Hoge calprotectine maar geen occult bloed

  • #1

    Hoi allemaal,

    Een erg bezorgde 40 jarige man hier.

    Eerst even wat achtergrond informatie:

    Al jaren last van zo nu en dan losse stoelgang (soms waterdun maar meestal breiig). In 2007-2008 had ik last van anale fissuren.
    De afgelopen jaren af en toe bloed aan de wc papier gehad. Meestal was het gebied rondom mijn anus dan ook geirrteeerd/jeuk. Ik maakte mij daarom ook niet veel zorgen over.
    Ook heb ik in het verleden erg last gehad van hypochondrie. De laatste jaren ging dit stukken beter. En ik verweet mijn klachten met de stoelgang als een klassieke pds patiënt

    Fast forward:
    Sinds juli heb ik mss twee weken normale ontlasting gehad (maar vooral breiig met slijm). Tegelijkertijd erg veel stress omdat ik denk dikkedarm kanker te hebben. Mijn dokter wilde mij echter niet geruststellen en zegt dit komt door de stress. Uiteindelijk een nieuwe dokter gevonden en die heeft mijn ontlasting getest op: parasieten en bacteriën, occult bloed en calprotectine.

    Alles was goed behalve de calprotectine van 200.

    In eerste instantie was ik gerust want ik maakt mij met name zorgen over de occult bloed. Dit is niet gevonden dus was even erg blij dat ik geen kanker heb. Een paar uur na de uitslag occult bloed werd ik gebeld door de huisarts en die gaf mij aan dat de calprotectine te hoog is en ze verwees mij door vóór een coloscopie . Ook na dit bericht was ik enigszins gerustgesteld en dacht “ach beter een ontsteking dan kanker”.

    Echter na wat gegoogle zag ik enkele zeer verontrustende onderzoeken waardoor ik nu echt overtuigd ben dat ik darmkanker heb. Hopelijk herkent iemand zich in mijn verhaal

    Results—Median faecal calprotectin con- centration in the 62 patients with colorec- tal carcinoma (101 mg/l, 95% confidence interval (CI) 57–133) diVered significantly from normal (2.3 mg/l, 95% CI 1.6–5.0) with 90% of patients having elevated levels (normal <10 mg/l) whereas only 36/62 (58%) had positive faecal occult bloods. There was no significant diVerence in fae- cal calprotectin levels when considering location or Dukes’ staging of tumour. Per- centage positivity of faecal occult bloods was significantly higher for Dukes’ stage C and D cancers compared with Dukes’ A and B. In the colonoscopy group, 29 patients with adenomatous polyps were detected in whom the median faecal calprotectin was 12 mg/l (95% CI 2.9–32). Sensitivity for detection of adenomatous polyps was 55% using the calprotectin method and 10% using faecal occult blood testing. The overall sensitivity and specifi- city of calprotectin for colorectal cancer and adenomatous polyps as a combined group was 79% and 72%, respectively, compared with a sensitivity and specifi- city of faecal occult blood of 43% and 92%. Conclusions—Faecal calprotectin is a simple and sensitive non-invasive marker of colorectal cancer and adenomatous polyps. It is more sensitive than faecal occult blood tests for detection of colorec- tal neoplasia at the cost of a somewhat lower specificity.
    (Gut 2001;49:402–408

    Reageer
    #2

    Was even te snel met posten.

    Waar mijn angst nu om gaat is dat ik lees in dat onderzoek dat de calprotectine test meer darmkanker opspoort dan de occult bloed test. Dit vind ik zeer vreemd, want waarom gebruikt het bevolkingsonderzoek dan geen calprotectine test

    Reageer
    #3

    Ps:
    Er zit ook veel slijm bij en ontlasting is licht bruin

    Reageer
    #4

    Occult bloed is de eerste en meest voorkomende verschijning bij darmkanker. Calprotectine is dat niet.

    Reageer
    #5

    Bedankt John. Dat stelt mij enigzins gerust. De stress is echt onmenselijk en heb mijzelf zelfs in overleg met manager ziek gemeld.

    Merk ook dat ik nu opeens aan allerlei signalen denk die ik wellicht gemist heb zoals bijvoorbeeld een klien steekje die ik steeds op dezelfde plek voel rechtsboven mijn navel. Ook googelen helpt niet echt. Klinkt raar, maar kijk zo uit naar de coloscopie.

    Nog een Vraagje. Ik heb altijd het gevoel dat als je een IBD hebt dit op veel jongere leeftijd ontdekt. Gebeurt het vaak dat een 40 jarige het pas zo laat ontdekt?

    Reageer
    #6

    Dat heeft eigenlijk met leeftijd niet veel te maken hoor. En bovendien zou je het al veel langer kunnen hebben maar waren de klachten niet erg nadrukkelijk aanwezig en heb je ze genegeerd

    Reageer
    #7

    Ja vooral omdat ik altijd dacht dat het pds was. Doordat ik ergens las dat de diagnose pds in de verenigde Staten pas wordt gegeven als er geen lichamelijke afwijking is aangetroffen is het balletje bij mij gaan rollen; en mede dankzij mijn angsten om kanker te krijgen.

    Ik kijk trouwens al jaren naar dit forum en zie helaas veel mensen vragen stellen voorafgaand onderzoeken maar nooit achteraf aangeven wat de uitkomst is. Volgende week laat ik dit hier weten. Vóór nu, bedankt voor je hulp!

    Reageer
    #8

    Nog 1 vraag. Calprotectine moet toch altijd boven de 600 zijn voor een ibd? Vind de uitslag vreemd. Heb nooit koorts, alleen een steek paar keer per dag rechtsboven de navel (al 2 jaar). Ben toch bang, ondanks de goede resultaten van de occult bloed test dat ik net die ene geval ben die ze er niet hebben weten uit te vissen: en ik dus toch kanker heb. Ben afgelopen jaar mega aangekomen.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Misschien kun je beter een keer over je angsten met je huisarts gaan praten.

    Reageer
    #10

    Ik ben sinds twee weken ingeschreven voor een psycholoog. Helaas duurt het nog even.

    Verder ben ik idd bekend met angsten maar dat betekent niet dat ik onsterfelijk ben. Ik heb al tijden last en altijd pijn rechtsboven navel. Ik voel gewoon aan alles dat dit ook de reden is van mijn diarree en hoge calprotectine waarde. Luister, ik hoop dat dit idd allemaal mijn angsten zijn en als dit zo is dan zal ik heel diep mijzelf moeten aankijken (en ook mijn lieve vriendin die ik ermee pijn doe). Maar op basis van al datgene dat ik heb gelezen is de uitkomst 90 procent kanker.

    Maar zoals gezegd wordt ik donderdag 7 oktober in DC kliniek onderzocht en Laat ik een post op dit forum achter wat uit de coloscopie is gekomen.

    Reageer
    #11

    Ik wilde je klachten niet afdoen met "het zit tussen je oren" hoor. Je hebt beslist klachten. Maar je angst voor darmkanker is toch fors aanwezig en beheerst een beetje je leven. En dat helpt dus niet bij de klachten.

    Reageer
    #12

    Update: niks gevonden, alleen klein 3 mm poliep. Zo opgelucht

    Reageer
    #13

    Heleboel stress minder dus

    Reageer
    #14

    Wat is een gezonde calprotectine die vam mij is 307.Maak me een beetje zorgen.

    Reageer
    #15

    De grens ligt eigenlijk bij 50. Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor een verhoging van de calprotectine, maar dat zou dan onderzocht moeten worden

    Reageer
Reageer op: Hoge calprotectine maar geen occult bloed


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief