Hba1c bij ontdekken diabetes

  • #1

    Bij mij is deze week DM 2 gediagnosticeerd.

    Nou werd me niet alleen mijn nuchter glucose verteld (9,8)

    Maar ook mijn hba1c. Die was 81.

    Nou zie ik zoveel verschillen van hba1c waarde en op een andere site zag ik iemand die ongeveer dezelfde nuchtere en waarde na een maaltijd had maar een hba1c die veel hoger is. Hij had nu bij het ontdekken een hba1c van 108.

    Nou vroeg ik me af of ik er dan heel snel bij ben of dat het niet zo erg is of dat deze waarde niet zoveel zegt of?

     

     

    Wat is dus een beetje een standaard waarde als DM2 ontdekt wordt?

    Zegt de hba1c waarde iets over hoe lang ik al DM2 heb? Betekent 81 dat het nog wel meevalt als ik dat met iemand met dezelfde nuchtere en 2 uur na het ontbijt waarde vergelijk omdat die persoon op 108 zit?

    Reageer
    #2

    Het HbA1c (of glyHb) geeft het percentage rode cellen aan waaraan glucose is geplakt, en weerspiegelt dus het gemiddelde glucosegehalte in de voorafgaande 2-3 maanden. Bij mensen zonder diabetes is het HbA1c 20-42 millimol per mol. Dat is de normaalwaarde uitgedrukt in millimol per mol

    Reageer
    #3

    Het zegt dus niets over hoe lang je het al al het, maar over de hoogte van waarde in afelopen 2-3 maanden.
    Voor ieder mens zal dat verschillen. Onderlinge vergelijkingen zijn hier niet mee te maken. Maar als je kijkt dat de bovengrens bij 42 ligt, valt 81 beslist niet mee. En ja er zijn natuurlijk gevallen die nog erger zijn.

    Reageer
Reageer op: Hba1c bij ontdekken diabetes


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief