Geel gezicht

Bereken hier je BMI

De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

 • #1

  Ik heb de volgende vraag. Mijn vriend heeft vaak last van een gelige gelaatskleur. Hij wordt daar erg onzeker door, want het wordt vaak tegen hem gezegd. Hij heeft last van bloedarmoede en gaat vaak onder de zonnebank. Ik had zelf het idee dat als hij een bleke huid heeft van de bloedarmoede, dit met het bruin van de zonnebank wat geel kan uitvallen. Het is een gezonde, levendige jongen. Ik zelf heb geelzucht gehad en was geel in de ogen en op mijn hele huid. Hij heeft het niet zozeer op zijn huid, maar vooral in het gezicht. Dus ik vermoed ook niet dat dat het is….

  Ik heb hem al gezegd naar de dokter te gaan, maar hij vertikt het… Misschien heeft hier iemand enig idee wat het zou kunnen zijn…??

  Reactie
  #2

  bloedarmoede heeft een oorzaak. Welke? wat krijgt hij ervoor, dit is wel belangrijk. als de zonnebank een gele huidskleur geeft kan hij er maar beter niet meer opgaan. als oogwit niet geel is is het waarschijnlijk geen lever probleem. maar wel iets voor de dokter omdat bloedarmoede behandeling nodig heeft. sterkte. Peggy Sue

  Reactie
  #3

  Iemand met geelzucht heeft te veel galkleurstof in zijn bloed. Hierdoor worden de huid en het oogwit geelgekleurd en is de urine donker. Galkleurstof wordt ook wel bilirubine genoemd.
  Geelzucht is geen ziekte maar een verschijnsel bij een andere aandoening. Bij volwassenen is meestal een ontsteking of storing in de lever de boosdoener. Een veel voorkomende oorzaak van leverontsteking is hepatitis. Ook galwegaandoeningen kunnen leiden tot geelzucht.

  http://www.kennisring.nl/smartsite.dws?id=56379

  Reactie
  #4

  Als een aandoening een gelig uiterlijk veroorzaakt, is er sprake van geelzucht. Dit is geen ziekte op zich, maar wel een signaal dat er iets mis is met de afvoer van een afvalstof uit het bloed. Geelzucht duidt dus op een achterliggende kwaal, die zowel onschuldig als ernstig kan zijn.

  Sommige afvalstoffen worden op eenvoudige wijze uit het lichaam afgevoerd. Als ze gasvormig zijn, gebeurt dit door ze uit te ademen. Zijn ze oplosbaar in water, dan worden ze opgenomen in de urine. Maar voor onoplosbare vetten verloopt het afvoerproces iets ingewikkelder. Deze vetten kunnen alleen worden uitgescheiden via de galstoffen die door de lever worden geproduceerd. Gal verwijdert echter niet alleen vetten, maar ook bilirubine. Dit is een geelgekleurd afvalproduct van de rode bloedcellen. Als er iets mis gaat met de afvoer hiervan, dan stapelt de bilirubine zich op in het bloed waardoor geelzucht optreedt.

  Geelzucht of icterus is het symptoom dat de patiënt geel ziet. Dit is meestal het best te zien aan het oogwit. Dit verschijnsel kan vele oorzaken hebben; een indeling van mogelijk oorzaken met korte bespreking volgt hieronder.

  De gele kleurstof die de kleur veroorzaakt is meestal bilirubine, een afbraakproduct van de heem-groep in hemoglobine. Als hemoglobine wordt afgebroken (als een rode bloedcel het eind van zijn nuttige levensduur heeft bereikt) wordt de kleurstof eerst in een onoplosbare vorm van bilirubine omgezet, die door speciale eiwitten door het bloed naar de lever wordt getransporteerd, waar de stof door koppeling aan glucuronzuur, een goed oplosbare groep, wateroplosbaar wordt gemaakt. De nu oplosbare kleurstof wordt in de gal naar de darm uitgescheiden en is de oorzaak van de bruine kleur van ontlasting. Een klein deel van de kleurstof komt ook in het bloed terecht, deels als gevolg van heropname van de stof zelf uit de darminhoud, maar ook van reactieproducten ervan die door bacteriën in de darm zijn omgezet. Als de galwegen verstopt zijn (b.v. door een galsteen) kan de ontlasting vrijwel wit zijn (‘stopverfkleur’). galkleurstoffen zijnook verantwoordelijk voor de gele kleur in urine, dat bij afwezigheid (zie Acholurie) op een bepaalde vorm van geelzucht duidt.

  pre-hepatisch: (‘voor de lever’): met de lever is niets mis maar er is een zodanig verhoogde afbraak van hemoglobine dat er veel aanbod is waardoor de patiënt (meestal niet erg) geel ziet. Bij bepaalde vormen van bloedarmoede door versterkte bloedafbraak, bij bepaalde erfelijk bepaalde condities waarbij de verwerkingscapaciteit van de lever verminderd is (syndroom van Gilbert, ziekte van Crigler-Najjar)
  hepatisch (‘door de lever’): de lever is zelf door ziekte aangetast (b.v. hepatitis, cirrose) en kan minder aanbod aan en/of laat verwerkte producten teruglekken naar het bloed in plaats van naar de gal.
  post-hepatisch (‘na de lever’): de gal-afvoerwegen (waaronder de ductus choledochus) zijn in of na de lever verstopt, meestal door een galsteen, soms door een tumor, waardoor er veel oplosbare bilirubine zijn weg terug vindt naar het bloed. De ontlasting zal dan licht tot wit zijn, de urine juist zeer donker, bruin.
  andere oorzaken: b.v. het eten door de patiënt van ongewoon veel gele kleurstoffen b.v. caroteen in wortelen of bruiningstabletten.

  Reactie
  #5

  het zou kunnen dat het het Syndroom van Gilbert is.
  ik heb pas ondekt dat ik dat ook heb.
  gele ogen en bij vermoeidheid of ziekte ook last van een gelige huid.
  het is een erfelijke onschuldige lever aandoening.

  ik hoop dat je er wat mee kan.

  Reactie
  #7

  Het kan ook simpel bloedarmoede zijn

  Reactie
  #8
  Reactie
  #9

  Ik heb net hetzelfde, geel rond de ogen en ik heb ook bloedarmoede.

  Reactie
  #10

  Hij is Aziatisch

  Reactie
  #11

  hallo
  mijn dochter is bijna 4 jaar oud. als we in haar gezicht kijken heft ze een geel gezicht. ze is veder gezond en heeft geen klachten.
  ze plast veder goed en grote ontlasting gaat ook goed.
  ze slaapt niet veel is een slechte slaper en merk wel dat ze slaap te kord komt.

  ik maak me tog zorgen over als ouders zijne.
  haar ogen zijn gewoon goed wit is ook gewoon wit.
  zou iemand me kunnen uitleggen wat het zou kunnen zij,

  Reactie
  #12

  Misschien oververmoeid. Ga eens langs bij de huisarts.

  Reactie
  #13

  mijn dochter van2 en half ziet ook regelmatig geel. Zij heeft ook chronische bloed armoede. met de naam sferosytose.
  ik zou eens vragen of daar op onderzocht kan worden. En google er maar eens op misschien word je er wat wijzer van. Het verwijderen van zijn milt en galblaas zou kunnen helpen. veel mensen weten niet dat ze dit hebben een Veel artsen zijn er niet zo mee bekend en zullen het ook niet snel denken. nat toch zou ik me er eens in verdiepen

  Reactie
  #14

  is er al eens bloed geprikt op hb en bilirubine. mijn dochtertje ziet ook vaak geel maar dat komt omdat ze chronische bloed armoede heeft wat sferocytose heet . En nee ze is niet moeier dan ieder ander kind omdat haar lichaam niet anders weet. ik zou eens vragen of er bloed geprikt kan worden

  Reactie
  #15

  Eet hij toevallig veel wortels ? Hier zit de stof carotene in . Bij teveel eten van wortels kan de huid geel uitslaan door deze stof.

  Reactie
Reageer op: Geel gezicht
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief