Zwelling wang

  • #1

    Hallo,

    Twee weken geleden kreeg ik last van mijn linkerwang. Deze was opgezwollen (langs mijn neus) en het gaf een trekkend gevoel (onder mijn mondhoek). Ook tintelde het even rond mijn lip en op mijn jukbeen. Mijn huisarts heeft niet echt naar de zwelling gekeken, maar was eerder bezorgd over de tintelingen. Als deze terugkwamen, zou ik worden doorgestuurd naar een neuroloog. De tintelingen zijn gelukkig niet meer teruggekomen en de zwelling is grotendeels afgenomen, maar toch merk ik het nog wel bij het praten en lachen. Niet een lekker gevoel. Volgens mijn fysio zijn het vochtophopingen veroorzaakt door stijve, gespannen nekspieren.

    Nu vraag ik mij af of het ook een bijholteontsteking zou kunnen zijn. In oktober vorig jaar heb ik ook al eens zo'n dikke wang gehad. Ik had al wat langer het idee dat ik verkouden zou worden, maar dit heeft nooit doorgezet. Ook was mijn linkerwang (langs m'n neus) vaak roder en warmer dan de rechterwang. Twee dagen voordat mijn wang zo opzwelde, had ik hoofdpijn en voelde ik me trillerig. Dit duurde niet lang; een middagdutje loste dat weer op. Maar wellicht speelt er dan toch iets van een infectie mee? Ik krijg hier niet echt antwoord op van mijn huisarts. Op dit moment wordt mijn schildklierfunctie gecontroleerd i.v.m. druk die ik voelde bij mijn oog.

    Voor alle zekerheid ga ik voor controle (weer) naar de tandarts (eerder ook al geweest i.v.m. dikke wang), maar ik verwacht dat ze (weer) niets zullen vinden.

    Klinkt dit misschien bekend bij iemand? Zou dit inderdaad een bijholteonsteking kunnen zijn (al dan niet in combinatie met de diagnose van de fysio)? Ik ben er niet helemaal gerust op (en misschien een beetje ongeduldig om het stilletjes af te wachten).

    Alvast bedankt voor jullie reactie(s).
    Groet,
    Andrea

    Reageer
    #2

    Hoi,

    Ik herken het wel als bijholte ontsteking,maar absoluut niet als gerelateerd aan gespannen nekspieren ( en die heb ik eigenlijk altijd).
    Als ik jou was,zou ik terug gaan naar de huisarts en vragen nu specifiek naar de zwelling te kijken.
    En als de huisarts het niet weet,een verwijzing naar een kno arts vragen.
    De tandarts zou je kunnen vragen of het misschien een geïrriteerde of ontstoken wortel kan zijn,van een tand die daar loopt of je tandvlees wat geïrriteerd zou kunnen zijn.
    De huisarts zou bijvoorbeeld ook eerst een kuur ontstekingsremmende medicatie kunnen voorschrijven,ter diagnose.
    In het geval van een irritatie of ontsteking zou je dan verbetering moeten zien, heeft het geen effect, zou er verder onderzoek gedaan moeten worden.

    Reageer
    #3

    Nog even als toevoeging,  het gevoel in de wang en mond en die tintelingen herken ik wel als te gespannen kaakspieren. Bij mij wordt dat veroorzaakt door kaak klemmem en gaat meestal samen met een te hoge ademhaling/hyperventilatie.  Daar zou je je fysio nog naar kunnen vragen.

    Maar de zwelling herken ik daar dus niet bij!

    En dan heb je nog de mogelijkheid dat het meerdere dingen samen zijn: en je bijholten in combinatie met gespannen spieren. Ik zou alles nog een keertje laten checken

    Reageer
    #4

    Dank je wel voor je reactie, Suzan! 🙂 Ik ben zelf ook een kaakklemmer en heb hierdoor al eerdere klachten gehad, al zij het hele andere klachten dan nu (destijds voelde het alsof mijn oor continu dicht zat). De zwelling zou volgens de fysio komen doordat mijn nekspieren dusdanig gespannen zijn dat ze de drainage blokkeren. Ook bleek mijn gewrichten helemaal vast te zitten; deze zijn nu losgemaakt. Ik zal het vast niet helemaal juist herhalen, maar dit is ongeveer het verhaal in de woorden van een leek. 🙂

    Wellicht is het een combinatie van factoren inderdaad. Vanmorgen zag ik het even niet meer zitten, omdat het zo'n gespannen/strakke wang heel vervelend is bij het praten en lachen. "Wat als het niet over gaat?" spookt er dan door m'n hoofd. "Wat als er een ernstigere, onderliggende reden is?" Etcetera. Je kunt jezelf zo helemaal gek maken.

    Ik wacht de tandarts even af. Ik heb wel een lichte bobbel op mijn gehemelte. Eens in de zoveel tijd heb ik dat, waarna die bobbel openbreekt. Ooit al eens naar laten kijken door de tandarts en hij gaf aan dat het een verstopte speekselklier was. Maar nu zit dit bobbeltje/deze verhevening er al best lang en is niet open gebroken. Maar of dit dan de oorzaak kan zijn van mijn huidige klachten of slecht "nog" een symptoom of een iets op zichzelf staand? Geen idee. Heb een goed gebit en verder nergens last van.

    Mocht ik meer weten te komen, dan zal ik dat hier laten weten. Misschien ook handig voor anderen.

    Reageer
    #5

    Hier een korte update:

    De tandarts heeft niets gevonden. Gaaf gebit, geen reden om een foto te maken. Heb wel een verwijzing gekregen voor de kaakchirurg i.v.m. wit beslag aan de binnenkant van mijn wang.

    Ergens teleurstellend, want gisteren dacht ik de oorzaak gevonden te hebben! De binnenkant van mijn wang was rood en gezwollen (ter hoogte van kiezen bovenkaak). Ik had bij tijd en wijle wel weer een verdoofd gevoel langs mijn jukbeen en soms bij mijn ooghoek. Logisch, dacht ik, er zit een infectie en mijn wang was nog zichtbaar dik. Bij het flossen kwam er ook best veel bloed vrij. Maar vandaag was hier bij de tandarts niets van te zien. Het was niet meer rood. Alleen dat witte laagje was zichtbaar (voelde ook wat ruwer). Als er geen infectie was, wat heeft dat verdoofde gevoel dan veroorzaakt? Hoe kort ook die ook duurden. Toch een vochtophoping? Dat moet dan ook ergens vandaan komen... kan het dan echt zo simpel zijn geweest als gespannen spieren en vastzittende nekwervels? Retorische vraag, gewoon even 'hardop' denken. 🙂

    Maar goed, tegelijkertijd voelt mijn wang sinds gisteren wel beter (nog niet 100%, er zijn zeker momenten waarop het weer lijkt op te zwellen), dus daar hou ik me maar aan vast.

    Oh, er is in mijn bloed geen teken gevonden van een bacteriele infectie. Schildklierwaarde valt ook binnen de referentiewaardes. Bij de kaakchirurg kan ik voorlopig helaas nog niet terecht. Misschien dan toch nog een neuroloog raadplegen ivm die sensaties in mijn wang? In ieder geval om uit te sluiten dat het iets neurologisch is? Het lijkt me sterk, maar anders blijft dat toch door m'n hoofd spoken.

    Ben benieuwd wat mijn volgende update gaat zijn!

    Reageer
    #6

    Update:

    Ziekig geweest afgelopen weekend. Moe, hoofdpijn, druk rondom de ogen, trillerig, maar geen koorts. Wel ontstoken tandvlees.

    Bij de tandarts geweest... eindelijk hebben ze een foto gemaakt, maar hier was niets op te zien. Geen ontstekingen, niets.

    De huisarts vermoedt een schimmelinfectie in de mond, in ieder geval rondom de mondhoeken. Maar wellicht ook in de mond... het kan zijn dat mijn slijmvliezen op de schimmel reageren met een ontstekingsreactie. We gaat het uitvinden.

    Nu eerst op naar de KNO-arts. Mijn lip tintelde de afgelopen twee avonden weer even, maar het lijkt erop dat ik die tintelingen kan "wegademen". Dit zou dan weer neigen naar iets als hyperventilatie o.i.d. Iets wat Suzan ook al noemde in een van haar berichten.

    Geen idee of dit allemaal interessant is voor anderen om te lezen, maar zelf vind ik het altijd jammer als er iets wordt gepost en er geen follow-ups komen. Vandaar.

    Reageer
    #7

    Ben ik met je eens, jammer dat er weinig updates komen!

    Ik hoop voor je dat er bij de KNO arts wat uit gaat komen!

    Reageer
    #8

    Volgende update... !

    Ben bij de kaakchirurg geweest (kon gelukkig eerder terecht bij een ander ziekenhuis), waar ze opnieuw een rontgenfoto hebben gemaakt. Ook de kaakchirurg zag niets abnormaals op de foto. Op kortere tandwortels voortanden na (had de tandarts ook gezien); dit zou komen door een beugel die ik een aantal jaar geleden heb gehad. Schijnt vaker voor te komen na een beugel, maar niemand die je dat vantevoren vertelt....

    Maar goed, de kaakchirurg heeft ook alles bekeken en zag werkelijk niets afwijkends (dus ook geen schimmelinfectie). Hij had geen idee wat m'n wang heeft kunnen doen opzetten - het was in ieder geval niet iets tandheelkundigs. Het gekke is dat ik wel veel "tandruk" voel, met name 's nachts als ik ga slapen (kaken niet geklemd; die probeer ik dan bewust te ontspannen). Soms voel ik ook m'n ene hoektand "klikken", bijvoorbeeld bij het drinken. Dit geeft de indruk dat die tand los zit, maar zowel de tandarts als de kaakchirurg zeggen dat alles goed zit. Vreemd... en vervelend, want die 'klikjes' van die tand voeden dan toch m'n paranoia. Over m'n paranoia over kortere tandwortels nog maar niet te spreken, haha.

    Heb nog een afspraak bij de ortho staan, maar eerlijk, hoeveel bevestiging heeft een mens nodig en waar houdt het op? Het is lastig, want aan de ene kant denk je dat je je te veel focust op iets, maar aan de andere kant wil je je ook niet laten "afschepen", want hoe vaak hoor je niet dat dat gebeurt bij mensen?

    In ieder geval voel ik me nu fysiek wat beter en heb weer meer energie. Ik wacht de KNO nog af, daar voel ik nu wat minder druk bij. Nu hopen dat dat vervelende gevoel in m'n gebit en dat getik van die tand stopt. Ik las dat heel veel mensen dit weleens hebben (getik van tanden), maar dat er zelden een duidelijke oorzaak voor is. Of kan ook dit gevoel te maken hebben met hyperventilatie of overspannenheid (waar ik - eerlijk - denk ik wel tegenaan zit)?

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Hallo,

    Hier een update voor degenen die worstelen met vergelijkbare klachten...

    Inmiddels ben ik bij de KNO-arts geweest, maar alles was ok. Vanuit dat vakgebied gezien is er in ieder geval geen verklaring voor mijn klachten (zwelling/kramp wang, verdoofd gevoel wang, rondom oog en boven mond). Omdat ik ook last had van een tand en kies, ben ik naar mijn ortho gegaan (na enkele bezoeken aan de tandarts en een bezoek aan de kaakchirurg). Zij gaf me een verwijzing naar de tandarts-gnatholoog. Een tandarts-gnatholoog is gespecialiseerd in kaakklachten en pijn in het gezicht. Volgens de gnatholoog waren mijn klachten goed te verklaren door kaakklemmen. Ze had het o.a. over triggerpoints en uitstralingspijnen. De sensaties die ik in mijn gezicht voel, zouden voortkomen uit triggerpoints in bijv. mijn nekspieren. Ze merkte op dat mijn nek- en kaakspieren vrij gespannen zijn en raadde me o.a. aan om naar een kaakfysio te gaan. Dit heb ik gedaan en zij (kaakfysio) merkte al vrij snel verbetering. Maar toch heb ik nog steeds dezelfde klachten, al komen en gaan ze misschien wel sneller gedurende een dag. De ernst fluctueert meer als 't ware. Helaas lijken ze ook iets uit te breiden naar de andere kant van mijn gezicht. Dat baart me dan weer zorgen, maar wellicht is dat simpel te verklaren doordat ik nu meer op mijn houding let e.d. (andere houding, andere belasting van de spieren?). Ergens ben ik nog steeds bang dat de sensaties in mijn gezicht een neurologische oorzaak hebben, maar vooralsnog heeft geen van de specialisten reden gezien om me naar een neuroloog te sturen. Bovendien zou mijn wang (voorkant wang) dan toch ook niet opzwellen en rood worden, lijkt me...

    Geen idee of iemand zich in mijn verhaal en klachten herkent. Zo ja, dan zou ik dat heel graag horen. Herkenning doet immers goed!

    Reageer
Reageer op: Zwelling wang


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief