuit..

    bedankt voor het lezen en hopelijk kunnen jullie me advies geven..
    groetjes

    Reageer
    #2

    Ik snap dat je ongerust bent ook gezien de familiare omstandigheden. Maar een duidelijk antwoord op de vraag wat het bultje is kun je op dit forum dus niet krijgen. Er zal door een deskundige gekeken moeten worden wat het voor een bultje is.

    Je schrijft ook dat je echt niet naar de dokter wilt. Maar dat is natuurlijk struisvogelpolitiek. Als je wat zou mankeren is het goed om dat te weten zodat er eventueel iets aan gedaan kan worden en anderzijds goed om te weten als het niets ernstigs is. Je hoeft je er dan niet meer druk over te maken.

    Overigens had je ook op internet tientallen minder ernstige dingen kunnen vinden zoals bijvoorbeeld vetbultje. Volkomen onschuldig en als het je niet stoort hoef je er niets aan te doen.
    Je hebt het in je verhaal voortdurend over CLL en over wait-and-see beleid. Dat is dan een mogelijkheid die op internet te vinden is en dan nog wel de meest ongunstige.
    Maar je zult naar de dokter moeten om daar zekerheid over te krijgen.

    Reageer
    #3

    Ik weet niet of je dit gaat lezen maar ik ben een 16 jarige en heb waarschijnlijk al maanden of jaren zoon bultje achter mijn bij mijn haargrens ongeveer 1 cm doorsnede. Ik maak mij net zo druk al jou. Mijn ouders zeggen dat het niks is gewoon een lymfe maar ik dacht ok gelijk aan kanker. Ook al zit die er waarschijnlijk zo lang en is die waarschijnlijk niet gegroei. Ik ben te bang om naar de arts te gaan en dat ze gaan zeggen dat het kanker is. Uitijdelijk ik woensdag wel naar de huisarts.

    Reageer
    #4

    Hoi, ik ook!
    Al bij de huisarts geweest? Hij zit er, voor zover ik weet, sinds 3 maanden. En hij beweegt niet. Beweegt die van jou?
    Ik weet niet helemaal wat ik ervan moet denken.

    Reageer
Reageer op: al ruim een jaar bultje in nek (lymfeklier?)


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief