Vitamine B1 en B6 te hoog

  • #1

    Hallo,

    Een tijdje geleden had ik een berichtje geplaatst dat ik zo weinig energie had en last van mijn spieren had. En ik was bij de huisarts ervoor geweest.

    Ik krijg nu fysio om mijn conditie en spierkracht op te bouwen.

    Nu zijn mijn vitamines enzo geprikt. Op zich zijn mijn waardes aan de lage kant, maar ze vallen nog wel tussen de waardes die ik moet hebben.

    Nu belde ik naar de huisarts voor de vitamine B1 en B6. De assistent vertelde mij dat de waardes op 189 (b1)en 205 (b6). Ik hoorde van de assistent dat het normaal gesproken rond de 110 zit. Is het erg dat deze waardes te hoog zijn? Wat kan er gebeuren als de waardes te hoog zijn?

    Ik hoor graag van u.

    Mvg Marjolein

    Reageer
    #2

    Een langdurige verhoogde B6, kan zenuwpijn veroorzaken.

     

    Reageer
    #3

    Ik heb daar nog geen last van, denk ik. Ik heb alleen nog last van spierkrampen. En een van mijn armen voelt zwaar aan en tintelt heel erg. Die arm en hand voelt ook koud aan. Kan dat een probleem zijn van vitamine B?

    Ik eet nog niet superveel op een dag. Vandaar dat ik 2x oer dag nutridrink moet nemen. Ik zag dar daar 0,40 vitamine B6 in zit. Krijg dus zo'n 0,80 per dag binnen. Is dat de normale dosis of is dit al te hoog?

    Voor de rest zou ik namelijk niet weten waarom mijn vitamine B6 zo hoog is. Dit is namelijk wat ik op een dag eet (weet dat het te weinig is):
    - 1 glas fruitontbijt (ontbijt)
    - mueslireep (tussendoor)
    - 1 flesje nutridrink (lunch)
    - 1 stuk fruit (tussendoor)
    - een paar koekjes of wat chips (tussendoor)
    - avondeten 3 opscheplepels rijst, groente, pasta, vlees, vis)
    - 1 flesje nutridrink (tussendoor)
    - 1 koekje voordat ik ga slapen ivm misselijkheid in de ochtend

    In mijn eetschema neem ik volgens mij niet overdreven veel vitamine B6

    Reageer
    #4

    Je zou eens  de eetmeter van het voedingscentrum kunnen gebruiken om een goed om inzicht te krijgen in alle voedingsmiddelen.. Ik kan zo ook niet zeggen waarom je vit B6 te hoog is.

    Reageer
    #5

    Een te hoge bloedwaarde vitamine B6 kan samenhangen met een slecht eetpatroon en tekorten aan andere B-vitamines, zoals vitamine B12. Bij een tekort aan B12 kan het B6 namelijk verhoogd zijn. Bloedwaardes zeggen alleen wat over in het bloed zit. In de rest van je lichaam kan de situatie anders zijn.
    Zelf slik ik een supplement met 25 mg B6. Jouw inname is, denk ik, gering. Spierklachten kunnen met je hele gezondheid samenhangen, met je voeding en bepaalde tekorten, zoals ook magnesium en vitamine D. bij een eetstoornis - ik denk dat je die hebt - heb je al snel tekorten aan in vetoplosbare vitamines als vitamine A en D omdat je vaak te weinig vet eet.
    Voor je hele gezondheid is het beter om bij elk eetmoment ook eiwitten, gezonde vetten en vezels te nuttigen. Dat geeft ook meer verzadiging. In plaats van een koekje bijvoorbeeld een paar rijstwafels met eiwitrijk beleg, misschien nog wat rauwkost als snoeptomaatjes erop. Of bijvoorbeeld (spelt-)wafels met zaden want die bevatten eiwitten.
    Ik hoop dat je er ook goede hulp bij hebt. Vaak spelen er achterliggende problemen. Je kan misschien wat hebben aan de site wwww.proud2bme.nl
    http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?cod=517&id=519&page=9

    Reageer
    #6

    Hallo Catootje,

    Bedankt voor je reactie! Ik ben onder behandeling van de MDL arts. Ik ben donderdag opgenomen geweest met een sonde omdat ik ongeveer 3 liter in 2 dagen moest drinken voor MRI. Mij lukt dat zelf niet. Ze hebben gisteren een MRI van de dunne darm gemaakt. 12 april krijg ik de uitslag van dat onderzoek.

    Het probleem is dat als ik te veel eet of drink, dat ik dan ga spugen. De arts en diëtist heeft liever dat ik wat minder eer en drink, dan te veel en dat ik het weer uit spuug. Dus het is op zich niet dat ik niet wil eten, maar dat het mij gewoon niet lukt.

    Maar we wachten af tot 12 april en dan krijg ik meer te horen. Ik ga die site nog even bekijken (linkje)

    Mvg Marjolein

    Reageer
    #7

    Ik ben het niet helemaal eens met @Catootje, want het spoort niet met vitamine B12. Vitamine-B12 haal je alleen uit dierlijke producten. 1 glas melk in de week of 1 eitje voldoet. Je hebt er extreem weinig van nodig en je lichaam slaat het extreem lang op, moet je het wel heben genomen (tot wel 10 jaar lang). Vit-B12 is alleen een probleem bij toegewijde veganisten.
    Alle B-vitamines zijn water-oplosbaar. Neem je te veel, dan filteren de nieren dat wel uit en ga je desnoods meer plassen. Om te kunnen plassen heb je weer zout (NaCl) nodig, maar daarvan nemen we gemiddeld gezien al veel te veel in. Dat kan ook je Kalium-gehalte danig beïnvloeden (in bananen zit relatief veel kalium). Kalium is belangrijk voor je hart en bloedvaten.
    Dus kortom, alles hangt met elkaar samen. Vit-B12 kan een probleem worden bij veganisten, maar verder kun je een vitamine-preparaat (een pilletje) nemen als je bloedwaarden uitwijzen dat je er een tekort aan hebt. Dan leef je waarschijnlijk niet gezond, want naast een Vit-B12 tekort bij veganisten bestaat er amper een vitamine-tekort. Of er is iets mis met je lever of met je nieren, dat kan natuurlijk ook nog.
    Bloed-uitslagen allemaal in het groen zijn perfect. Ze houden die marges ruim aan. Beetje te weinig of te veel is helemaal niet zorgwekkend.

    Reageer
    #8

    En Marjolijn wat was de uitslag mri dunne darm?

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    @Czar, zijn dingen die ik tegenkom op  internet. Eet zelf wel vlees, weliswaar niet elke dag maar ik had wel een ernstig tekort aan B12. Het is ook niet alleen wat er in je eten zit maar of je het opneemt. Bloedonderzoek zegt ook vooral iets over wat er in je bloed zit en niet heel veel  over de rest van je lichaam. Soms kan de ene stof te hoog zijn omdat er een tekort is aan een andere. Ben daarom voorstander van testen op natuurgeneeskundig gebied.

    Reageer
    #10

    Hoi Noa,

    Uut her onderzoek kwam niks uit. Ze hebben van alles onderzocht, maar ze kunnen niks vinden. Binnenkort krijg ik de uitslag van het genetisch onderzoek. Kijken of daar nog iets uit komt.

    Ik slik nu ongeveer 4 maanden ondansetron en nu gaat het hartstikke goed met mij! Als ik stop met het medicijn, dan spuug ik al het eten er weer uit. Maar nu kan ik door dit medicijn alles eten wat ik wil en alles blijft erin. Moet alleen nog aankomen. Weeg 42 kg en moet nog naar de 45 of 47kg. Maar kom geen grammetje aan.

    Reageer
    #11

    Dat spugen en afvallen komt mij bekend voor.

    Je zou aan de MDL arts kunnen vragen of je een slikfoto met bariumpap zou kunnen krijgen (is niet vervelend hoor). Dan is goed te zien waarom het eten niet goed kan zakken vanuit de slokdarm naar de maag.

    Ik kreeg te horen dat ik Achalasie heb maar kan nu weer eten door een kleine ingreep.

    De huisartsen kennen deze zeldzame ziekte niet, dus je zou t alleen bij de MDL arts kunnen bespreken.

    Succes

    Reageer
    #12

    Hallo Marjolein,

    in herfst heb ik neurologische klachten gekregen zoals tintelen in handen en voeten, zwakheid van spieren etc. Mijn symptoma werden erger. Ermee ging ik naar huisarts en zij liet mij bloedwaarden onderzoeken, vitamines B1 en B6 ook. Alle waardes waren goed behalve B6 en B1 - die waren te hoog. De oorzaak van mijn neurologische klachten ligt denk ik erin. Er zijn veel medische rapporten over vitamine B6-teveel, die neuropathie kan veroorzaken. Maar dat gebeurt vaak als de mensen langdurig B6 supplementen slikken zonder te weten dat het gevaarlijk voor hun kan zijn.

    Mijn geval is anders: ik slik geen supplementen maar at veel vis en volkorenbrood wat natuurlijke bronnen van B6 zijn. Nu heb ik een vitamine -B6 arme dieet. Ik ben verwezen naar neuroloog en immunoloog, omdat mijn huisarts verdacht op sensorische neuropathie heeft - eigenlijk naar studie van veel medische bronnen ik ook. Mijn huisarts weet niet hoe ik de waardes om laag kan houden.

    Ik wil benadrukken dat B6-teveel niet zo snel tot neuropathie leidt, maar B1 en B6 waardes moet je toch om laag krijgen. In mijn geval, denk ik, zijn de hoge B6-waardes lang in mijn bloed geweest wat mijn toestand veroorzaakt heeft.

    Ik wil jij vragen hoe het nu met jou gaat en heb je een oplossing voor B1 en B6-tehoog gevonden?

    Reageer
    #13

    @Daria, een te hoog B6 in je bloed wil zeggen dat er problemen zijn met de omzetting naar de actieve vorm. Dit door tekorten aan andere stoffen, zoals vitamine B12 en magnesium. Ook is een gezonde leverwerking belangrijk. Een complementair genezer zou je persoonlijk advies kunnen geven.

    Reageer
    #14

    Een te hoog B6 gehalte heeft niets te maken met de omzetting naar de actieve vorm. En ook niet met een tekort van B12 en magneoium. In bijna alle gevallen, is de oorzaak suppletie. Via voeding is het bijna niet mogelijk om veel te veel B6 binnen te krijgen. Het kan wel zo zijn dat er probleem is bij de afbraak van de vitamine als er geen suppletie ( in de vorm van extra B6) is.

    Reageer
    #15

    Bedankt voor jullie reacties.

    Mijn magnesuim, zink, foliumzuur, B12, B2  -waardes et cetera zijn goed. Afbraak van vitamine B6 betekent, denk ik, de omzetting tot zijn actieve vormen -PLP (P5P) (belangrijkste co-faktor), PNP en PMP. De rest van inactieve B6 word met urine uitgescheden.

    Mijn vraag is, als ik problemen met omzetting heb, hoe kan ik dit bepalen: door genetische analyse of door spiegel van PLP/PNP/PMP waardes in bloed/in cellen? Wat voor onderzoeken bestaan toch? Logisch gezien, als B6 niet tot actieve vormen word omgezet, zijn PLP/PNP/PMP- waardes lager dan normaal en daroom de inactieve B6 stapelt zich in de bloed? En wat heeft dan B1 ermee te maken? Hij is bij mijn ook ietsje verhoogd...

    Bedakt,

    Daria

    Reageer
Reageer op: Vitamine B1 en B6 te hoog


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief