Schok onverwachte diabetes diagnose

 • #1

  Hallo,

  Ik heb gister vrij onverwacht de diagnose DM2 gekregen.

  Ik ben pas 36 jaar en had er nooit bij stilgestaan dat je dat ook kon krijgen als je zo jong was. Ik dat is iets voor mensen boven de 50.

  Ik had vooral klachten van vermoeidheid en John wees me er op dat ik echt langs de huisarts moest omdat mijn labuitslagen te hoog waren. Ik dacht dat het wel meeviel maat niet dus. Ik heb geen weegschaal en vorig jaar werd ik bij toeval ergens gewogen en woog toen 67 kilo.

  Afgelopen week bij de huisarts 88,1 bij 1,63 lang. Ik had dus geen weegschaal maar ben er inmiddels achter dan mijn BMI 33 en een beetje is en ik dus dik in het obesitas gebied zit. Behalve dat mijn cholesterol te hoog is was mijn suiker dat ook.

  Bij het consult had ik met een high tea achter de rug met vriendinnen en zat ik op 17,2 en de dag daarna zat ik in het lab op 8,6 nuchter en hba1c 50. m'n bloeddruk was 146/94. Ook daar heb ik niet echt verstand van maar dan gok ik maar dat dat ook te hoog is maar misschien is dit huis met obesitas wel netjes

   

   

  Maar nu mijn vraag.

  Ik moet komende week naar de diabetes verpleegkundige. Wat kan ik daar van verwachten? Ik moet ook langs de diëtiste. Is er iemand hier die ook zo jong is en DM2 heeft! Weet jij waardoor het komt? Wat deed de diëtiste? Nog gekker dingen of alleen praten?

  Ik snap nog steeds niet hoe ik nu al DM2 kan hebben. Het voelt alsof ze het fout hebben. Kun je ook vragen of ze nog een keer prikken als je het niet gelooft?

   

  Als iemand het weet hoor ik het graag voor nu vast bedankt.

   

   

  Reactie
  #2

  Ik zie dat ik het bij het verkeerde forum heb gezet. Het moet bij diabetes ipv dieet

  Reactie
  #3

  De diabetesverpleegkundige zal je uitleggen wat de waarden betekenen en wat de gevolgen kunnen zijn. Ze zal je wegen, de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel meten. Ze zal ook de medicatie ( in de regel Meformine) met je bespreken. Daarnaast waarschijnlijk ook cholesterolverlagers. Ze zal je ook uit gaan leggen hoe je de bloedsuikermeter moet gaan gebruiken.
  De diëtiste gaat een dieet met je bespreken. Je krijgt dan doorgaans een lijst met dingen die je wel en niet mag eten.
  Oorzaken kunnen zijn:
  weinig lichaamsbeweging
  overgewicht
  ongezond eten
  roken
  alcoholgebruik
  Daarnaast kan er ook nog een erfelijke factor zijn

  Vroeger werd DM2 ouderdomssuiker genoemd maar ook jonge mensen kunnen dit krijgen. Er zijn steeds meer jonge mensen met overgewicht dus ook meer jonge mensen met DM2.

  Ik snap dat het je overvalt, maar gezien je lengte, leeftijd en gewicht, samen met de gemeten bloedwaarden hoef je er niet op te rekenen dat ze zich vergissen.

  Reactie
  #4

  Hoi Noor,

  Wat schrikken he als je dat hoort.
  Ik herken het wel want ik heb in ongeveer maart dezelfde diagnose gekregen en ik ben ook "pas" 40. Na de diagnose ging het bij mij met eten helemaal de verkeerde kant op en na een paar maanden was m'n BMI zelfs 36 geworden. Ik heb daarna een opname in een eetstoorniskliniek gehad omdat ik grote eetbuien kreeg en ben nu voor de tweede keer opgenomen. Dit even om kort wat over mij te zeggen. Ik kreeg de diagnose wel in de coronatijd dus het liep wat anders

  De verpleegkundige keek bij mij hoe zwaar ik was, hoe lang ik was, naar mijn buikomtrek en mijn bloeddruk werd gemeten.
  verder hebben we het gehad over voeding, beweging, roken, drinken, wie ik om hulp kon vragen, dat ik m'n ogen moest laten controleren, dat ik naar de dietiste moest (wilde ik zelf ook al) en dat ik met medicatie ging starten enn aan de hand van de waardes dat verhoogd zou worden.

  Inmiddels ben je geweest. Hoe is het gegaan? Is de klap al een beetje weg.

  Als ik je waardes zie, zowel nuchter als na de high tea denk ik niet dat ze er naast kunnen zitten. dat zou theoretisch gezien nog wel kunnen als het 1x gemeten was maar je hebt nu meerdere keren hoog gezeten maar ook je Hba1C die iets over de afgelopen periode zegt.

  Heel veel succes. Ik ben wel benieuwd hoe het geweest is.

  Reactie
  #5

  Ik ben vandaag bij de diabetes verpleegkundige en diëtiste geweest. Ik was aardig van de schok bekomen maar werd vanmorgen weer extra met m'n neus op de feiten gedrukt. Ik zei dat ik nog steeds het idee had dat het niet over mij ging en toen zei ze dat we best konden kijken wat mijn glucose nu was en ongeveer 1,5 uit na een snel ontbijt van een krentenbol met pindakaas, een banaan en glas karnemelk zat ik op 18,6. Het moet dus wel dat het klopt.de vpk heeft me gewogen (91,2 na een vreet weekend) en m'n buikomvang was 116 cm en m'n bloeddruk 142/93

  Ze heeft laten zien wat het meest ideale is en daar zit ik niet echt bij in de buurt.ik .key beginnen met 1* per dag metformine, krijg cholesterol verlagers en over een maand kijken we hoe het met mijn bloeddruk is en als die te hoog blijft moet ik ook daarvoor medicatie. Over twee weken moet ik nuchter bloed prikken en kijken we of de metformine al iets doet.

   

  Bij de diëtiste heb ik het gehad over meer gaan bewegen. Welke producten niet handig zijn en over eet momenten tegengaan. Over 6 win gaan we kijken of mijn buikomvang is afgenomen en mijn gewicht naar beneden is.

  Het is veel maar ik heb geen keus.

   

  Reactie
  #6

  Een ding begrijp ik niet.
  Je was behoorlijk geschrokken , er je gezegd dat je diabetes hebt, en aan de waarden te zien niet zo zuinig ook
  en dan lees ik:
  91,2 na een vreet weekend !!

  Reactie
  #7

  Hoi john,

  ik zie je wel vaker zo reageren als mensen dit opschrijven als ze met hun gewicht of dit soort dingen zitten.
  Je kiest er niet bewust voor om dat te doen. Je zou niets liever willen dan gewoon "netjes" eten maar iets in je zorgt er voor dat je niet kunt stoppen.
  Juist na iets wat veel spanning geeft, juist na zo'n bericht, juist nog dat je denkt nu kan het nog, juist als je het overzicht voor jezelf compleet kwijt bent.

  Ik vind het eigenlijk een pijnlijke reactie naar haar toe. Ik vind het knap dat ze het hier neer durft te zetten en haar struggel durft te delen ondanks de schaamte.
  Ik snap wel dat jij haar iets duidelijk probeert te maken maar als ze had gezegd ik heb een pakje sigaretten extra gerookt of ik heb het weekend elke avond maar 2 glazen wijn genomen om wat te ontspannen was dan je reactie net zo geweest? Ook dat is niet goed maar het lijkt wel of extra roken door stress wel wordt geaccepteerd maar een eetbui, overeten, emotie eten enz niet wordt geaccepteerd, helemaal niet als je al overgewicht, obesitas, DM2, een te hoge bloeddruk, gewrichtsklachten, een hoog cholesterol en weet ik veel wat hebt. Puur omdat dat je eigen schuld zou zijn.

  Sorry, zal wel door mijn stress in de behandeling komen vandaag maar het moet me echt even van het hart want ik merk dat het mij ook pijn doet omdat het zo bekend is, zeker na het krijgen van de diagnose

  Reactie
  #8

  In het andere geval was mijn reactie net zo geweest. En ja, ik ben soms kort door de bocht. Maar ook dat heeft in de regel een reden. Ik zit hier niet om zoete broodjes te bakken. Het gaat ook niet over acceptatie. Ook niet over schuld. Maar wel over verkeerd gedrag. Een onderliggend probleem is geen excuus voor alles. En toch nog even een wake up call geven. En het liefst zou ik dan hebben dat mensen daar dan op reageren en wellicht vertellen wat dan de oorzaak was. Dan kan ik wellicht wat gerichter helpen.

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Ik snap je ook wel maar het komt gewoon bot over en ik kan me voorstellen dat ze nu denkt laat maar even. In weet dat je het met de beste bedoelingen doet maar moest het toch even kwijt

  Reactie
  #10

  Diabetes heeft onder andere te maken met insulineresistentie. Door te zorgen voor de juiste voeding, kan je de insulinegevoeligheid verbeteren. Zorgen voor een combinatie van complexe koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels zorgt dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft Snelle suikers, zoals dus die krentenbol, zoveel mogelijk vermijden. Geraffineerde suikers beter helemaal laten staan. Ook regelmatig eten maar niet te vaak, om insulinepieken te voorkomen. Zou bij zo'n high tea vooral voor de hartige hapjes kiezen. En eet vooral ook veel groente bij de maaltijden. Beter zeer matig met fruit en vooral zoet fruit.

  Lichaamsbeweging vóór het ontbijt zet de vetverbranding aan.

  Allerlei voedingssupplementen kunnen meehelpen de insulinegevoeligheid te verbeteren. Vraag hierbij advies. In edelgistvlokken zitten onder andere vitamine B, zink en chroom, die ook meehelpen je bloedsuikerspiegel in balans te houden.

  Reactie
Reageer op: Schok onverwachte diabetes diagnose
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief