Tintelend en duizelig gevoel in hoofd in relatie met ogen???

Bereken hier je BMI

De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

cm
KG
 • #1

  Het hele verhaal begon zo’n 2 jaar geleden, toen ik 22 was. Ik zat in de trein op weg naar mijn toenmalige vriendin. Ik had er al een tijdje last van dat ik me soms duizelig voelde en tintelingen in handen en voeten had, maar deed er niet zoveel op uit. Die avond in de trein werd het echter heel erg, en voelde het alsof ik ieder moment op kon gaan vallen. Zijn toen direct naar ’t ziekenhuis gegaan, en daar te horen gekregen dat het hyperventilatie was. Dat wetende was dat probleem opgelost.
  Sinds die tijd hield ik af en toe die klachten en ging hiermee naar eigen huisarts. Die vertelde me dat lichaam en ziel niet meer in harmonie zouden zijn, en ik naar een psycholoog zou gaan. Dit niet alleen om de hyperventilatie, maar ook om vergeetachtigheid en lusteloosheid wat ik sinds die tijd een beetje gekregen heb. De klachten leken volgens hem op een burn-out / depressie, wat gedeeltelijk door het drukke ondernemerschap ontstaan zou zijn. Uit een bloedtest kwam verder niets naar voren.
  Na enkele gesprekken met de psycholoog en het zien van die rekeningen werd het er allemaal in ieder geval niet beter op, voor mijn gevoel was ik hier niet op het goede adres. Ook oefeningen tegen hyperventilatie hielpen niet.
  De klachten namen echter steeds grotere vormen aan. Ik kon steeds slechter dingen onthouden, als iemand zich voorstelde wist ik direct daarna zijn naam/gezicht al niet meer. Ook werd de duizeligheid steeds erger, met name in grote / drukke ruimtes. Onder invloed van stres nam het allemaal nog grotere proporties aan. Het voelde continu alsof ik om zou gaan vallen / de controle over mezelf kwijt zou raken, ook leek het alsof m’n hoofd vast stond. Naast dit alles was ik ook nog eens erg moe.
  Na enig zoekwerk op internet ben ik toen bij Pieter Freijters uitgekomen, van Mind Tuning. Erg bijzondere man! Hij vertelde me na enkele testjes dat mijn problemen veroorzaakt zouden worden door onderconvergentie (soort omgekeerd scheelkijken). Met die wetenschap verwees hij me door naar een optometrist/optoloog. Dat wetende voelde ik me op dat moment iets beter, maar de hoofdklachten bleven (bijzonder slecht kunnen onthouden, gespannen gevoel in hoofd, druk op het hoofd, gevoel van afwezigheid, zweverig gevoel/duizeligheid, vaak uitgeput gevoel, regelmatig verkeerd ademhalen (met de borst ipv buik), bang dingen te vergeten, problemen met de taal, etc…).
  Enige tijd later ben ik toen naar een goede optometrist/optoloog gegaan, die de klacht inderdaad geconstateerd heeft. Volgens hem zouden de klachten hier vandaan komen. De exacte klacht draagt volgens hem het labeltje “fixatie disparatie”. Dat wetende was ik natuurlijk helemaal in de wolken dat na 2 jaar iedere dag me rot gevoeld te hebben alles opgelost zou worden.
  Enkele weken later kon ik toen de voorgeschreven glazen met prisma’s erin ophalen. Ik heb altijd een bril gehad, de laatste 5 jaar had ik lenzen met een – sterkte van 3.75. Dat ik me de eerste dagen erg vreemd zou voelen met die prisma glazen was iets wat heel normaal zou zijn volgens de betreffende meneer, en dat was ook zo. Ik was nog duizeliger, en alles leek dubbel te zijn. Echter, na enkele uren zag de wereld er wel ineens compleet anders uit. Alles leek diepte te hebben, en zelfs m’n eigen huis leek ineens veel strakker te zijn. Dit mooie gevoel was echter na enkele dagen weg (of ik was eraan gewend…). Sinds die tijd zijn de klachten echter in ieder geval niets minder geworden. Wat ik er alleen wel bij gekregen heb is boven in m’n hoofd, net onder de haargrens, een tintelend / drukkend gevoel. Dit is een plek die een beetje varieert van positie en omvang, maar doorgaans heeft hij een doorsnede van zo’n 10 cm en ligt hij midden op het hoofd. Deze plek veranderd echter van positie. Soms zijn het de 2 slapen die drukken, soms zit het achter op het hoofd, soms in een klein gebiedje in het midden. Het voelt als een drukkend/kloppend gevoel met tintelingen. Het lijkt soms alsof er een baksteen op m’n hoofd ligt zegmaar, maar dan wel helemaal bovenop. Na gelang ik kijk naar kleine dingen / me inspan of (emotioneel) gestrest ben wordt het erger of minder erg. Op dagen dat ik compleet ontspannen ben, en gewoon lekker thuis kan hangen heb ik er nagenoeg geen last van, maar zodra ik me in moet spannen (tekst lezen, moeilijke gesprekken voeren, of lopen in drukke/grote situaties wordt het erger, soms zo erg dat ik niet eens een roltrap naar beneden kan vanwege de druk/duizeligheid die (waarschijnlijk vanwege de schrik) hyperventilatie tot gevolg heeft. Deze hyperventilatie is echter in mijn geval het vasthouden van de adem bovenin, niet het heel snel in en uit ademen.
  Uiteraard heb ik de optoloog/optometrist hierover enkele keren gebeld, maar deze vertelde me dat dit een normaal verschijnsel kan zijn, omdat ik nu met 2 ogen ga kijken, en ik eerder altijd met slechts 1 oog “aktief” zou kijken. Ik heb over 3 weken een afspraak voor controle, en vanaf dat moment krijg ik verdere oefeningen mee naar huis, zodat ik over een jaar eventueel zonder prisma’s kan leven.

  Het voelt echter allemaal heel erg vreemd. Ik begin me zorgen te maken dat er toch iets anders aan de hand is. Een jongen van 24jr die niet eens een naam kan onthouden van een bijvoorbeeld een grote klant, of een leuk meisje. Iemand die een beetje film niet kan volgen, en de namen van de spelers in een soap waar ik al jaren naar kijk niet weet. Ook het onthouden van zaken (plaatsen / namen) uit het nieuws of andere media is zo goed als onmogelijk. Langzaam voel ik me, ondanks dat ik een behoorlijk IQ heb, best dom worden. Ook het schrijven van sommige woorden is soms lastig voor me. Naast dit alles heb ik de continue druk op m’n hoofd met tintelend gevoel, en regelmatig het hyperventilatie gevoel. Ik kan in ieder geval niet meer leven zoals ik graag zou willen.

  Het spijt me dat het zo’n enorm verhaal geworden is, maar veel korter kon ik het niet samenvatten. Ik hoop dat er mensen zijn met dezelfde klachten. Ook zou ik graag willen weten of ik me serieus zorgen moet gaan maken, en toch naar de huisarts moet gaan.

  Reactie
  #2

  Je bent niet dom ! !
  Je bent heel verstandig, zo te lezen.
  Er is wel iets aan de hand ,dat is duidelijk.
  Het slecht kunnen concentreren en onthouden zou een gevolg kunnen zijn van de langdurige spanning over je gezondheid. en andere zaken.
  Veel wijst op hyperventilatie.
  Kan ook van de ogen komen of een neurologische oorzaak hebben.

  ik denk dat je de hyperventilatie met deskundige hulp moet aanpakken.
  Ontspanningstherapie,yoga,sporten, ademhalingstherapie , allemaal manieren om de hyperventilatie te lijf te gaan.
  ik heb de indruk dat je veel te veel bezig bent met wat je beschrijft.
  Maak je ook plezier, heb je vrienden ?
  Als je niet lekker in het leven staat merk je dat aan je lichaam.

  Als het met je ogen niet beter gaat, laat je dan doorverwijzen naar een (academisch) ziekenhuis.

  Reactie
  #3

  Ik zou zeker nog een keer naar de huisarts gaan, want dit is echt niet gezond. Misschien dat er zelf wel wat mis is met je hersenen (tumor). Ik wil je niet bang maken hoor, maar het klinkt gewoon absoluut niet goed!

  Reactie
  #4

  Daar had ik natuurlijk ook al aan gedacht, echter heb ik niet altijd last van deze klachten. Als ik bijvoorbeeld gewoon een "thuis hang dagje" heb, en niets te doen heb, heb ik er nagenoeg niet tot geen last van, evenals dat ik er bij totale ontspanning geen last van heb. Als het een tumor zou zijn, zou deze er toch altijd moeten zijn, en niet meestal? Zo heb ik er 's ochtends nooit last van, en wordt het meestal op een werkdag door de dag heen erger. Ik vind m'n werk echter super leuk (eigen onderneming) en ga er helemaal in op. Vaak werk ik wel TE hard, en neem ik TE weinig rust, omdat ik het zo leuk vind, en gewoon graag m'n werk af wil hebben voor die dag. Op dat soort momenten heb ik er dan altijd wat meer last van.....

  Reactie
  #5

  hoi, ik heb hetzelfde gehad als d, alleen in mindere mate. ik was 3 keer naar de huisarts geweest en er was bloedtest gedaan in het ziekenhuis. maar de huisarts kon niks vinden wat mijn duizeligheid veroorzaakte. toen heeft hij mij doorverwezen naar een neuroloog. er is toen een eec en ct gemaakt en gisteren ben ik bij de neuroloog geweest en heb uitslag gekregen. met mijn hoofd is er niks aan de hand. ik zou last hebben van hyperventilatie en word nu doorverwezen naar een logopedist. ik voel me natuurlijk wel opgelucht dat er niks ernstigs is, maar ik heb nog steeds de klachten. en misschien verergert de stress ook wel de klachten, want tijdens mijn vakantie had ik er geen last van. dus wat d. moet doen is naar de huisarts gaan en alles laten onderzoeken.

  Reactie
  #6

  ben je al bij een neuroloo geweest misschien kan hij je hersendruk meten misschien is die te hoog want dat kan ook te maken hebben met je ogen, je hebt niet het gevoel dat je jezelf aan het verliezen bent dat je vreemd bent van jezelf?

  Reactie
  #7

  Ik herken jou klachten heel erg goed! Ook ik heb dat gevoel in mijn hoofd en ik sta doodsangsten uit. Er is bij mij hyperventilatie geconstateerd, maar ik maak me er nog steeds erg ongerust om..
  Ik krijg verder geen onderzoeken etc, maar ben wel erg benieuwd of er bij jou iets uit gekomen is?
  het is heel beangstigend allemaal hé. Bij mij is de hoofdpijn overigens ook de ene keer erger dan de andere keer, maar wel continue aanwezig. Soms lijkt mijn hoofd ook uitelkaar te klappen, en mijn concentratievermogen is verre van wat het geweest is.

  Reactie
  #8

  Ik heb ook last van hyperventilatie schijnbaar chronisch. Gisteren had ik een behoorlijk hevige aanval. Mijn linkerarm voelde vervelend aan, druk op de borst, misselijk, neiging tot braken. Hoge hartslag.

  De hoge hartslag bleef een paar uur. Ik was zo moe dat ik er toch van in slaap viel. Alleen vanochtend voelt mijn linkerarm nog steeds vervelend aan, mijn hoofd voelt zwaar aan en mijn borststreek voelt ook nog pijnlijk aan. Ik heb de dokter gebeld, maar die zegt om dat ik het eerder heb gehad, dat ik het moet aankijken hoe het vandaag gaat. Ik ben zo bang. Ik voel me er helemaal niet gerust op.

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  ik herken mijzelf ook met deze klachten, vooral vermoeidheid en concentratie problemen en erg wazig voelen,
  ook meerdere keren naar huisarts geweest, ook niks gevonden. Waar ik zelf achter kwam was dat als ik niks vermoeiends deed voor mijn ogen, dus zomers en op vakantie, dat ik mij langzaam weer lekker ging voelen, dus wat ik probeerde vol te houden was geen computer gebruik, niet lezen, geen tv, dat helpt voor mij. met het zoeken naar een oplossing bij optomotrist terechtgekomen daar bleek dat ik dus fixatie desparatie bleek te hebben die mijn klachten veroorzaken bij mij was het een hoogte verschil in mijn ogen. dus een prisma bril aangemeten gekregen. ik loop er nog steeds en wacht op een wat sterkere bril, omdat deze bril die ik nu heb niet alle klachten wegnemen, maar ik weet in ieder geval na 4 jaar wat mijn klachten veroorzaken en dat scheelt een hoop stress. dus check de site en kijk of je je kan vinden met de klachten. en wat stress betreft probeer dat zoveel mogelijk te vermijden, dat verergert het allemaal, probeer niet te veel aan je gezondheid te denken zoek ontspanning, sporten of zo, en wat ik ook niet doe is koffie drinken dat lijkt ook slecht op mij te werken.
  groetjes Danny

  Reactie
  #10

  Beste D,

  Ik herken jouw klachten ook, ik heb enorm last van een wazig gevoel in mijn hoofd gevoel van afwezig zijn, lichaam en geest zijn niet één momenteel. Tevens heb ik veel moeite om een gesprek te volgen en om dingen te onthouden. Daarnaast ben ik zeer prikkelbaar en agressief vooral tegen mijn vriendin. Ik heb echt een katerig gevoel en dat al drie jaar lang. Huisarts denkt dat het een vorm van depressie is, ben al bij psychoterapeut geweest maar dat levert niks op. Heb ook al meerdere malen sint janskruid gebruikt (Kira Forte). Maar heb ook niet het idee dat dat echt helpt. Het is zo moeilijk om uit te leggen wat ik voel. Depressief ben ik niet want ik doe gewoon alles nog met plezier maar ik voel dat er iets niet goed is. Heb soms ook angstaanvallen en last van innerlijke onrust alsof mijn hoofd gaat exploderen. Ik word zo moe van mezelf en wil me gewoon weer top voelen want nu is het plezier in het leven gewoon minder. Zit er aan te denken om naar het ziekenhuis te gaan om mezelf helemaal te laten checken. Hopelijk kom ik eruit sporten helpt wel iets maar lost het probleem niet op. Graag hoor ik jouw reactie of heb je tips.
  Sterkte .

  Reactie
  #11

  Beste medeforummers,

  Ik herken de klachten erg goed, ik ben 20 jaar en heb een druk leventje, heb een baan als uitvoerder bij een brandpreventiebedrijf, heb een lieve vriendin en woon samen met een goede vriend van mij, ik heb er nu sinds een jaar last van , heb begon vorig jaar rond september toen een vriend van mij aan kanker leide, hij is toen vrij snel overleden, ik had toen ook dat ik heel erg twijfelde aanmezelf qua gevoels etc, ik ben ook een psycholoog geweest maar daar heb ik ook niks aan gehad. Ben soms erg chagerijnig en kwetsbaar.

  Ik word er helemaal gek van net zoals jullie, en ik heb ook dat als ik op vakantie ben, of een leuke werkweek heb dat ik nergens last van heb, net zoals een andere medeforummer vertelde in dit onderwerp.

  Ik hoop op meer reacties zodat we elkaar kunnen steunen.

  Gr MG

  Reactie
  #12

  als onderzoeken verder niets uitwijzen dan kun je ervan uitgaan dat het spanning/hyperventilatie is. je kunt a. in therapie gaan. b. een klassiek homeophaat raadplegen. c. naar een Chinese arts gaan(die kijken heel anders naar klachten) d.accupuntuur e. yoga f,sporten g. massages. Dit zijn verschillende oplossingen, de bedoeling is dat je begint met iets wat jouzelf het beste lijkt waarschijnlijk is een combinatie het beste dus b.v. de Chinese arts en yoga of de homeophaat en massages. . zou er niet meedoorlopen, zonde van je dagen die zo voorbij gaan. Ik wens je veel sterkte en succes met het vinden naar de juiste therapie. Brenda

  Reactie
  #13

  Ik herken je beschreven klachten volledig. Ik heb achtereenvolgens scans laten maken van mijn onderrug, mijn nek, mijn hoofd etc. Mijn oren zijn getest, mijn zenuwstelsel, mijn reactiesnelheid, mijn oogbewegingen etc. Een half jaar, 6 doktors, een kinesist, bloedvatverwijders en spierverslappers later vond ik eindelijk iets wat voor mij wel heeft geholpen om er vanaf te geraken:

  "Intensief sporten" ... de eerste keren voelde ik mij alleen maar duizeliger worden wanneer mijn hardslag opliep. Dat voel ik nu nog steeds op piekmomenten tijdens het sporten. Maar naast het sporten ben ik er zo goed als volledig vanaf * houdt hout vast*. Voor mij volstaat het voorlopig om 4 uur intentief, tot het uiterste te sporten. Dit helpt mij ondertussen toch al 3 maanden bijna volledig van mijn klachten af. Ik hoop dat het nooit meer terugkeerd en dat er, als dat ooit zou gebeuren, nog andere manieren zijn om de klachten te verhelpen.

  Succes to all of you 😉

  Reactie
  #14

  Beste

  Ik moet zeggen ik heb iets dergelijks voor denk'k. Ik heb dus echt last van m'n ogen; ik moet me zwaar concentreren om wagen te rijden en tv te kijken en bijgevolg krijg ik soms duizeligheden en onpas gevoel aan de maag. En bij momenten let ik dan te veel op m'n adem en ik krijg dan moeilijk adem.
  Ik heb dit gekregen na een bijzondere stressvolle periode en ik heb altijd een lui oog gehad. (ik zie een dominant zicht uit m'n rechteroog). Ik probeerde m'n linkeroog wat te activeren en sindsdien heb ik van deze symptomen last. En soms wat vlekken op m'n zicht uit m'n linkeroog.
  Is dit wat jouw gevoel wat schetst?
  Kan je me hierover iets laten weten want ben er eigenlijk ook niet gerust in.

  Reactie
  #15

  Sven, zijn je ogen nagekeken ?
  Heb je een bril nodig ?

  Reactie
Reageer op: Tintelend en duizelig gevoel in hoofd in relatie met ogen???
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief