Pijn aan voet net onder de enkel

Bereken hier je BMI

De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

 • #1

  Hallo,

  Ik heb al jaren last van pijn aan me voet net onder de enkel. Vaker is het zo erg dat ik helemaal niet op me voet kan lopen. Soms is de plein plotseling weg en soms is de pijn ook weer uit het niets terug.
  Het kan dus voorkomen dat ik weken geen pijn heb en dan plots niet meer op me enkel kan staan.

  De doktor kon niks zien, en op de fotos in ziekenhuis was ook niks te zien. weet iemand wat dit kan zijn ?

  Reactie
  #2

  Lastig probleem dat volgens mij door een orthopeed gezien moet worden, en dan natuurlijk het liefst als je ook symptomen hebt, want anders valt er weinig te zoeken.

  Ga de volgende keer als je pijn hebt en laar de dokter dan nog eens kijken.

  Zonder lichamelijk onderzoek zou ik het niet weten…

  Reactie
  #3

  Ik heb soortgelijke klachten en heb een MRI-scan gehad en krijg maandag a.s. de uitslag.
  Er is verdenking van het Sinus Tarsi Syndroom.
  Misschien kun jij ook een MRI krijgen of onderzoek of je dit Syndroom hebt.
  Sterkte en Succes!

  Reactie
  #4

  De sinus tarsus is het kanaal tussen de twee bulten aan de binnen en buitenzijde van je enkel, de malleoli.

  De sinus tarsus kan bechadigd raken door bijvoorbeeld het meermalen of een enkele keer ernstiger verzwikken van de enkels.

  De pijn voel je meestal aan de voorkant van de buitenste enkelbult. Vaak is het `s ochtends ernstiger als gevolg van nachtelijke immobiliteit. Het kan verminderen met oefeningen.

  De behandeling bestaat voornamelijk uit rust met enige beweging, maar in ieder geval geen herhaalde overbelasting.

  Behandeling bestaat uit het herstel van een goede biomechanica, dat het enkel gewricht dus weer normaal kan bewegen zonder dat er irritatie ontstaat.

  Reactie
  #5

  De symtomen wat je beschrijft lijken heel erg op die van mij. Ik heb die pijn ook heel lang, ongeveer 6jaar lang. De pijn kan ook bij me ook uit het niets onstaan en na een uur ongeveer is de pijn weer weg. Op het moment dat ik die pijn krijg kan ik helemaal niet lopen en moet ik stil blijven. De pijn is meestal wel in mijn enkel en ook in mijn tarsi. De ene keer heb ik heb aan mijn linker voet en de andere keer aan mijn rechter voet. In 2003 begon de pijn in mijn bovenste been, tibia. Maar nu komt het regelmatig terug op mijn beide enkels en mijn beide tarsis.

  Ik was benieuwd of iemand dit herkent, en wat ik nog aan kan doen. Het enigste wat ik in al die jaren heb gedaan is foto’s in ziekenhuis gemaakt maar daar konden ze fysiologisch niets zien.

  alvast bedankt,

  Tessa

  Reactie
  #6

  Ook ik heb deze symptomen die jullie beschrijven met pijn onder de enkel. Al twee maal voor naar de huisarts geweest. De eerste keer deed die het af met overbelasting. De tweede keer gevraagd om een foto te laten maken en dat is gebeurd niets op te zien. Wist eigenlijk niet meer welke weg ik in moest slaan omdat de enkel vaak heel dik is. Nu loop ik sinds van de week bij de fysio en hopelijk helpt dat en die zegt vocht tussen de wervels moet zelf oefeningen thuis doen en hun masseren de enkel/voet. Ook heb ik op bepaalde momenten steken in de enkel van de voet en dan de pijn voornamelijk in de nacht. Loop hier nu al zo’n 3 maanden mee.

  Reactie
  #7

  ik heb hier ook last van maar vooral als ik net iets heb gedaan (bijv. gesport of gefiets), dan kan ik bijna niet meer lopen, maar jammer genoeng kan ik niet zomaar even gaan zitten (want ik zit nog aan school vast). bij mij is het alleen nog niet zo lang (aangezien ik pas jong ben is dat niet zo raar).
  ik hoop dat jullie hier wat mee kunnen

  Reactie
  #8

  Maak een afspraak bij de huisarts zodat de huisarts de voet en de enkel goed kan onderzoeken. bereid je bezoekje goed voor door even op te schrijven wat jij belangrijk vind en waarvan jij vindt dat de huisarts dit moet weten. Bijvoorbeeld hoe het voelt, wat je er zelf aan doet als het pijn doet, wanneer de klachten optreden, wanneer het probleem voor de eerste keer is ontstaan en wat hieraan mogelijk voorafging (ongelukje) enzovoort, zodat je snel en duidelijk jouw verhaal kan vertellen en de huisarts goed weet waar hij naar moet kijken. Laat je weten hoe het verder gaat?

  Reactie
  #9

  heei allemaal.

  Ik heb sinds 5 maanden last van mijn enkel alleen dan net onder/naast het bobbeltje aan binnenkant van linkerenkel.
  Ik gaa vaker door mijn enkel en dit gebeurde ook 5 maanden geleden, dus ben gewoon door gegaan met normale dingen aleen dan met pijn. 2 maanden erna ging ik naar dokter en die verwees mij door naar fysio waar ik nu nog steeds loop. Die zegt dat het steeds overbelast wordt en geforceerd..
  Zelf kan ik niet geloven dat dit het geval is want pijn wordt niet minder, en sinds donderdag lijkt het of ik door enkel zak met een pijnscheut die naar boven schiet!

  Weet iemand wat ik ermee kan doen?

  Reactie
  #10

  Ik denk dat de fysiotherapeut gelijk heeft. Er lijkt sprake van herhaald eversie-letsel, dus het zwikken van de voet naar binnen. Ik heb het vermoeden dat het ligamentem deltoideum, en of de malleolus medialis beschadigd is. Kijk maar eens op dit plaatje: http://www.bauerfeind.nl/images/service/stoerungen/fuss-2b.jpg

  Draag je wel goede schoenen die de voet goed ondersteunen? Heb je misschien last van overgewicht en moeten jouw voeten veel extra gewicht dragen?

  Reactie
  #12

  Lotgenoten,

  Ik ben al 18 jaar stijldanseres en sinds vorig jaar geconfronteerd met hevige pijnscheuten in mijn linker enkel. Diagnose: sinus tarsi syndroom. Door de pijn kon ik soms zelfs niet of moeizaam lopen.

  Nu ben ik begin dit jaar op eigen initiatief (huisarts en orthopeed konden mij niet helpen) bij een sport-fysiotherapeut onder behandeling geweest en heb supplementen Q10 (Etos huismerk) en Pro-Artrimil (Prowell) genomen, 2 capsules per dag. In die laatste zit Glucosaminesulfaat, Chondroïtinesulfaat, Mangaan en Koper en deze zouden het genezingsproces ondersteunen. Geloof het of niet, maar het lijkt bij mij allemaal wat soepeler te worden.

  We hebben ons maanden gefocussed op het versterken van de enkels, benen en rug. Dat heeft geholpen. Ik ben sinds een week of 4-5 vrijwel geheel pijnvrij. We hebben tijdens mijn behandeling ook een link gevonden tussen de vrouwelijke cyclus en de pijn in de enkel en, verrek, ze hebben nog gelijk ook; het is gevoeliger rond die periode en ik weet dat ik dan wat rustiger moet trainen op de sportschool.

  Maar terug naar dansen, dat doe ik niet. De bewegingen lijken mij te repetitief en ‘exotisch’ voor de voet en enkel. Ik sport nog steeds 2 à 3 keer per week cardio, krachttraining en grondoefeningen en dat blijf ik doen voor onderhoud. En natuurlijk ook voor mijn figuur 😉

  Hoop dat dit helpt. Succes allemaal. Het kan een lange rit zijn en soms moet je offers maken (zoals ik met dansen), maar het is beter dan bijna continu pijn te hebben als je loopt of zelfs in rust bent.

  Reactie
  #13

  Dank je voor het delen van jouw ervaringsdeskundigheid wat betreft het gebruik van glucosamine en chondroïtine.

  Reactie
  #14

  Graag gedaan.
  Ik hoop dat het een heleboel lotgenoten kan helpen, maar iedereen is uniek en reageert anders op dingen.

  Reactie
  #15

  Ik draag normale schoenen en heb geen overgewicht, dus voeten hoeven niet extra gewicht ondervinden.

  Ben paar jaar geleden ook al bij een sportdokter geweest ivb met pijn aan voet, alleen was dat weer iets anders en heb daarvoor toen speciale gelzooltjes gekregen en die werken goed.

  Voor dit probleem heb ik wel al een brace, en ga sinds 5 maanden niet meer door mijn enkel. Alleen blijft pijn doen sinds die ene keer, 5 maanden geleden.

  Reactie
Reageer op: Pijn aan voet net onder de enkel
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief