"BETERE DOORBLOEDING"

Bereken hier je BMI

De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

 • #1

  Hoi,
  Is er iets wat je zelf kunt doen om een betere doorbloeding te krijgen?

  Ik heb namelijk vrij snel koude handen en voeten,zie vrij bleek,dus niet snel kleur op mijn wangen en ik heb van die kleine gesprongen haarvaatjes op mijn benen.

  Hoop dat iemand wat tips heeft,heb het idee dat ik steeds meer haarvaatjes op mijn benen krijg ( niet echt sierlijk ).

  Ik heb geen overgewicht en ik rook ook niet.
  Alvast bedankt,groetjes….

  Reactie
  #2

  Beste Frommel,
  Misschien heb je ijzer tekort? omdat je heel bleek bent? daardoor minder zuurstof in je bloed en daardoor koude handen? is maak een gissing hoor! maar misschien kan je vitamines tegen ijzer slikken of ijzerrijk voedsel tot je nemen. Die haarvaatjes heb ik ook op mijn benen. Zeker niet sierlijk. maar tja, weet ook niet wat te doen.
  Benji

  Reactie
  #3

  Hoi Benji,

  Bedankt voor je reaktie.
  Ja,dat bleek zien heb ik denk ik van mijn moeder die heeft ook nooit geen kleur op haar wangen.
  Ik weet ook niet of je daar iets aan kan doen,maar dat zou natuurlijk wel heel fijn zijn.
  Misschien heb ik inderdaad wel ijzer tekort,ik zal er eens op letten om dit meer tot me te nemen.
  Hoop dat er nog meer mensen reageren met tips voor een betere doorbloeding.
  Groetjes…

  Reactie
  #4

  Meerdere factoren kunnen tot koude voeten (of handen) leiden.
  In de handen en de voeten stroomt het bloed voornamelijk doorheen de huid, die daar in vergelijking met de rest van het lichaam een grotere oppervlakte heeft. De bloeddoorstroming ondervindt er bijgevolg erg veel invloed van de omgevingstemperatuur.
  Bij een daling van de omgevingstemperatuur of een verlaging van de lichaamstemperatuur door warmteverlies trekken de bloedvaten in de huid samen om zo het warmteverlies te beperken. Bij sommige mensen is deze samentrekking overdreven sterk zodat de bloedtoevoer afneemt en de weefsels in de voeten of de handen te weinig zuurstof krijgen. Het gevolg zijn soms aanvallen van pijnlijke koude en zelfs ‘dode’ vingers of tenen. Dit verschijnsel wordt ook wel het ‘fenomeen van Raynaud’ genoemd.
  Bij andere mensen is de bloeddoorstroming in de benen verminderd omdat de slagaders in het bekken en de benen aangetast zijn door slagaderverkalking (atherosclerose). Dit veroorzaakt een typische pijn bij inspanning, nl. bij het stappen. Deze pijnklachten ebben weg als men even rust. Dit soort problemen komt overwegend voor bij rokers op rijpere leeftijd.
  Bij nog andere mensen is er gewoon sprake van een verminderde bloedtoevoer naar de de vingers of de voeten, zonder dat er afwijkingen aan de bloedvaten vastgesteld kunnen worden. Deze mensen hebben bij koude vaak doorlopend last van koude, blauwe vingers. Deze aanhoudende verkleuring wordt acrocyanose genoemd. Als het lichaam goed opgewarmd is, b.v. tijdens zonnebaden, krijgen de vingers of de tenen bij deze mensen vaak een rozige kleur.
  Mensen die bèta-blokkers moeten innemen, klagen ook nogal eens over koude handen en voeten. Bèta-blokkers zijn geneesmiddelen die onder meer bij een verhoogde bloeddruk of hartproblemen voorgeschreven worden. Ze verhinderen dat de bloedvaten zich ontspannen. Het gevolg daarvan is een zekere vaatvernauwing en een vermindering van de bloed¬doorstroming en deze is het best merkbaar in de handen en de voeten.

  De behandeling van koude voeten of handen hangt af van de oorzaak voor dit probleem.
  • In geval van atherosclerose b.v. kan men het verstopte deel van de slagader overbruggen of de verstopping weghalen.
  • Als bèta-blokkers de oorzaak zijn, dan moet afgewogen worden of het ongemak voldoende ernstig is om de behandeling te wijzigen.

  Als er geen oorzaak gevonden wordt, is een behandeling niet aangewezen. In dat geval moet u zich vooral warm aankleden en dit niet alleen aan de handen, maar ook aan het lichaam. De uitleg daarvoor is zeer eenvoudig. Het lichaam tracht overmatig warmteverlies te beperken en doet dit het eerst in die lichaamsdelen waarlangs veel warmte kan ontsnappen, namelijk de lichaamsuiteinden. Andersom, als de lichaamstemperatuur te hoog oploopt, tracht het lichaam de overtollige warmte kwijt te raken. Dat kan ondermeer langs handen en voeten. Het lichaam warm induffelen, helpt dus om koude handen en voeten te vermijden.
  Loszittende kleding in meerdere lagen isoleert beter dan één enkel dik kledingsstuk. Een strakzittende jeans isoleert b.v. erg slecht en is dus niet aangewezen voor mensen die gemakkelijk koude voeten hebben. Een losse broek met daaronder eventueel broekkousen of een lange onderbroek schermen de benen veel beter af tegen de koude.
  Men kiest ook het best schoenen met een dikke, isolerende zool die bovendien ruim zitten zodat men zonder enige hinder een paar stevige wollen sokken kan aantrekken.
  Ruime wanten die men over dunne, goed isolerende handschoenen aantrekt, zorgen voor extra warmte. Eventueel kan men zich onder meer voor handschoenen en wanten tot sportzaken wenden die gespecialiseerd zijn b.v. in alpinisme. Het materiaal dat gebruikt wordt onder extreme omstandigheden is vaak van een hoge kwaliteit.

  Reactie
  #5

  Beetje laat……………………..

  Reactie
  #6

  beter laat dan nooit!

  Reactie
  #7

  Hoi,
  Heel erg bedankt voor je uitgebreide informatie.
  Ja,ik reageer ook vrij laat zoals je ziet.Ik kijk hier niet zo vaak meer omdat er volgens mij niet zo heel veel word gereageerd.
  Maar goed,bedankt voor je moeite.
  Groetjes…

  Reactie
  #11

  Ik kreeg laatst het advies om meer te bewegen. Vooral wandelen/lopen (mocht ook hard, maar hoefde niet) werd aangeraden.

  Soms kan een slechte doorbloeding ook een oorzaak hebben en is het verstandig als je daar eerst achterkomt. Dan kun je namelijk gerichter aan de slag om dit tegen te gaan.

  Reactie
  #12

  hallo,

  de beste medicijn voor een betere doorbloeding is veel bewegen(sporten)

  zelf heb ik ook een slechte doorbloeding gehad,altijd koude handen,voeten en zelfs me billen.

  ik ging sporten en binnen 2 weken had ik al resultaat.
  geen koude handen en voeten meer,en moet zeggen… dat is wel heel vreemd om nu altijd maar warme handen te hebben.

  groetjes dyana.

  Reactie
  #13

  ik heb dat ook alleen niet dat van die benen
  leer er mee leven :p probeer huisarts eens!

  Reactie
  #14

  Lopen, lopen, lopen…

  Reactie
  #15

  Heb sikkelcelannemie,in de winter een marteling voor mij,ik hou steeds mijn voeten warm met een kersenpitkussen en dat brengt veel soelaas, eens de voeten warm heeft vlug het ganse lichaam het warm.

  Reactie
Reageer op: "BETERE DOORBLOEDING"
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief