Overgevoeligheid in hoofd? (Het doet geen pijn)

  • #1

    Beste dokters en lezers,

    Het probleem is beetje vaag en is voor mij moeilijk te omschrijven. Mijn excuses alvast als de post wat langdradig wordt: ik probeer zo kort mogelijk te houden.

    Met dit probleem ben ik ten eerste niet naar dokter geweest, omdat ik denk dat dit verschijnsel niet schadelijk is en hooguit een vermoeidheid probleem is (al voel ik me niet moe en tijdens periode waar ik nog vermoeider ben, komt het niet eens voor!). Bovendien komt het niet zo vaak voor, al ben ik benieuwd wat de oorzaak waarschijnlijk van is.

    In mijn titel schreef ik een overgevoeligheid in mijn hoofd, het klinkt vaag en wellicht is benaming onjuist, maar ik zou niet anders kunnen omschrijven. Af en toe (soms in de zoveel maanden) tijdens het computeren (4 uurtjes) of huiswerk maken (heel de dag met pauzes tussendoor), of zelfs als ik wakker word van een droom (dit was vroeger zo) kreeg ik overgevoeligheid in mijn hoofd. Overgevoelig met in zin van dat ik geluid en alles wat beweegt of mijn bewegingen versnelt ziet of hoort. De kleinste geluiden klinken hard, dus wat harder klinkt zou ik niet eens willen horen: als ik dit heb in mijn hoofd wil ik dan ook niks doen.

    Het doet geen pijn, alleen zie of hoor ik dingen gewoon versnelt: net alsof mijn hoorzintuigen of kegels/pionnen in oogbol of wat dan ook alles zodanig opsturen naar mijn brains dat ik dit niet normaal opvat. Tijdsduur is vaak enkele minuten, hooguit 8 minuten of iets dergelijks. Iemand enig idee wat het zou kunnen veroorzaken?

    Bedankt voor het lezen in ieder geval.

    Reageer
    #2

    Het herhaaldelijk triggeren van een bepaalde zenuw en het betreffende centrum in de hersenen maakt het gevoeliger voor de betreffende impuls.
    Het leerproces werkt op deze wijze. Bijvoorbeeld een vioolspeler die herhaaldelijk een bepaalde moeilijke vingeroefening doet.
    Wrijf eens lang achter elkaar de handpalmen zo licht mogelijk over elkaar. In het begin zal je er weinig van voelen maar na een paar minuten bestaat de wereld om je heen niet meer en is alles in je hoofd dat toch nog steeds lichte contact tussen de handpalmen dat je voelt. Of zeg eens met iemand heel lang achter elkaar een bepaald woord, een gewoon woord dat je goed kent. Op den duur gaat dit een vreemde klank worden en zul je de betekenis niet meer weten, maar wel alles wat er 'om dit woord heen' in de hersenen is gebeurd.
    Dus door herhaaldelijke stimulatie kun je het brein beïnvloeden, positief met leren, en negatief door vermoeidheid van die plek in de hersenen.
    Ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel. Lees het maar eens een keer of duidend en je zult dezelfde verschijnselen krijgen!

    Reageer
    #3

    Excuses voor dubbelpost, er was een foutje.

    [b]Michael schrijft:[/b]
    [quote]Het herhaaldelijk triggeren van een bepaalde zenuw en het betreffende centrum in de hersenen maakt het gevoeliger voor de betreffende impuls.
    Het leerproces werkt op deze wijze. Bijvoorbeeld een vioolspeler die herhaaldelijk een bepaalde moeilijke vingeroefening doet.
    Wrijf eens lang achter elkaar de handpalmen zo licht mogelijk over elkaar. In het begin zal je er weinig van voelen maar na een paar minuten bestaat de wereld om je heen niet meer en is alles in je hoofd dat toch nog steeds lichte contact tussen de handpalmen dat je voelt. Of zeg eens met iemand heel lang achter elkaar een bepaald woord, een gewoon woord dat je goed kent. Op den duur gaat dit een vreemde klank worden en zul je de betekenis niet meer weten, maar wel alles wat er 'om dit woord heen' in de hersenen is gebeurd.
    Dus door herhaaldelijke stimulatie kun je het brein beïnvloeden, positief met leren, en negatief door vermoeidheid van die plek in de hersenen.
    Ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel. Lees het maar eens een keer of duidend en je zult dezelfde verschijnselen krijgen![/quote]

    Gevoeliger? Ik begrijp het en ik begrijp het niet. Zou het geen gewenning of iets dergelijks zijn? Want ik had ook gelezen, dat als een prikkel lange tijd herhaalt, treedt er gewenning op en je bent dan minder gevoelig voor dat prikkel? Stel ik heb een alarm dat om de 10 seconde een seintje geeft, ikzelf woon al 3 jaar hier, dus ik let er niet op, terwijl voor een gast die komt, dit gelijk zal opvallen dat geluid?

    Het verschijnsel wat ik krijg is dat ik minutenlang gevoeliger ben voor geluid, zo erg dat het gewoon angstaanjagend is: net zo'n horror scene, iemand wordt gevolgd, perspectief vanuit de ogen van de slachtoffer en alles wat hij ziet is normaal, behalve dat geluid uit object of mensen gewoon harder en sneller is. Precies dat heb ik soms.

    Dus als ik dit krijg, is het volgens u dat ik te diep in boeken zit te leren. Of als het gamen betreft, dat ik te lang game en te diep in het spel zit gedreven?

    Ironisch is wel dat het soms spontaan komt. Zelfs als ik dit effect zelf met mijn bewustzijn wilt creëren, lukt het niet. Het is dus iets wat gebeurd wat je zelf kennelijk niet kan controleren.

    Is er voor dit verschijnsel een speciale benaming? Het lijkt mij vreemd, dat dit een algemeen probleem is, en dat ik hierover nog nooit iets heb gehoord van andere mensen. De "horror" scene wat ik beleef is nou niet bepaald echt prettig om mee te maken

    Reageer
    #4

    hallo,

    Ik lees net je bericht, en was naar zoiets opzoek. Ik had het er net nog met m'n zoon over die had het gisteravond nog, alles gaat snel en het geluid is hard en zegt dat hij er gek van wordt. Het duurt inderdaad niet lang en laats had hij het beneden spontaan. Als kind heeft hij het ook regelmatig gehad, maar kon het toen niet goed onder woorden brengen, dan gilde hij en had een hele wilde blik in z'n ogen net of hij ons niet zag. Nu is hij 18 en krijgt het met regelmaat weer terug, dus ben van plan om toch eens met hem naar de dokter te gaan. Ben verrast dat het meer voor komt, heb er nog nooit iets of iemand over gehoord. Tot mails.

    Groeten,
    Lida

    Reageer
    #5

    Overgevoeligheid of hypersensitiviteit. Hier is veel over geschreven. De medische informatie is nog zeer beperkt. je zou een behandelaar kunnen zoeken die hier veel mee te maken heeft. het klachtenpatroon is erg herkenbaar en je kunt met gedrags veranderingen heel veel verbeteren wat betreft je klachten.

    Maar wat ik persoonlijk interessant vind is dat hypersensitiviteit géén ziekte is maar een talent. Zoals ook hyperintelligentie een last kan zijn voor erg intelligente kinderen, totdat ze er goed mee leren omgaan, vaak pas op latere leeftijd omdat het op jongere leeftijd en zeker tot een paar jaar geleden, toen hypersensitiviteit veel meer in het nieuws kwam, nier snel er- en herkend werd.

    Je zou er eens over kunnen gaan lezen. Ik weet dat bijvoorbeeld binnen de antroposofie een goede visie bestaat op het wel en wee bij jouw bijzondere zoon. Lees dit bijvoorbeeld eens: http://www.kindertherapeuticum.nl/pages/B-overons/b1a-visie.html

    Reageer
    #6

    hee!
    ik heb precies het zelfde ik word het gek van!!!!

    dan zeg ik tegen mezelf stopp nu
    maar het gaat gewoon door.
    Op dit moment heb ik er ook last van en ik heb geen idee hoe het komt...

    Ik wou dat er een oplossing was want ik heb ook vaak gezegt tegen mijn ouders praat is langzamer.

    Pleeeassee help me hier meeeee!

    xxxx

    Reageer
    #7
    Reageer
    #8

    Ik heb ook precies hetzelfde, als kind had ik het erg veel, maar vond ik het alleen maar vervelend. Ik wist niet wat er aan de hand was en had het nooit aan iemand verteld. Nu ik ouder ben kan ik het inderdaad omschrijven. Ik probeerde het mijn vriend uit te leggen, maar die snapte het niet. Alles gaat sneller. Als ik naar mijn ademhaling luister dan lijkt het alsof ik net een rondje heb gerend, terwijl ik weet dat ik gewoon rustig adem. Ik heb vreemde geluiden in mijn hoofd die ik niet zou kunnen nadoen of kan omschrijven. Het zijn een soort vibraties, verschillende soorten die steeds harder worden en beangstigend zijn. Na een tijdje ben ik het zat en ga ik zweten en sneller ademen. Bij mij gaat het meestal over als ik met iemand ga praten. Maar dat weet ik ook niet zeker. De laatste keer dat ik het had was denk ik twee jaar geleden, en nou dus eergisteren weer in bed. Het is echt heel raar. Het tikken van de klok bijvoorbeeld komt als het ware op je af. Als ik mij omdraai in bed doe ik dat niet langzaam (ja dat doe ik wel, maar dat lijkt niet zo), het is alsof ik in één zoef me de andere kant op draai. Ik ben blij dat ik nu eindelijk lees dat anderen dit ook wel eens hebben.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Beste allemaal, ook ik herken dit erg goed! Ook inderdaad goed om te horen dat ik niet de enige ben hiermee. Ik voel het ook vaak aankomen (5 min van tevoren ofzo), maar kan er dan niets meer aan doen. Ook blijf ik tijdens een 'aanval' prima nadenken, mar heb nog geen manier gevonden om het te stoppen anders danser te wachten. Meestal is het na 10-15 minuten weer voorbij (lastig schatten wel, vooral vanwege de 'versnelde' omgeving.

    Iemand nog tips? Of inmiddels de naam gevonden hiervan?

    Reageer
    #10

    Alles wat hier word geschreven herken ik heel goed, zelf heb ik het ook. Niet heel vaak maar voor het laatst deze nacht. Alles gaat veel sneller het voelt alsof ik in een soort nachtmerrie zit. Als ik me zo voel en ik praat met mijn ouders zeg ik altijd praat niet zo snel. Zelf ben ik nu 13 en heb er last van ik snap niet heel goed wat het nu betekend, zijn het misschien hormonen ik zit nu wel in de puberteit. Ik was die dag ervoor ook nog ziek misschien heeft het daar mee te maken, maar andere keren was ik niet ziek.

    Reageer
    #11

    Hallo, hier ben ik weer. Lees net dit forum weer, zie mijn eigen verhaal van m'n zoon (toen 18 nu 22). Gisteravond had hij het weer, in bed, hij werd er wakker van en is beneden water gaan drinken en z'n gezicht nat gemaakt. Het blijft steeds bij dezelfde verschijnsel, alles gaat heel snel en een voetstap klinkt ongelovig hard (alle geluiden) en kijkt ook verwilderd met grote ogen. Ik zal me toch wat meer gaan verdiepen over die overgevoeligheid, anders toch maar weer een keer naar de dokter. Zo blijft het weer een tijd weg en zo is het er weer, ben benieuwd waardoor het ontstaat.

    gr.
    Lida

    Reageer
    #12

    Fijn om erover te lezen. Mijn oudste zoon heeft het af en toe 's nachts, vanaf zijn 6 e tot op heden (10 jaar). Dan komt hij naar ons toe. Kijkt raar. Wil niks horen omdat het zo hard en snel gaat. Aanraken is ook niet fijn. Na 5 of 10 minuten is het vaak weer over.
    Vannacht kwam onze andere voor het eerst met iets soortgelijks. Hij is 8 jaar. Hij schrok ook toen ik langzaam met mijn hand richting zijn hoofd ging. Hij dacht dat ik sloeg, want mijn hand geen veel sneller in zijn beleving. Heel erg vreemd allemaal. Erg lastig om je kind op dat moment te helpen. Praten is te hard en te snel, aanraking is niet fijn. Samen de tijd 'uitzitten' is het enige. Mijn jongste zoon had het trouwens de hele nacht door in etappes.......
    Mijn vrouw herkent het goed vanuit haar jeugd, ik niet. Haar is altijd gezegd dat het komt doordat je hersenen groeien. Ik probeer daar nu wat over te vinden op internet.

    Reageer
    #13

    Hallo,
    Heel bekend voor mij. Had dat vroeger zelf ook vaak. Alles lijkt heel snel te gaan terwijl je weet dat het niet zo is. Omdraaien in bed bijvoorbeeld je weet dat het gewoon net als altijd gaat maar je ervaart het als ZOEF. Geluiden klinken heel hard en praten heel vreemd voor je gevoel. Ik had dat vooral als ik ziek of moe was en voelde het vaak van te voren aankomen. Niemand in mijn omgeving kent het en ben blij dat ik toch niet de enige ben. Ik ben nu 45 en heb het al tijden niet gehad maar kan er soms als ik moe ben wel tegenaan hangen. Het zet alleen niet meer door.
    Vroeger lostte ik het op door bijvoorbeeld de radio aan te zetten en contact te maken met de buitenwereld. Dan was het vaak snel weer over. Soms ook vond ik het wel een grappig gevoel en probeerde ik het zo lang mogelijk aan te houden, maar dat lukte dan juist vaak niet.
    Al met al een vreemde ervaring waarvan ik wel benieuwd ben wat dat nou is.

    Reageer
    #14

    ik heb er ook last van.
    heb lang geblowt waarbij ik heb op die manier kon afremmen of beheersen.
    ben nu een periode volledig gestopt met roken
    en heb vanavond voor het eerst weer ervaren.
    ik had zojuist bijna het gevoel dat ik een superkracht had 🙂
    "hypersense" tikte ik in google in als eerste. dat is voor mij het juiste woord om het te omschrijven.

    als dit een talent is wat ik heb wil ik er zeker iets mee doen, vind het stiekem ook eng want kreeg een beetje het gevoel me erin te verliezen. als in een "trip" het voelt ook echt een beetje surrealistisch.

    het lezen van dit forum bracht mij tot kalmte.
    fijn dat ik niet alleen ben.

    ter info het gebeurde nu tijdens het gamen.

    Reageer
    #15

    bedenk me net ook dat ik deze week al 2 keer enorme hoofdpijn heb gehad.

    Reageer
Reageer op: Overgevoeligheid in hoofd? (Het doet geen pijn)


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief