stekende pijn rond hartstreek

Bereken hier je BMI

De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

cm
KG
 • #1

  Ik ben Jasper en ik ben 13jaar.
  Ik moest vorig jaar 3maand stoppen met voetballen(op een hoog niveau) omdat de dokter dacht dat ik een verdikte hartspier had(cardiomyopathy), maar dat bleek uiteindelijk toch een sporthart te zijn , maar ik heb soms na een inspanning stekende pijn, zou de dokter zich kunnen vergist hebben en zou ik toch die hartziekte hebben? En wat is de oorzaak van die stekende pijn? Groetjes , Jasper!

  Reactie
  #2

  Beste Jasper,

  Dat je op je 13e al een sporthart hebt! Heb je ook pijn bij inspanning? Ik zou je dringend aanraden naar je huisarts te gaan, om uit te kijken hoe het met je hart is. Als je een sporthart hebt is de hartspier verdikt, waardoor de 'stroompjes' niet altijd goed doorkomen, ook slaat je hart vaker over, als dat vaak gebeurd kan dat druk op de borst geven. Loop alsjeblieft geen risico en ga naar je huisarts of misschien heb je een cardioloog?

  Reactie
  #3

  Ik heb een cardioloog, maar ik weet niet dat ik het hem wil vragen, anders mag ik misschien niet meer voetballen?
  Groetjes, Jasper.

  Reactie
  #4

  Ha Jasper, maar levenloos neervallen wil je toch ook niet? Bel alsjeblieft je cardioloog die kan een hartfilmpje maken!

  Reactie
  #5

  Heb vandaag gevoetbald en heb niks gevoeld.
  Groetjes, Jasper.

  Reactie
  #6

  Koppig en dom... Maar dat is te verwachten op die leeftijd.

  Ik heb zelf een vriend op mijn sportopleiding gehad die zichzelf ook niet wilde laten controleren en die is op het veld met voetbal in elkaar gestort en later overleden... Ik wil je niet bangmaken, maar je moet toch echt een goede beslissing maken hier, wie weet kun je gewoon verder voetballen.

  Reactie
  #7

  Beste Jasper,
  Om te beginnen zal ik een toelichting geven over heet sporthart.
  Als je regelmatig en intensief aan duursport doet, bijvoorbeeld wielrennen of hardlopen, zal jouw hart zich geleidelijk aanpassen op deze inspanning. Je ontwikkelt dan langzaam maar zeker een sporthart, ook wel atletenhart genoemd.

  Hoe ontstaat een sporthart
  Als je aan duursport gaat doen vraag je een grotere inspanning van je hart en zal je hart gedurende de tijd dat je traint veel meer dan 100 slagen per minuten gaan maken. Je bent op dat moment niet alleen bezig met het trainen van (been)spieren en longen, maar automatisch ook van je hart, aangezien je hart in feite ook een spier is. Elke spier die regelmatig getraind wordt zal hierop reageren met groter(dikker) en daarmee sterker worden. Dat geldt dus ook voor je hartspier

  Gezond of ongezond
  In 1998 heeft Sportarts Babette Pluim een onderzoek gedaan waar ze op promoveerde. Uit dit onderzoek blijkt dat een sporthart geen grotere kans op hartstilstand heeft dan een normaal hart. Door de regelmatige jarenlange inspanning is het hart van sporters en in het bijzonder die van duur- en krachtsporters, aanzienlijk vergroot. Die vergroting kan 45 procent bedragen t.o.v. een normaal hart. Vooral de linker hartkamer van een sporthart is groter.

  Topsporters hoeven niet bang te zijn vanwege de vergroting van hun hart. Het sporthart is niet de oorzaak van hartaanvallen bij topsporters en ex-topsporters'', meent Pluim: Niet-sporters hebben tijdens zware inspanning een 56-voudig verhoogd risico op een plotse dood in vergelijking met een rustsituatie. Topsporters daarentegen lopen tijdens zware inspanning niet meer dan een vijf keer zo hoog risico.

  De diagnose die bij jou is gesteld nl. dat je een sporthart hebt is wel een beetje vreemd als ik naar je leeftijd kijk. Je zou dan toch al een aantal jaren aan duursport moeten hebben gedaan.

  Als het inderdaad een sporthart is is er dus niets aan de hand en kun je gerust voetballen want
  Het is bewezen dat een sporthart geen invloed heeft op het veroorzaken van hartaanvallen bij jonge sporters. Met name bij voetballers duiken er de laatste jaren berichten op van spelers die rondom of zelfs tijdens een wedstrijd onwel worden of overlijden. Aan een eventueel sporthart ligt dat niet. Een sporthart is dan niet de veroorzaker van klachten als hartritmestoornissen. Vaak bleek trouwens dat de oorzaak voor het overlijden van voetballers zat in aangeboren hartafwijkingen.

  Om helemaal zeker te zijn en gezien je leeftijd zou ik toch de cardioloog vragen of het daadwerkelijk om een sporthart gaat en hoe dit dan is ontstaan.

  Reactie
  #8

  Beste Tandor,
  Ik ben bij professor Brugada moeten gaan,
  en die heeft mij gezegd een onderzoek te laten doen, onder een speciale machine, dat foto's neemt van het hart in een 3D-beeld, en daaruit blijkt dat ik geen cardiomyopathy heb.
  Mag ik nu 100% zeker zijn dat ik die ziekte niet heb,
  met vriendelijke groeten, Koen.

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Beste Koen,
  Ik ga ervan uit dat er dus een MRI is gemaakt. Als je Cardiomyopathie zou hebben gehad zou dat zeker gezien zijn. Bovendien is Prof. Brugada een zeer gerenomeerd arts. Dus daarover moet je je geen zorgen maken.

  Maar dan blijven we nog steeds met de pijn zitten die je soms krijgt na inspanning.
  Porbeer de pijn eens zo nauwkeurig te beschrijven en ook de plaats waar je die voelt.
  Als uitgangspunt hiervoor kun je best de tepel van je borst nemen. Dus hoeveel cm links rechts boven of onder b.v.

  Reactie
  #10

  Ongeveer 2 cm eronder.
  Met vriendelijke groeten.

  Reactie
  #11

  Op bijgaande foto kun je zien waar het hart in het lichaam is gelegen. De kans dat de pijn die je beschrijft door je hart wordt veroorzaakt is wel heel erg klein.

  Bepaalde lichamelijke arbeid of lichamelijke activiteiten kunnen leiden tot pijn op de borst. Pijn van de tussenribspieren wordt veroorzaakt door overbelasting van de spieren en zal na enkele dagen rust weer verdwenen zijn. De tussenribspieren kunnen ook geblesseerd raken door een plotselinge draai van de romp.

  Hierbij komt ook nog dat je volop in de groei bent. Je borstkas groeit ook. Ook hierdoor kunnen klachten ontstaan. Door de groei van je ribbenkast, kan er spanning komen te staan op de tussenribspieren. Dat in combinatie met de inspanning zoals eerder genoemd kunnen dan de steken in je borst geven.

  Als je de steken hebt en je duwt er met een vinger op neemt de pijn dat af of toe?

  Reactie
  #12

  en hier is dan de foto

  Reactie
  #13

  Ik krijg bijna nooit steken als ik sport,
  maar wel soms al ik stil zit.
  Maar het zijn niet echt erge steken,
  wel lichte steken.

  Met vriendelijke groeten!

  Reactie
  #14

  Ook deze klachten hebben gelijke oorzaak.
  Niets om je ongerust over te maken. Het gaat vanzelf weer over.
  Ben je inmiddels wel nog aan het voetballen?

  Reactie
  #15

  Ja , al heel het seizoen.
  Maar daarnet kreeg ik weer een steek toen ik op de stoel zat, het is zo een stekende pijn.
  Het is ongeveer 2 cm onder mijn tepel.
  Ik denk meer naar mijn hart toe.
  Wat zou dat kunnen zijn?

  Reactie
Reageer op: stekende pijn rond hartstreek
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief