Klik bij slikken

 • #1

  Hallo allemaal, ik maa me zorgen... Sinds een tijd heb ik bij het droogslikken een klik aan de bovenkant van mn strot. tegen de "onderkin" aan zeg maar... Ik heb het niet als ik eet of drink (of dan merk ik het niet), alleen bij speeksel doorslikken... Als ik mijn hoofd in een andere houding doe, bijvoorbeeld naar links, rechts of omhoog dan heb ik het niet of soms ook... Klinkt een beetje wazig maar ik hoop dat jullie snappen wat ik bedoel... Verder heb ik geen klachten, geen keelpijn, geen heesheid, geen moeite met slikken, alleen dus die klik...

  Heeft iemand enig idee wat dit kan zijn? Ik zit me behoorlijk bang te maken, ik ben extreem bang voor ziektes en dood en durf vak niet naar de huisarts uit angst dat het iets ernstigs zou kunnen zijn... Voor de goede duidelijkheid, het is niet iets dat ik me ingebeeld heb...

  Ik ben 29.

  Reageer
  #2

  Een klikkend geluid bij het slikken is op zich niets bijzonders. Gezien het feit je verder helemaal geen klachten hebt, is er dus geen reden te denken dat er iets ernstigs aan de hand is. Als je bang bent dat je erg ziek bent, ga dan naar de huisarts. De huisarts kent jouw medisch dossier en kan indien gewenst een onderzoek doen. Let wel dat angst voor een ernstige ziekte vaak niet kan worden weggenomen door onderzoeken en geruststelling door een dokter. Angst is een ander probleem dat mogelijk op een andere manier kan worden opgelost. Dus mocht er niets worden gevonden bij onderzoek, en mocht de huisarts je verder geruststellen, en mocht de angst aanwezig blijven op een manier die voor jou belemmerend werkt, overweeg dan eens met een psycholoog te gaan praten over de werkelijke oorzaak van jouw angst zodat die eventueel behandeld kan worden. Of heb je zelf enig idee waar deze angst ineens vandaan zou kunnen komen? Ook als blijkt dat je echt geen ziekte hebt.

  Reageer
  #3

  Wat ben ik blij dat ik iemand lees die hetzelfde heeft als ik.
  Ook ik voel iets "verspringen" als ik slik (en idd niet bij eten en drinken). Ik heb al talloze onderzoeken ondergaan maar er is niks gevonden. Het zou inbeelding zijn, maar dat is het absoluut niet.Nu zou ik zo een onderzoek moeten laten waarbij ze een slangetje in de neus steken en dan moet je ondertussen vanalles eten en drinken, maar ik zie dat onderzoek absoluut niet zitten.
  Volgens de osteopaat zijn mijn keelspieren extreem opgespannen. Als hij die spieren losmaakt is het even gedaan maar na 5 minuten begint het opnieuw.
  Misschien ben jij ook, net zoals ik, op van de stress en zet dit probleem zich op onze zwakke plek.
  We lezen elkaar misschien nog als er een oplossing komt ?
  Groetjes
  Marianne

  Reageer
  #4

  @Jessie C : al enig idee waar jouw klacht vandaan komt. Ik heb uiteindelijk het onderzoek niet laten doen, maar het "klikken" is er nog altijd..

  Groetjes
  Marianne

  Reageer
  #5

  Ongetwijfeld is het niet iets ernstigs. Het feit dat je normaal kan slikken en geen andere klachten hebt doen zeer geruststellend aan. Overigens is het niet verstandig om bang voor een huisarts te zijn en als je denkt dat er iets ernstigs aan de hand zou zijn en niet daar naar toe te gaan. Juist in dat geval zou je wel moeten gaan, anders steek je je kop wel erg in het zand. In dit geval lijkt mij overigens een doktersbezoek niet nodig.

  Bram

  Reageer
  #6

  Het klinkt als een teveel aan spannings in de spieren rond het strottenhoofd. Dit kan losgemaakt worden door een logopefist met Manuele Facilitatie aantekening. Een eenvoudige behandeling waarbij door stretchen de spieren ontspannen worden met over het algemeen direct effect. Bij aanhoudende keelklachten overigens altijd even langs de huisarts gaan! Succes!

  Reageer
  #7

  Ik heb ook exact dezelfde klacht. Geen pijn, wel "vervelende" klik, alsof er iets verschiet. Met name 's morgens als ik nog in bed lig. Bij het veranderen van de houding verdwijnt het inderdaad soms. Als iemand er nog precies achter komt wat het nou is, dan hoor ik het graag.

  Reageer
  #8

  Beste Sandra,
  Bedankt voor je bericht. Ik heb al jaren slikkl, erg vervelend.Waarrsch spanning..

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Ik heb deze 'klacht' al zeker 10 jaar en ben er 1 keer voor naar de huisarts geweest. Die vertelde me dat het mijn strottenhoofd is die verspringt. Niets om me zorgen over te maken... na 10 jaar geloof ik dat ook wel, maar het blijft een vervelend gevoel, waar ik dagelijks mee te maken heb. Er zijn ergere dingen, en zolang het niet pijnlijk is laten we het maar zoals het is.

  Reageer
  #10

  Wat grappig. Ik heb hetzelfde, maar bij mij doet mijn keel soms wel wat pijn.

  Ik vermoed zoals vele van jullie dat het om spanning/stress gaat. Hoe meer ik erop let, hoe erger het wordt. Als ik gestrest ben, dan span ik me ook erg. Dit voel ik vaak als eerst in mijn nek/keel. Gevolgd door hoofdpijn.

  Vooral als ik een droge keel heb, heb ik dit probleem. Veel drinken helpt bij mij dan.

  Bij twijfel altijd naar de huisarts gaan. Better safe than sorry.

  Sterkte allen!

  Reageer
  #11

  Ik heb er ook.last van. Heb het nu.een aantal maanden maar maak.me.ook zorgen. Vooral.als ik een droge mond heb hoor je.het hard klikken bij het slikken. Ik gebruik nu medicijnen waar je een.droge mond van krijgt maar ik blijf hoe.dan ook slikken. Hoop.dat het.niks.is

  Reageer
  #12

  Herkenning alom! Ik heb het sinds een aantal jaren. Vooral als ik 's avonds op de bank zit valt het me op of als ik in bed lig... Tijdens mijn zwangerschappen was het erger, een paar maanden geleden helemaal weg. Maar nu klik ik weer vrolijk verder ; )

  Reageer
  #13

  Ik heb het ook, vooral als ik naar links, rechts of naar beneden kijk. Ik denk dat de stress het erger maakt. Gelukkig doet het geen pijn en is het alleen maar een beetje vervelend.

  Reageer
  #14

  Hi,

  Ik heb precies het zelfde al een aantal jaar en nu zit het zo in mn hoofd dat ik het soms dagen niet los kan laten. Na wakker worden voel ik gewoon alsof ik over een spier heen slik, of alsof er een kliertje ofzo zit wat ik voel als ik slik. Is er bij jou al meer onderzoek geweest? Ik ben er nu 2 x voor nr de huisarts geweest en de eerste keer maagtablteen gehad omdat hij dacht wellicht dat maagzuur een opgezwollen kliertje kon geven. Ni de laatste keer gaf de ha aan; het is niets. Probeer het los te laten want anders houd je dit als jouw ding (hij gaf dus aan is een psychisch probleem). Ben heel benieuwd naar jou verhaal en wellicht geeft het mij andere inzichten.
  Groetjes amber

  Reageer
  #15

  Ik heb er nu ruim een jaar last van. Precies wat anderen beschrijven. Een milde tot soms heftige klik bij het droogslikken. Tijdens het eten verdwijnt het. In mijn geval ook als ik mijn hoofd schuin rechts naar beneden houd.

  Indien het te gespannen strottenhoofdspieren zijn, valt dit ook zelf te masseren? Ik ben er wel eens flink mee aan het rommelen geweest, maar weg gaat het niet meer. De huisarts vond het een reuzeinteressant fenomeen, maar kon er verder ook niets mee. Hij voelde wel degelijk de klik in mijn keel.
  Het zou ook iets van ruw kraakbeen kunnen zijn waar de strottenhoofdspieren een fractie achter blijven haken.

  De precies locatie van waar volgens mij de klik zit (ik voel een spiertje knappen als ik heel lichtjes mijn hand tegen mijn keel hou) eigenlijk al wel het horizontale gedeelte van mijn keel, een paar cm van mijn kin en niet mijn strottenhoofd.

  Reageer
Reageer op: Klik bij slikken
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief