Vit D tekort

  • #1

    Heb na al mijn klachten ( draaiduizelig, trillrnde spieren, tintelingen in mn handen, krampgevoel in mn tenen soms, heel moe, spierpijn en angstaanvallen, emotioneel extreem wisselend van heel depri naar heel vrolijk, geen energie etc.) Mijn bloed nog eens laten prikken maar ook op Vitamine D nu. Mijn schildklier was nu net ok gelukkig maar mijn Vitamine D waarde was echt extreem laag..waarde van maar 9 terwijl dit minimaal 50 moet zijn en op zn best 70-100.
    Ik ben deze winter inderdaad bijna niet buiten geweest en geen zon op mn huid gehad in elk geval.
    Ook eet ik geen voeding waar blijkbaar vit D in zit omdat ik alles bak in olijfolie en geen boter lust. Ook vlees eet ik maar 1 keer per week en vis bijna nooit. Eieren iets van 3 per maand dus ook te weinig denk ik. Wel eet ik vaker kaas en yoghurt. Groente moet ik ook veel meer eten denk ik.
    Maar nu heeft de huisarts dus een ampullen stootkuur vitamine D van 25.000 IE voorgeschreven waarvan ik elke week 1 ampulpil moet slikken de eerste 8 weken en erna om de 2 weken 1 ampul.
    Nu ben ik bang dit te slikken omdat het ook weer mooier weer gaat worden en ik dus weer vaker in de zon ga zijn buiten en ook wil ik op mijn voeding letten. Plus in juli ga ik een week naar Spanje op vakantie dus ook een week in de volle zon dan.
    Houdt de dosis van dit medicijn rekening ermee dat het nu weer goed weer begint te worden en ik toch weer in de zon ga zijn en kan ik nu toch beter meer voeding met vit D in eten of loop ik dan risico op overdosis vit D te krijgen?

    Reageer
    #2

    Heeft de huisarts niet uitgelegd dat zo'n tekort niet is op te lossen met zon en eten?

    Je krijgt sowieso maar weinig van de noodzakelijke voorraad aan D binnen door eten. Het zit vooral in vette vis, maar dat kun je ook niet elke dag eten.

    Je krijgt je voorraad D binnen door tussen maart en september tussen 12 en 3 elke dag een kwartier onbeschermd met ontbloot bovenlijf in de zon te zitten met voldoende zonkracht. Vrijwel iedereen krijgt daarom in NL kans op een tekort.

    Ik had in het verleden een score 21 nádat ik een week in Egypte goed verbrand was geweest. Dus met een groot tekort, en 9 is heel erg laag, kun je dit alleen met een stootkuur oplossen. Deze kuur is afgemeten op het opvullen van je ernstige tekort.
    Met zo'n tekort kun je nl naast spierzwakte ook botontkalking oplopen.

    Je neemt die stootkuur met een klein beetje brood zodat het goed wordt opgenomen. Drink wat meer, ik werd zelf een beetje verstopt.

    En dan na die kuur is het best verstandig een supplement D in pilvorm te blijven gebruiken. Je wil niet opnieuw zo zakken.

    Reageer
    #3

    Verzadigde vetten zijn wel belangrijk omdat ze helpen bij de aanmaak van allerlei hormonen en vitamine D. Weet niet of het nog aan de soort boter ligt want daar is variatie in. Bijvoorbeeld grasboter is weer anders dan de meest gangbare boter en per merk kan het verschillen. Anders misschien producten als crème fraîche, slagroom, kwark etc in je menu opnemen. Ook kokosolie kan goed zijn maar niet voor de vitamine D zelf. In vlees ook verzadigde vetten. Ben zelf geen echte vleesfan maar eet het (een paar keer per week) omdat mijn lijf het nodig heeft. Margarine en zadenoliën beter wel mijden.
    Lijkt me niet dat de combinatie van zo'n ampul en in de zon zitten teveel wordt. Via je huid is toch ander en je hebt tenslotte een flink tekort. Voor de zekerheid even navragen bij de apotheek. Zo in elk geval erg uitkijken, rustig opbouwen en niet overdrijven, zodat je niet verbrandt. Blootstelling van je ogen aan de zon is ook belangrijk hierbij. Geen zonnebril dragen dus. Bij blootstelling van je romp en liggend maakt je lichaam het meer aan.
    Af en toe een zonnebankje kan ook schelen. Ga zelf 's winters een aantal keer, niet zo vaak, naar een zonnestudio van een keten die claimt de enige te zijn die banken heeft met vitamine D-aanmaak. Merk echt verschil.
    Belangrijk voor de verwerking van vitamine D is om er ook magnesium bij te gebruiken en te zorgen voor voldoende vitamine A en K. Hetzij via de voeding; hetzij via een goede multi. Inderdaad dus goed letten dat je genoeg groente eet en varieer. Na zo'n stootkuur inderdaad blijven slikken en wel een redelijke dosis.

    Reageer
    #4

    Ja mijn waarde is inderdaad echt extreem laag..denk niet dat er veel mensen nog lager hebben of komt een waarde onder de 10 vaker voor?
    Heb net de eerste Vit D capsule geslikt en ben nu weer bang voor bijwerkingen. Hoop dat ik snel verbetering ga merken in mijn klachten en niet dat ik me er slechter door ga voelen.
    Ik heb echt met alle medicijnen angst om ze te nemen zo erg dat ik voorgeschreven medicatie vaker niet neem en nog liever wacht tot de pijn vanzelf overgaat. Nu het echt dringend nodig is moest ik wel maar kreeg net al direct tintelingen in mn arm en vingers denk van hyperventilatie maar ben niet zeker wat mn angst erger maakt dat mn aders nu gaan verkalken..zoiets had ik in de bijsluiter gelezen helaas. Wie weet hoe ik van die angsten voor medicijnen af kan komen en hoelang duurt t nu ongeveer voordat ik verbetering ga merken?

    Reageer
    #5

    je krijgt klachten van het stressen. En als je weet dat je er niet geen kunt, moet je geen bijsluiters lezen. Het kan wel even duren voordat je het merkt. En ja aders gaan er niet van verkalken

    Reageer
    #6

    Ja denk het ook dat ik stress krijg van mijn eigen angsten.
    Merk wel dat nu ik vakantie heb voor 2 weken direct mijn hartslag opeens 10 slagen lager ligt in rust. Dit is ook best vreemd wel want blijkbaar ben ik dus onbewust supergestrest als ik verplichtingen heb en op tijd moet opstaan en moet presteren. Als ik weet dat ik kan uitslapen en geen verplichtingen heb voel ik me gewoon rustiger en meer het gevoel dat ik alles zelf kan bepalen en onder controle heb.
    Ik vind het alleen best eng dat mn hartslag dan het grootste deel van het jaar zo hoog is en snap niet hoezo ik me onbewust zo druk maak dat t mn hartslag zelfs in rust verhoogd..

    Reageer
    #7

    Dat heeft dan toch alles met stress en spanningen te maken

    Reageer
    #8

    Ik heb ooit een vit d van 16 gehad.
    Heb een stootkuur gehad. en slik nu vit d....mijn vit d staat nu op 138....
    ik voel me nu heel goed....
    Mijn klacht was destijds extreme vermoeidheid..
    Misschien is meditatie iets mbt jouw stressklachten....angsten worden onder andere gemaakt,en in stand gehouden door gedachtes die met je op de loop gaan....heel veel beterschap

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    hoi,
    nu maanden later hoe is het met je, ook ik heb een te laag vit d met alle klachten die jij beschrijft, ene dag gaat beter dan de andere , maar mijn waarde is 28 en de huisarts zegt gewoon de 20ug nemen als onderhoud, dus geen extra stoot of zo. terwijl ik al vier weken thuis zit met al mijn klachten oeps

    Reageer
    #10

    Waarde moet minimaal 100 zijn, liever 200.
    (Volgens een dokter)

    Reageer
    #11

    Ik heb net men labo online bekeken en men vitaminen D zou -15 staan, maandag eens bespreken met de huisarts. Voel me al enkele weken heel vermoeid en ik zweet overmatig. Ben wel wat ongerust hoe dit komt

    Reageer
    #12

    Zo'n 90% van de je dagelijkse vitamine D-behoefte wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht. De meest voorkomende oorzaak van een vitamine D-tekort is dan ook een gebrek aan zonlicht. Als je te weinig buiten komt of als je je huid altijd volledig bedekt met kleding, kan je lichaam niet genoeg vitamine D aanmaken. Daarnaast kan het ook door voeding komen, waar dus geen vit D in zit

    Reageer
Reageer op: Vit D tekort


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief