Wisselende bloeddruk

 • #1

  Hallo,

  Laats bij een check up is een hoge bloeddruk ontdekt bij mij. Deze was toen 160/80. Moest een tijdje thuis gaan meten en toen was de bloeddruk aanzienlijk lager. Gemiddeld 130/65. De dokter heeft het bekeken en waarschijnlijk was ik toch gespannen bij de eerste meting (Wittejassen hypertensie). De bloeddruk resultaten waren goed. Ik leef ook best gezond en sport veel (ben 24j) en meet nu al een tijdje mijn bloeddruk. Toch zijn mij wat dingen opgevallen:

  -Bloeddruk die sterk wisselt in rust. De eerste meting is bijvoorbeeld 140/55 2de meting 120/60 dan weer iets hoger enzovoort. De bovendruk varieert het meeste, tussen de 110 en 150.
  -Apparaatje geeft vaak aan "onregelmatig hartritme" ik voel soms ook mijn hartslag een beetje van ritme veranderen, wel gewoon een rustige gemiddelde hardslag tussen de 50-70 slagen per minuut. vaak voel ik zelf het hart dan paar 3 keer iets sneller slaan en dan weer rustiger
  -Mijn onderdruk is vrij laag in rust. Vaak 50-60 en een enkele keer zelfs 40. De bloeddrukmeter is van OMRON en vrij nieuw dus ga ervan uit dat de meting betrouwbaar is.

  Ik heb dit natuurlijk gemeld bij de huisarts en die heeft geluisterd naar mijn hart en zegt dat het allemaal goed klinkt. Bij een ritmestoornis moest ik toch andere klachten hebben. Wisselende bloeddruk en lage onderdruk was niet echt een verklaring voor en omdat ik nogal jong ben is er niks mis met mijn hart werd gezegd.

  Toch vind ik het raar dat mijn onderdruk zo laag is en en bloeddruk zo wisselt. Is dit normaal of herkennen mensen dit? Ben best benieuwd hoe dit kan (uitlegje zou heel tof zijn) maar kan er weinig over vinden op internet (alleen maar enge dingen meestal).

  Reageer
  #2

  Meet je de bloeddruk meerdere keren achter elkaar? Want daarmee veroorzaak je druk in de bloedvaten en zijn de metingen niet meer correct en onbetrouwbaar. Dus met het meten van de bloeddruk gaat het dan in ieder geval mis. En met een onderdruk van 40 ga je toch echt problemen krijgen. Ik heb dus toch zo mijn bedenkingen over de meting
  Bloeddruk en hartslag wisselen sowieso de hele dag door. Misschien moet je er iets minder mee bezig zijn.

  Reageer
  #3

  Dank voor de reactie. Ik meet de bloeddruk 3x achter elkaar met pauzes van een paar minuten er tussen.
  Zoals het mij is uitgelegd (en ik volg hartstichting.nl). Band ook niet strak.

  Waarom zijn ze niet meer betrouwbaar dan? Moet ik maar 1x meten, ik dacht juist een gemiddelde van 3x? Ook wacht ik van te voren paar minuten in een stoel. Voor zover ik weet doe ik alles volgens het boekje.

  De onderdruk van 40 is maar 1x voor gekomen misschien verkeerde meting. Normaal is dit 50-60. Verder geen klachten hiervan...alleen soms sterretjes bij snel staan maar dat is normaal.

  Reageer
  #4

  3 x op een dag maar niet 3 x achter elkaar. Dat heeft totaal geen zin, want dan zal die altijd wisselen

  Reageer
  #5

  Wat je (voorafgaand) doet, of je staat, ligt of praat, maakt veel uit.
  Dus hetzelfde houding, arm op dezelfde plek, rustig ademen.

  Dan kan je bloeddruk niet veel schelen op verschillende momenten.

  Als je dan nog dezelfde uitslagen hebt, zou ik me zeker laten verwijzen.

  Reageer
  #6

  Bedankt voor de tips. Wat je noemt doe ik in principe al. Sorry misschien was ik niet duidelijk genoeg, ik meet meerdere momenten op de dag en per meting dan 3x met korte pauzes tussendoor. Het tabelletje van de huisarts zag er ook zo uit. Ochtend, middag, avond en dan 3x per moment...zo is het ook uitgelegd.

  Ik ga er mee terug naar de huisarts.

  Reageer
  #7

  Ik heb zelf ook een bloeddrukmeter (klinisch gevalideerd, omron) en hierop zit een stand die 3 keer achter elkaar meet en hiervan het gemiddelde neemt. Bij mij wisselen de waardes ook, alleen niet zo sterk als bij jou. Misschien maak je je druk? Heb je een smartwatch? Dan kun je eens een ECG maken zodat je kunt zien of je hartritme er goed uit ziet. Verder zou ik me niet zo’n zorgen maken om de bloeddruk.

  Reageer
Reageer op: Wisselende bloeddruk
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief