Hallux Valgus

Bereken hier je BMI

De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

 • #1

  Ik heb de laatste tijd veel last van mijn grote teen.
  Het lijkt wel of die een zenuw afkneld of zo.
  Ik heb al begrepen dat ik een hallux Valgus teen heb maar wat kan je er eigenlijk aan doen?
  Kan je dit laten behandelen?

  Reactie
  #2

  Hallo!

  heb even wat informatie voor je opgezocht!

  Hallux valgus is een afwijking aan de gewrichten van de grote teen.

  Het middenvoetsbeen van de grote teen staat naar mediaal maar de teen zelf staat naar lateraal gedraaid. Hierdoor ontstaat een knobbel aan de zijkant van de voet bij het begin van de teen. Deze knobbel kan leiden tot beursitis, een ontsteking. Hallux valgus kan het gevolg zijn van een spreidvoet, aangeboren aanleg of het dragen van hoge hakken. Behandeling is niet noodzakelijk maar bij pijnklachten of last kan dit wel wenselijk zijn. Belangijkste behandeling bestaat uit goed schoeisel, maar chirurgie is ook een optie.

  (afkomstig van wikipedia.nl)

  Dus behandeling: goede schoenen en anders toch via de huisarts naar de chirurg.

  succes!

  Reactie
  #3

  Ik ben 5 oktober rechts en 21 december links geopereerd aan hallux valgus.
  Als je vragen hebt wil ik ze graag beantwoorden.

  Reactie
  #4

  ik word hier 9 februari aan geopereerd..iemand al ervaringen mee???

  Reactie
  #5

  Hallo meisje,

  Wat wil je weten?
  Ik beantwoord graag je vragen.
  Het is wel zo dat het bij niemand precies hetzelfde verloopt. Bij mij was het herstel bij iedere voet anders. Maar bij allebei verloopt het prima. De tweede voet zelfs nog sneller dan de eerste.
  Weet je al of je n nacht moet blijven, en of je meteen gips krijgt. En ga je voor de ruggenprik of algehele narcose?
  Ik hoor nog wel wat je vragen zijn

  Groetjes, Tonny

  Reactie
  #6

  hoi,

  Ik weet gewoon niet zo goed wat ik ervan moet verwachten…
  ik weet dat ze me voet gaan breken en dat ik meteen in het gips word gezet ik hoef dus niet te blijven. ik ga wel onder algehele narcose!

  ik heb niet zozeer specifieke vragen eigenlijk ik ben best voorbereid op wat pijn en ik neem aan dat ik ook wel goede pijnstillers mee krijg… dat heb ik er allemaal wel voorover ben gewoon erg benieuwd naar andere ervaringen… want net als je zegt gaat het bij ieder persoon anders… ik ben ook ontzettend bang dat als ik nu de ene voet gedaan heb ik de andere niet meer durf!

  In de linker zit nu een ontsteking dus vandaar dat die nu gedaan word en de rechter is een kwestie van tijd voor ik daar ook last van krijg zei de chirurg dus vroeg of laat zal het wel moeten denk ik!

  Liefs Meisje

  Reactie
  #7

  Hallo meisje,

  Ik heb vanavond geen tijd, maar morgen zal ik je vertellen hoe het bij mjij gegaan is.

  Liefs, Tonny

  Reactie
  #8

  ok! ik wacht geduldig af! bedankt vast!

  Reactie
  #9

  ’t Heeft een dag langer geduurd, maar hier mijn “verhaal”

  Ik zal proberen in ’t kort te schrijven hoe eea bij mij verlopen is.
  5 oktober was dus de eerste operatie aan mijn rechtervoet. De knobbel is weggehaald en het middenvoetsbeentje is doorgezaagd, en de teen is rechtgezet. Ik heb een ruggeprik en een zenuwblokkade gehad, waardoor ik 24 uur pijnvrij geweest ben. Was zelfs blij toen ik weer wat begon te voelen. Ben 1 nacht opgenomen geweest en kreeg smorgens gips, waarna ik naar huis mocht. Na 2 weken bankzitten met pootje hoog moest ik terugkomen en ging de ijzeren pin eruit en kreeg ik ander gips. Toen kon ik al vrij snel zonder krukken vooruit. Maar heb nog steeds veel gezeten. Na weer 2 weken mocht ook dit gips eraf en was ik na n paar dagen weer redelijk goed aan t lopen (krukken meteen weggezet)

  Ik ben toen rustigaan steeds meer gaan doen hier in huis. Dat ging goed tot ik dus na 6 weken weer mocht autorijden.(met open schoenen, andere kon ik nog niet aan) Waarschijnlijk deed ik toen toch teveel waardoor mijn voet pijn ging doen en dikker werd.
  Omdat ik in december aan de andere voet geholpen zou worden heb ik toen verder maar rustig aan gedaan, want na die tweede operatie zou de rechtervoet alles alleen moeten dragen.

  21 december dus de tweede operatie. Weer met ruggenprik. Deze keer viel dat een beetje tegen, de prik was te hoog gezet, waardoor ik tijdens de operatie misselijk werd. Ook kreeg ik geen zenuwblokkade, maar de pijn viel erg mee. Ik moest weer 1 nacht blijven en kreeg de volgende dag gips.
  Nu hoefde ik pas na 4 weken terug te komen. Vorige week is dus het gips eraf gegaan, en deze keer kon ik meteen zonder krukken lopen. Het lidteken ziet er mooier uit dan bij de andere voet, en de voet was ook minder dik. Vorige keer kon ik pas na ruim 2 maanden weer schoenen aan.
  Vandaag heb ik voor het eerst weer schoenen gedragen, (6 weken na de operatie!!!!) en auto gereden. Autorijden ging goed, maar ik voelde al snel mijn linkervoet dikker worden. Dus toch maar weer rustigaan opbouwen.

  Dit is in t kort mijn Hallux Valgus verhaal.

  Liefs, Tonny

  Reactie
  #10

  Dat werkt dus niet, hij geeft automatisch dit forum door.

  Kijk bij google maar eens op hallux vagus, medisch forum dan zal t wel lukken

  Reactie
  #11

  hallo tonny

  Harstikke bedankt voor je verhaal… tegen mij zeiden ze dat ik gewoon dezelfde dag naar huis mocht…
  dat ik meteen gips kreeg.. 2 weken waar ik niet op mag lopen en 4 weken waar ik alleen licht op mag steunen ik ben best zenuwachtig al is het pas over 2 weken…

  Maar dan heb ik eindelijke mooie voetjes en kan ik ook leuke open schoentjes en teenslippertjes kopen!

  Groetjes, Dais.

  Reactie
  #12

  Ik heb nu inmiddels al weer een paar maanden steunzolen, maar dat doet de ontsteking niet afnemen. Slik dagelijks ontstekingsremmers. eerst diclofenac nu ibuprofen. Moet ik het accepteren als een chronische onsteking of weer terug naar de huisarts?

  Met vriendelijke groet

  Reactie
  #13

  Hallux valgus is een meestal verworven standsafwijking van de grote teen. Het middenvoetsbeen van de grote teen staat naar mediaal maar de teen zelf wijst naar lateraal (staat in valgus). Hierdoor ontstaat een knobbel aan de zijkant van de voet bij het begin van de teen. Deze knobbel kan leiden tot bursitis, een ontsteking.

  Hallux valgus is meestal het gevolg van het dragen van ongeschikt schoeisel.

  Behandeling is niet altijd noodzakelijk maar bij pijnklachten of last kan dit wel wenselijk zijn.

  Belangrijkste behandeling bestaat uit goed schoeisel, maar chirurgie is in ernstige gevallen ook een optie.

  Soms geraakt deze knobbel ontstoken. Er is mechanische hinder bij het dragen van schoeisel. Op den duur kan er ook aantasting van de kleinere tenen optreden, met scheefstand en eventueel hamerteen misvorming, en kruipt de grote teen onder of over de tweede teen.

  Op termijn kan er een gedeeltelijke ontwrichting optreden van de grote teen met toename van de afwijking en progressieve arthrose. De toestand kan echter ook vrij stabiel blijven.

  Indien U hiervan veel last ondervindt, kan de teen best worden gecorrigeerd. Dit kan op verschillende manieren, afhankelijk van de graad van aantasting.

  Al naar gelang de ernst van de aandoening, wordt er een verschillende techniek toegepast.

  Meestal gebeurt er een osteotomie (correctieve breuk) van het eerste middelvoetsbeen als ook het eerste teenkootje. Dit wordt gewoonlijk vastgezet (osteosynthese) met schroefjes en krammetjes. Bijkomende correcties aan de kleine tenen (vb. hamertenen) worden meestal tijdelijk vastgezet met pinnetjes gedurende 6 weken.

  Bijkomend wordt het buitenste gewrichtskapsel met spieraanhechting wat losgemaakt om de teen mooi terug over het gewricht te centreren. Aan de binnenzijde wordt een opspanning van het kapsel verricht. Dit geeft soms aanleiding tot wat stijfheid van de grote teen, die na genezing van de osteotomie mag gemobiliseerd worden.

  In geval van ernstige arthrose is het soms nodig de grote teen vast te zettenin de gecorrigeerde stand. De teen wordt zo geplaatst dat hij een goede afrol toestaat bij het stappen, waarvoor hij wel wat opwaarts moet worden gericht

  Reactie
  #14

  De niet-operatieve behandeling zal in veel gevallen goed mogelijk zijn.

  Het blijft nog steeds logischer het schoeisel aan de voet aan te passen dan omgekeerd. Er zijn nogal wat hulpmiddelen verzonnen om bijvoorbeeld de druk aan de slijmbeurs te verminderen of om afstand tussen 1e en 2e teen te houden.

  Bij ernstige vervorming en falen (of afwijzen door de patiënt) van de conservatieve maatregelen komt operatieve behandeling aan de orde.

  Reactie
  #15

  Hallo!

  Er staat volgens mij heel verkeerde info op internet over een Hallux Valgus, nlk dat deze voornamelijk komt door het dragen van verkeerd schoeisel (zoals hoge hakken!).
  Heb zelf nooit hakken aan, maar heb toch een mega Hallux. Rara?!
  Ga dus maar niet te veel uit van deze info!
  Groetjes!
  Lotte

  Reactie
Reageer op: Hallux Valgus
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief