advies omtrent medicatie voor hartritme stoornis

 • #1

  Goedemiddag,

  Anderhalve week geleden wederom op controle geweest bij de cardioloog. Hartfilmpje gemaakt, bloeddruk op gemeten (142/78, zeer netjes voor een "witte jassen" bloeddruk, dat ben ik veel hoger gewend bij de cardioloog) en vervolgens dus consult bij cardioloog.
  Ik loop inmiddels al heel wat jaar bij de cardioloog. 4 a 5 jaar geleden een hart echo gehad. 2x een eventrecorder en 2x een holter voor 24 uur.

  Daarop zijn vele overslagen en extra slagen te zien. Komen vanuit de linker(?) kamer, vertelde hij mij de keer er voor. Ik schijn er 100 mee te kunnen worden.
  Mijn hart gaat er soms als een gek van tussen (zoals ik het omschrijf). Lijkt wel een mega sneltrein en krijg heb dan ook een hartslag die niet te peilen is. 200-300x per minuut, denk ik. Gelukkig gebeurt dat niet dagelijks. Soms wekenlang niet (dit is dus ook nog nooit door de eventrecorder gevangen, helaas), en soms 3x per dag. En dat vind ik best eng. Ze duren denk ik hooguit een halve minuut. Verder regelmatig flutters. (gaat het hard er even snel van tussen, maar niet in het tempo zoals hierboven). En ja, ook nog wel eens overslagen.

  Ik kan overal 100 mee worden. Arts vind het vervelend dat die sneltrein niet te vangen is op de eventrecorder.

  Omdat het soms meerdere keren per dag voorkomt (maar soms dus ook lange tijd niet), heb ik verapamil 120 ret. voorgeschreven gekregen en ben ik dat gaan gebruiken. Wat een ellende... Nu dagelijks last van runners en overslagen, zo duizelig als wat en hoofdpijn op mijn achterhoofd. Tevens nu al een paar dagen diarree (zwakke darmen/pds). Aangezien we binnenkort op vakantie willen en ik ook moet rijden, contact met cardioloog opgenomen. Moest ik ook contact mee opnemen indien ik veel last ervan ervoer. Als we niet op vakantie waren gegaan, had ik het denk ik nog een tijdje aangekeken. Maar goed.

  Cardioloog schrijft me nu metoprolol 50 mg voor. Ik heb eerder metoprolol van hem voorgeschreven gekregen. Toen 25 mg. Veel bijwerkingen, deed verder niets. Nu dus een verdubbeling van zwaarte. Kijk maar hoe het gaat, desnoods kun je 25 mg nemen (in 2-en breken).

  Ik weet eerlijk gezegd niet zo goed wat ik  hiermee moet. Moet ook eerlijk zeggen dat ik op dit moment de vakantie ook niet zo goed zie zitten. (door de bijwerkingen en klachten). Iemand ervaring met metoprolol? En wel verstandig om in te nemen? Of heeft iemand een tip voor een natuurlijk middel?

  Reactie
  #2

  Korte toevoeging... Ik moet met enige regeldmaat mijn bloeddruk controleren (jaren geleden behoorlijk verhoogde bloeddruk gehad door stress, vandaar. Geen medicatie verder voor gekregen). Het laatste anderhalf/2 jaar is mijn bloeddruk normaal. 130/80 soms 118/78. Dus vandaar wellicht ook de duizeligheid. Maar... metoprolol is ook een bloeddruk verlager. Kan daardoor niet weer dezelfde problemen ontstaan?

  Reactie
  #3

  Debbie, helaas zeg je niet hoe oud je bent, want dat zou het wat inzichtelijker maken.

  Ik herken het probleem heel goed dat je hart op hol slaat op momenten. Door de vele overslagen is de hartslag dan soms ook niet meer meetbaar. Bij mij ging het hart niet meer vanzelf terug en daardoor is er een ICD geplaatst (zeg maar een interne AED) die mij stroomschokken geeft om het hart weer in het gareel te krijgen. Het eerste jaar was een ramp voor me, want het hart sloeg veel te vaak op hol wat tot gevolg had dat ik shocktherapie van binnenuit kreeg, soms wel tot 9 keer achter elkaar. Aangezien die ICD ook een hartfilmpje opneemt op momenten dat het slecht gaat en van buitenaf kan worden uitgelezen, is men er toen achter gekomen dat het hoogstwaarschijnlijk een aangeboren afwijking is die zich pas op veel latere leeftijd manifesteerde. Ik slikte bisoprolol (vergelijkbaar met metoprolol), een ACE-remmer, 2 plaspillen en nog aan paar zaken. Allemaal bloeddrukverlagend waardoor ik soms letterlijk van m'n stokje ging. Ik heb alle medicatie afgebouwd en 'besloten' mijn leven niet meer te laten vergallen door mijn lichaam. Dat hielp, al werd mijn normale hartslag wel 10 slagen hoger. Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat de angst dat het mis zou gaan juist maakte dat het mis ging. Ik ben nu 19 maanden volledig medicijnvrij en mijn ICD is al 21 maanden niet meer afgegaan.
  Wat ik maar wil zeggen is dat angst ook een grote rol kan spelen. Als het weer opkomt kan ik het nu met ademhalingstechnieken en geestelijke wilskracht onderdrukken. En ik heb geleerd me nooit, maar dan ook nooit meer druk te maken om wat dan ook. Dat geeft wel een vervlakking van mijn gevoelsleven, maar dat moet dan maar. Zware lichamelijke inspanningen laat ik ook achterwege.
  Ik ben in volgorde gestopt met: de plaspillen, de ACE-remmer en dan de bètablokker (bisoprolol/metoprolol). De bétablokker was overigens het meest behulpzaam, dus die heb ik met moeite afgebouwd. De ACE-remmer was een grote boosdoener, blij dat ik daar vanaf was.

  In het begin moet je eigenlijk geen auto rijden met metoprolol. Na enkele dagen/weken is je lichaam er wel aan gewend en dan kun je autorijden als je geen last hebt van duizelingen. Persoonlijk rijd ik liever geen auto. Probeer je in te stellen op een leven met je kwaal. Dat kost tijd, maar het is wel mogelijk. Medicijnen als bètablokkers en ACE-remmers zijn geen genezende middelen, maar ze kunnen het leven met je kwaal wel aangenamer maken.  Als je lichaam/hart herstelt, dan zou je misschien weer zonder kunnen. Mijn ervaring is dat je mentale en sociale toestand van grote invloed kunnen zijn.

  Reactie
  #4

  Zowel bètablokkers als calciumblokkers werken remmend op de aanmaak van melatonine en zorgen voor tekorten aan diverse voedingsstoffen, waaronder Q10. Dit alles kan klachten geven. Daarbij doen ze ook niets aan de oorzaken, zoals insulineresistentie, voedingspatroon, tekorten aan diverse voedingsstoffen enz. Zo kunnen biogene aminen als tyramine ontregelend werken.

  Reactie
  #5

  Dank jullie wel.

  @ Peter, wat een verhaal zeg. En wat goed om te horen dat het beter gaat en dat je zonder medicijnen bent!

  Ik ben een vrouw van 45 jaar. En nu met name met dit warme weer, veel meer last van pijn op de borst. 2 weken geleden nog bij cardioloog geweest, zoals hierboven al vermeld. Het heeft een deel ook met spieren te maken. Ben bekend met fibromyalgie.

  Ik heb besloten om de medicijnen mee te nemen, maar nu nog niet te gaan beginnen. Of het verstandig is... geen idee. De vakantie brengt ook stress met zich mee (nu ook al), dus dat zal ongetwijfeld ook mee spelen. Heeft ook met ons verleden van een paar jaar geleden te maken. Toen moesten we vanwege ziekte zoon onze vakantie annuleren. En ik denk dat dat ook mee speelt.

  Als ik google op Metoprolol (ja, is niet slim en handig om te doen, ik weet het). Dan komt daar ook heel weinig positiviteit uit, als ik eerlijk ben.

  @catootje... remmen de aanmaak van melatonine... Dat houdt dus in, dat ik nog slechter ga slapen. Ben zo moe als een hond. (dankzij dit weer, moet ik erbij zeggen). Dus nog minder slapen is niet handig....

  Ik ben ook absoluut geen voorstander van chemische troep (sorry, dat vind ik het soms wel). Maar goed, soms is het heel goed dat het bestaat. Als het enigszins kan, los ik het het liefst natuurlijk op. Ben me ook al aan het orrienteren geweest naar cbd olie.... Ik weet het niet. Ben een angsthaas wat betreft medicatie (niet alleen wat medicatie betreft geloof ik...., maar goed, dat heeft ook weer zo z'n redenen in het korte verleden).
  Als iemand een natuurlijk middel weet zonder bijwerkingen... ik voel me aanbevolen.

  Verder heb ik overgewicht. Ik let wel op m'n eten, gezond etc. Maar ben, helaas, ook een echte zoetekauw. Maar krijg wel dagelijks m'n portie groente etc binnen (eten meer groente dan gemiddeld).

  Reactie
Reageer op: advies omtrent medicatie voor hartritme stoornis
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief