gevaar nek kraken?

Bereken hier je BMI

De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

cm
KG
 • #1

  Beste mensen,

  Al jaren lang kraakt mijn nek. Dit gebeurd per ongeluk tijdens het sporten of als ik me nek omdraai. Ook doe ik dit expres, zo'n 20 keer per dag. Dit doe ik omdat het zorgt voor verlichting. Als ik dit niet doe krijg ik een zware druk op mijn hoofd en last van hoofdpijn. Ook voel ik een zeer onaangenaam gevoel in mijn nek. Na het knakken lijkt alles goed te zitten.

  Nou mijn vraag: heeft het kraken van je nek in deze mate (á 20 keer op een dag) een gevaar?

  Als dit niet zo is ben ik van plan hier gewoon mee door te gaan, maar heeft het op lange termijn wel gevolg moet ik toch een andere oplossing vinden.

  alvast vriendelijk bedankt!

  Reactie
  #2

  In het algemeen kun je zeggen dat het risico op kraakbeenslijtage groter is bij regelmatig kraken van gewrichten dan indien je dit niet zou doen. Echter, gezien het feit dat het bij jou verlichtend werkt, zou ik overwegen een juiste diagnose te laten stellen voor de oorzaak van uw hoofdpijnklachten om deze klachten in de toekomst anders en waarschijnlijk gezonder te kunnen benaderen.

  Reactie
  #3

  Vriendelijk bedankt voor de reactie George!

  Ik denk dat ik inderdaad even een diagnose moet laten stellen. Ik wil namelijk niet op mijn 20e al last hebben van gesleten nekwervels aangezien ik nog maar 17 jaar ben en mijn nek nog vele jaren nodig heb.

  Reactie
  #4

  ja, ik zou er eens mee naar een Chiropractor of manueel therapeut meegaan.
  dat doe ik zelf ook en het helpt altijd goed.
  succes, Brenda

  Reactie
  #5

  Hallo,

  Met interesse volg ik berichten e.d. over (zelf) nek kraken. Ik heb >10 jaar geleden een sportongeluk gehad waarna een gekneusde nek gediagnostiseerd werd. Sindsdien kan ik mijn nek zelf kraken en geeft dit veel verlichting. Idd ik heb het ook dat als ik het niet doe het tot een (redelijk) stijf gevoel en hoofpijn kan leiden. Het is net alsof iets vrij komt en/of goed komt te zitten wanneer ik kraak.Ondertussen kan ik meerdere gewrichten kraken. Vaak gebeurd dit onbewust bij een beweging (dus niet gemanipuleerd).

  Ik heb vaker nagevraagd wat het kraken kan zijn. O.a. bij doktoren en een bekende fysiotherapeut. De antwoorden lopen uiteen van een luchtbel (net zoals bekend bij vingers kraken), slappe ligamenten/gewrichtsbanden, een wervel die niet geheel goed staat, gespannen spieren. Maar verder wordt er niet naar gekeken etc. Ook over de gevaren van zelf kraken loopt het uiteen. Van beweringen dat het geheel geen kwaad kan tot dat het geheel niet meer gedaan moet worden voor eigen veiligheid. Zelf kraak ik nog, maar probeer het wel minder te doen. Met name ook omdat ik al jaren merk dat het geluid nogal hinderlijk kan zijn voor anderen. Ik heb vrienden, collega's en vrienden die het absoluut geen prettige geluiden vinden. Daarbij ook omdat het mijn nek betreft 😉

  Reactie
  #6

  Bedankt voor je informatie Q.
  Zelf merk ik ook dat mensen om me heen het een onprettig geluid vinden en daarom doe ik het ook nooit in gezeldschap, tenzij het per ongeluk gaat.
  Ik ben er wel mee naar de dokter geweest en die verwijst me door naar een manueel therapeut.

  groetjes,
  Sammy

  Reactie
  #7

  Ook ik kan mijn nek kraken en doe dit meerdere keren per dag. Voor mij geeft dit ook een verlichtend gevoel. Vaak last van spanningshoofdpijn, wat door het kraken vrijwel meteen weg ebt. Daarnaast ook een bepaalde spanning in mijn spieren, die door het kraken afneemt. Het lijkt wel verslavend!
  Ik ben er al een aantal keer mee terug gegaan naar de HA. Telkens een verwijzing naar fysio of manueel therapeut. Dit hielp slechts tijdelijk.
  Nu mag ik eindelijk voor een foto gaan om te kijken of er evt. sprake is van artritis (slijtage). Deze foto ga ik binnenkort laten maken. Mocht daar wat uitkomen, zal ik het zeker berichten op deze site.

  Reactie
  #8

  Hallo krakertje,

  ik weet dat het een laat berichtje is, maar voor het geval je dit nog leest ben ik erg benieuwd wat het resultaat van het onderzoek was.
  Zou je dit alsjeblieft dan willen beantwoorden?

  Groet, Sammy

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  De slijtage aan de nekwervels die er mogelijk ontstaan is, wordt niet artritis maar artrose genoemd.

  Reactie
  #10

  Artrose is in de geneeskunde de naam van een aandoening aan het kraakbeen in gewrichten. Artrose wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd.

  Artrose ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan er door het lichaam geproduceerd kan worden. Het kraakbeen verslechtert en soms verdwijnt het helemaal. Bij artrose vermindert ook de vloeistof in het gewricht. Deze vloeistof, synoviale vloeistof geheten, is nodig om het gewricht soepel te laten draaien en om schokken te absorberen.

  Door slijtage van gewrichtkraakbeen en een vermindering van de schokabsorberende vloeistof in de gewrichten kunnen botten over elkaar schuren, wat veel pijn veroorzaakt.

  Artrose komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën, schouders, nek en heupen.

  Reactie
  #11

  Ik ben ook benieuwd naar de uitslag van Krakertjes onderzoek.

  Ondertussen ben ik mij er weer in aan het verdiepen n.a.v. een paar fikse hoofdpijn aanvallen. Waarschijnlijk spanningshoofdpijn En de laatste keer kreeg ik geen verlichting door kraken (want ik kon mijn nek niet eens gekraakt krijgen) en kreeg het dus ook niet weg-gekrakt. Daarbij gaan zoals gezegd steeds meer gewrichten kraken. Meestal niet gemanipuleerd, dwz bewust laten kraken.

  Reactie
  #12

  Hallo allemaal,

  3 jaar geleden heb ik een auto ongeluk gehad.
  Ik heb hierdoor heel veel last van mijn nek schouders en hoofd aan over gehouden.

  Sinds anderhalf jaar heb ik dus ook heel veel last van gekraak in mijn hoofd. eerst dacht ik ook dat het iets ernstigs zou zijn.

  Nu ik aan het revalideren ben en heel veel deskundigen om me heen heb. hebben zij mij verteld dat dit komt door de nekwervels... als zij niet soepel genoeg werken worden zij stug en kunnen inderdaad gaan kraken. misschien fysiotherapie eens proberen zodat je nek weer een beetje soepel word!

  groeten

  Reactie
  #13

  Het is idd zo dat mijn nek vaak na langer stilzitten/liggen (bijvoorbeeld na slapen) heftiger kraakt. Net alsof de wervels weer wakker moeten worden, weer soepel moeten worden. Maar ik heb in meerdere situaties (ook na sporten). Ik denk niet dat het iets ernstigs is, ben gewoon (sterk) benieuwd waar het geluid (&gevoel) vandaan komt.

  Ben geen slangenmens, maar ben aardig soepel.

  Zoals gezegd kan ik ondertussen meer lichaamsdelen kraken. Net rekte ik mij nog uit en hoorde ik mijn borstbeen kraken. Veel mensen kraken, bewust en onbewust.

  Reactie
  #14

  Krakend geluid is het wrijven van kraakbeen. Op de uiteinden van botten, tussen de gewrichten zit kraakbeen, een stevige maar soepele substantie die het onderling bewegen van de stijve en harde botstructuren ondersteunt. Kraken komt dus door kraakbeen, zoals de naam al zegt.

  Reactie
  #15

  Hoi allemaal,

  De laatste tijd ben ik er erg bewust van geworden dat ik toch eigenlijk wat te veel kraak met verschillende lichaamsdelen ( nek, vingers, mijn rechter schouder, mijn tenen ) bij mijn nek en vingers is het wel een beetje een tik maar het voelt ongelovelijk verlichtend, verder krijg ik geen hoofdpijn of iets dergelijks.

  Het enige probleem dat ik er zelf eigenlijk mee heb is dat anderen er zo'n last van blijken te hebben :P, die kijken me echt aan alsof ik m'n nek aan het breken ben.

  Reactie
Reageer op: gevaar nek kraken?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief