Nuchter / niet nuchter

Bereken hier je BMI

De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

cm
KG
 • #1

  Hallo, misschien kan iemand met wat medische kennis mij helpen. Ik heb onlangs een algemeen bloedonderzoek gehad met glucose meting (wordt de laatste tijd regelmatig 's-ochtends met totaal uitgedroogde mond wakker terwijl ik 2 a 3 keer zoveel drink als voorheen, huisarts dacht daarom aan glucose, weet hier verder zelf niet zoveel van heb nog een berg meer klachten).
  Enfin, nu vroeg de dame die bloed prikte aan mij of ik nuchter was of niet. Ik had alleen wat water op een in de wachtkamer van de bloedafname een halve appel. Zij heeft 'niet nuchter' ingevuld maar vraag me nu af of dit wel juist is. Hoe snel na wat te eten ben je 'niet nuchter' ? Neem toch aan dat e.e.a. wat tijd nodig heeft om in je bloed te komen? Bovendien is een appel niet bepaald een maaltijd toch..

  Bvd.

  Reactie
  #2

  Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden is het van belang dat u enige kennis heeft van de pathologie van diabetes.

  Op de website van het Diabetes Fonds (http://www.diabetesfonds.nl/artikel/wat-diabetes) en op wikipedia (http://nl.wikipedia.org/wiki/Diabetes_mellitus) staat relatief eenvoudig uitgelegd wat diabetes is.

  Om vast te kunnen stellen of u lijdt aan diabetes is het nodig uw bloedsuikerwaarde te meten op een 'neutraal' moment. Uw bloedsuiker wordt beïnvloed door het hormoon insuline. Als de insuline om een of andere reden te laag is, zal uw bloedsuiker hierdoor hoog zijn. Bij de neutrale meting heeft u geen suikers genuttigd en kan dat dus geen oorzaak zijn van de hoge suikerwaarden in uw bloed.

  Bij vermoeden van suikerziekte zal eerst de 'nuchtere' glucose waarde worden onderzocht. Dit is dus een glucosetest 's ochtends zonder dat er de voorafgaande 10 uur gegeten of gedronken is (behalve water en thee zonder suiker).

  Reactie
  #3

  Hoi Brian, bedankt voor je reactie. Nu weet ik echter nog steeds niet of 1-2 minuten voor het bloed prikken een halve appel eten geldt als 'niet nuchter'..

  Iemand?

  Reactie
  #4

  Volgens de regels van de kunst is een appel dus niet nuchter.

  Of het invloed heeft op het indicatief onderzoek lijkt mij twijfelachtig. Bespreek het desnoods nog met de huisarts zodat deze weet hoe de uitslag te interpreteren. Veel uitmaken zal het niet.

  Reactie
  #5

  Ok, bedankt K.

  Reactie
Reageer op: Nuchter / niet nuchter
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief