Wat zijn normale bloeddrukwaarden?

Bereken hier je BMI

De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

cm
KG
 • #1

  Graag wil ik weten wat een normale bloeddruk is voor iemand van 45 jaar, die een normaal gewicht heeft. Graag reactie.

  Reactie
  #2

  Het hart pompt bloed in de bloedvaten door zich bij elke hartslag samen te trekken en dan weer te ontspannen. Dit geeft een bepaalde druk in de bloedvaten en dat noemen we de bloeddruk. De bloeddruk wordt gemeten met een bloeddrukmeter en wordt uitgedrukt in twee getallen. Het eerste getal is de bovendruk: de druk wanneer het hart zich samentrekt. Het tweede getal is de onderdruk: de druk wanneer het hart zich ontspant. We spreken van hoge bloeddruk als de bovendruk gemiddeld 140 of hoger is, of als de onderdruk gemiddeld 90 of hoger is. De bloeddruk verandert voortdurend, afhankelijk van lichaamshouding, activiteiten en spanningen. Daarom is ??n meting niet voldoende. Voordat een zorgvuldige uitspraak kan worden gedaan over uw bloeddruk, moet u nog drie tot vijf keer op het spreekuur komen. Iedere keer wordt uw bloeddruk twee keer gemeten. Van alle metingen wordt het gemiddelde genomen. Pas dan kunnen we beoordelen of u een hoge bloeddruk heeft.

  Meestal is er geen oorzaak voor de hoge bloeddruk te vinden. In sommige families komt hoge bloeddruk vaker voor. Verder kunnen overgewicht en het gebruik van veel zout, veel drop en veel alcohol de bloeddruk verhogen. De bloeddruk kan ook stijgen door gebruik van bepaalde medicijnen, zoals sommige pijnstillers (zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac) of corticostero?den (prednison). In zeldzame gevallen is de hoge bloeddruk het gevolg van een nieraandoening.

  Hoge bloeddruk geeft zelden klachten. Hoge bloeddruk is geen ziekte, maar geeft wel een verhoogde kans op hart- en vaatziekten (bijvoorbeeld een beroerte of een hartinfarct). De kans op hart- en vaatziekten wordt echter niet alleen door de bloeddruk bepaald. Roken en suikerziekte (diabetes) bijvoorbeeld hebben er veel meer invloed op. Ook als u al een hart- of vaatziekte heeft (of heeft gehad), of als het cholesterolgehalte van uw bloed te hoog is, heeft u een verhoogde kans op (verdere) hart- of vaataandoeningen. Bij meerdere van dit soort risicofactoren is de kans op een hart- en vaatziekte extra groot.
  U kunt zelf veel doen om de kans op hart- en vaatziekten te verminderen.
  Stoppen met roken is het belangrijkst. Roken is de grootste veroorzaker van hart- en vaatziekten. Beperk het gebruik van alcohol tot een ? twee glazen per dag.
  Als u te zwaar bent, probeer dan af te vallen.
  Eet gezond. Gebruik veel plantaardige voedingsmiddelen, verse groente en fruit. Wees zuinig met zout en eet niet te veel drop. Voeg geen zout toe aan het eten en gebruik zo weinig mogelijk kant- en klaarproducten, omdat deze veel zout bevatten.
  Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en ontspanning (vijf keer per week een halfuur bewegen, zoals wandelen, fietsen, tuinieren, traplopen of zwemmen). Als u deze adviezen opvolgt, zijn medicijnen voor de hoge bloeddruk soms niet (meer) nodig.

  Reactie
  #3

  Een normale bloeddruk is een bloeddruk waarbij de bovendruk lager is dan 140 en de onderdruk lager dan 90 mmHg.1 Dit geldt voor een bloeddrukmeting die verricht is in de praktijk van een dokter of een verpleegkundige. Als u thuis de bloeddruk meet is de bloeddruk meestal lager en wordt een bloeddruk als normaal gezien indien de onder- en de bovendruk 5 mmHg lager zijn: dus 135/85.1

  Reactie
Reageer op: Wat zijn normale bloeddrukwaarden?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief