Lage bloedsuikerspiegel

  • #1

    Hallo,

    Vorige week woensdag heb ik bloed laten prikken naar aanleiding van vermoeidheidsklachten. Daar kwam toen uit dat mijn bloedsuikerspiegel te laag was, namelijk 3,4 terwijl ik net ontbeten had. Daarom moest ik vandaag 3 keer verspreid over de dag bloedprikken.

    De eerste keer, 9 uur 's ochtends, kwam daar 5,0 uit. Dit was volgens de assistente normaal. De tweede keer, 11 uur 's ochtends, was het 4,0, terwijl ik een uur geleden normaal ontbeten had. De assistente zei dan ook dat dit wel te laag was en ze eerder 8,0 verwacht had. De laatste keer, 3 uur 's middags, was het weer 4,0, ook al had ik wel gewoon geluncht.

    De assistente is daarna gaan overleggen met de huisarts, maar die vond de waarden wel goed genoeg. Het enige dat ik kon doen was af en toe iets vaker een tussendoortje nemen o.i.d. Ik vind dit toch een beetje raar, aangezien het 3 keer eigenlijk heel erg aan de lage kant was, terwijl ik wel de hele dag gewoon normaal at.

    Heeft iemand anders hier ook ervaring mee, en is dit echt normaal? Ik had namelijk een beetje het idee dat de tweede assistente die ik alleen de laatste keer prikken had het verhaal niet helemaal goed overbracht. Ze wist namelijk niet wat er uit de eerste twee metingen gekomen was (dat moest ik haar vertellen) en ook was ze heel verbaasd dat het zo laag was. Alvast bedankt.

    Marieke.

    Reageer
    #2

    Mag ik vragen wat je per dag eet en hoe vaak per dag? Het is namelijk beter voor je om je eten verdeeld over de dag te verspreiden en dus niet alleen maar 3x per dag stevige maaltijden eet. Als je het verdeeld dan blijft alles op een gelijk niveau.

     

    Het is ook zo dat de hoeveelheid aan eten een belangrijke rol speelt en welke voedingsstoffen er in je eten zit. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je lichaam veel meer stoffen verbruikt dan dat jij binnen krijgt. In dit geval moet je de grote van de porties voeding die je binnen krijgt vergroten.

     

    Heb bijvoorbeeld 6 tot 7 eetmomenten op een dag. Verdeel dan je eten over deze eetmomenten. Zo moet je ook genoeg op een hele dag eten. Eet iedere dag minimaal 5 tot 7 boterhammen met vleesbeleg(gewoon wat je lust, hoeft niet perse mager vlees te zijn maar ik raad suikerhoudende producten af), eet minimaal 250 gram groenten per dag, in jouw geval zou ik 300 a 500 gram groenten aanbevelen, eet genoeg vlees en vis, minstens 1x per week vis, eet minimaal 2 eieren per week, vermijd suikerhoudende producten en snelle koolhydraten, eet vezelrijk. Drink minimaal 1,5L kraanwater per dag, liefste 2L per dag, 2,5L per dag zou helemaal toppie zijn! Eet ook wat vaker volkorenproducten, dus volkorenpasta, zilvervliesrijst, havermout of volkorenbrood, deze helpen je suiker hoog te houden gedurende de dag.

    Probeer zo min mogelijk bewerkte producten uit verpakkingen, pot, blik, diepvries etc te eten en probeer het zo vers mogelijk te eten! Een vitaminepil slikken zou ook nog goed voor je kunnen zijn want dan vul je je vitamines aan wat ook weer zorgt voor een betere voedselopname. Wat ik ook weet is dat zwarte peper ervoor zorgt dat je lichaam alle stofjes uit je voeding beter op neemt. Maar alleen zwarte peper doet dit! Dus ik raad het je aan om ook dit bij je eten te doen.

     

    Verdeel deze hoeveelheid eten over de dag in 6 a 7 porties. Eet bijvoorbeeld als tussendoortje groenten of fruit zoals tomaten, komkommer of wortels. Wortels zijn van nature erg zoet en dus goed om je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Ook een banaan is een suikerbom. Natuurlijk suiker dat niet aan een product is toegevoegd is door fabrikanten, is juist wel goed. Onthou goed: Genoeg van alles eten en verdeel het in kleine porties over de dag heen! Succes!

    Reageer
    #3

    Een te lage bloedsuikerspiegel is een symptoom van Diabetes type I. Je zou op internet kunnen opzoeken of je ook andere klachten hebt zoals veel dorst, veel plassen, moeheid, misselijk of duizeligheid. Wanneer je Diabetes type I hebt maakt je lichaam weinig of geen insuline meer aan (een hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt) en moet je dit hormoon meestal inspuiten.

    Alleen omdat je een lage bloedsuikerspiegel had hoeft niet meteen op Diabetes te slaan, het kan ook andere oorzaken hebben.

    Reageer
    #4

    Hoe hoog is een normale bloedsuikerspiegel?

     

    Reageer
    #5

    Bloedsuikerwaarde - nuchter geprikt (acht uur daarvoor niets gegeten of gedronken behalve water):

    Onder de 6,1 mmol/l - geen diabetes
    Tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l - voorfase van diabetes
    Boven de 6,9 mmol/l - diabetes
    Bloedsuikerwaarde - niet nuchter geprikt (zo'n anderhalf tot twee uur na een maaltijd, op het moment dat er het meeste bloedsuiker in het bloed zit):

    Onder de 7,8 mmol/l - geen diabetes
    Tussen de 7,8 en 11 mmol/l - voorfase van diabetes
    Boven de 11 mmol/l - diabetes

    Reageer
    #6

    Hoi
    Ik herken je verhaal heel erg. Heb dus ook geprikt bij de huisarts na mijn ontbijt en was ook 4.0
    Assistent vond t ook te laag, maar de huisarts vind t prima. Voel me ook vaak trillerig en moet dan wat eten. Baal hier enorm van en word er ook angstig van

    Reageer
    #7

    Hoi Romy,

    Onder #3 staat iets dat natuurlijk onjuist is.

    Bij Diabetes type 1 heb je last van een hoge bloedsuikerspiegel na het eten. Daarom moet iemand insuline gebruiken.
    Je krijgt met diabetes een te lage bloedsuikerspiegel als je teveel insuline hebt gespoten.

    Daarnaast, John heeft 1 antwoord later nog geschreven wat de referentiewaarden zijn. Dan is een waarde van 4, terwijl je niet nuchter was, duidelijk geen teken van diabetes. 15 bv wel.

    Er staan in deze post overigens ook goede tips over voeding om voor minder hypo's te zorgen. Dus niet naar suikers grijpen, want daar wordt je alvleesklier echt niet blij van: dán moet hij steeds aan het werk. En ga je daarmee door dan ontregelt hij vanzelf zo erg dat hij wel ziek wordt.

    Je bent ergens in gekomen dat je niet groter moet maken. Kom je er niet uit, de dietist zit volgens mij in de basisverzekering.

    Reageer
    #8

    @Romy dan zou ik wat doen aan je eetpatroon. Langzame koolhydraten en voldoende eiwitten, vetten en vezels. Vooral de juiste vetten en de oplosbare vezels. Beter geen brood als hoofdmoot van de maaltijd maar erbij.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
Reageer op: Lage bloedsuikerspiegel


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief