Energy Drinks – verslaafd

  • #1

    Een jaar geleden begon ik met het drinken van Red Bull door verhoogde studiedruk. Door Red Bull kreeg ik het idee dat ik scherper was en beter kon studeren. Ik dronk elke dag wel een blikje.

    Het is opgevoerd tot het punt waar ik drie energy drink blikjes per dag drink. Niet eens meer om het effect of omdat het nodig is, maar gewoon omdat ik het zo gewend ben en zo lekker vind.

    Ik heb een allergie waardoor ik eind 2007 in het ziekenhuis ben beland, met stilstaande darmen - hoewel dit dus door mijn allergie kwam, ben ik er van overtuigd dat het ook iets te maken had met de hoeveelheid caffeine die ik per dag binnen krijg.

    Ik ben verslaafd geraakt aan energy drankjes. Ik moet er gewoon minstens een per dag drinken, en ik stop alleen maar bij drie omdat meer mij ongezond lijkt, maar dat is natuurlijk hartstikke hypocriet want vervolgens drink ik er wel elke dag drie.

    Er is bizar weinig op internet te vinden over caffeine verslaving en hoe je er gezond vanaf kan komen, en als er dan al wat over staat dan gaat het om koffie verslaving; in een energy drink zitten meerdere koppen koffie dus ik ben er denk ik een stuk slechter aan toe dan koffie verslaafden. Maar over energy drink verslaving is niets te vinden.

    Ik wil er vanaf, en ik wil daar hulp bij, en de ontwenningsverschijnselen limiteren... maar ik kan niets daarover vinden. Bij koffie verslaving wordt aangeraden over te stappen op thee, maar een energy drink bevat zooooooooo veel meer suiker en caffeine dan thee dat dat voor mij gewoon haast niet kan werken.

    Heeft iemand tips?

    Julia

    Reageer
    #2

    Er zijn drie soorten drugs: verdovende middelen, stimulerende middelen en geestverruimende middelen. Coffeïne hoort bij de stimulerende middelen, evenals cocaïne; Ze veroorzaken geen roes, laten moeheid verdwijnen, en het lijkt of je meer kan.

    Reageer
    #3

    Cafeïne is een stimulerende stof die onder meer te vinden is in koffie, thee, cola. Cafeïne zit ook in zogenaamde smartdrinks of energydrinks. Cafeïne als zuivere stof is een wit poeder met een bittere smaak. Het wordt wel eens in pilvorm verkocht of aan andere drugs gevoegd. Oorspronkelijk komt cafeïne voor in planten, waaronder de koffieplant en de theeplant.

    Verslavend? Ja. Lichamelijk gering, geestelijk niet problematisch.
    Steeds meer nodig voor zelfde effect? Ja.
    Effecten korte termijn: Concentratie neemt toe, vermoeidheid wordt onderdrukt.
    Gevolgen lange termijn: Bij grote hoeveelheden: slapeloosheid, rusteloosheid, risico van aantasting van hart- en bloedvaten.

    Cafeïne is een stimulerende stof die onder meer te vinden is in koffie, thee, cola. Verder zit het ook in zogenaamde smartdrinks of energydrinks.

    Cafeïne als zuivere stof is een wit poeder met een bittere smaak. Het wordt wel eens in pilvorm verkocht of als versnijdingsmiddel bij andere drugs gevoegd. Oorspronkelijk komt cafeïne voor in planten, waaronder de koffieplant en de theeplant.

    Cafeïne pept je op, je wordt er wakker van en voelt je vermoeidheid minder. Ook word je alerter door cafeïnegebruik en stijgt het concentratievermogen. Dit komt doordat het centrale zenuwstelsel, de ademhaling en de hartspier gestimuleerd worden. Na ongeveer een kwartier begin je de werking van cafeïne te merken. Dit kan ongeveer een uur aanhouden.

    Mensen met hartklachten wordt afgeraden om veel cafeïne te gebruiken, omdat dit voor hartritmestoornissen kan zorgen. Hoge doseringen cafeïne veroorzaken onder andere nervositeit, angst, onrust en slaapstoornissen. Verder worden een verhoogde hartslag, hartkloppingen en maag- darmklachten beschreven. Deze effecten lijken sterker voor mensen die normaal geen cafeïne gebruiken. Het gebruik van cafeïne vlak voor het slapen gaan kan slaapproblemen veroorzaken.

    Koffie werd in de 17e eeuw vanuit Arabië via Turkije naar Europa gebracht. Het werd beschouwd als voedsel èn medicijn. Voor die tijd werd er in Europa ook al koffie gebrouwen, maar dat was op veel kleinere schaal. Vroeger werd door sommige autoriteiten in Europa een verbod op koffie gesteld omdat het drinken tot buitensporig raaskallen zou leiden.
    In 2006 verbruikten Nederlanders 6,9 kg koffie per persoon. Dat komt neer op 3,2 koppen koffie per dag. Dit is een lichte daling in vergelijking met de jaren ervoor.

    Omdat nog niet precies bekend is wat de effecten van cafeïne zijn op het ongeboren kind wordt aan zwangere vrouwen aangeraden om hun cafeïneconsumptie te beperken.

    Heeft u nog meer vragen over drugs en drugsgebruik, kijk dan op http://www.drugsinfo.nl of bel de Drugs Infolijn, 0900-1995 (€ 0,10 min). Voor een persoonlijk gesprek of een gericht antwoord op uw vraag kunt u bellen op werkdagen van 13.00 tot 18.00 uur.

    Reageer
    #4

    Cafeïne is in de hele wereld verreweg de meest gebruikte psychoactieve stof. Ze is makkelijk te verkrijgen uit talrijke bronnen, waarvan de meest populaire zijn koffie, thee, frisdranken, Vrij verkrijgbare verkoudheidsmiddeltjes, eetlustremmers, pijnstillers en chocola.

    De gemiddelde Amerikaan consumeert per dag ongeveer 200 mg cafeïne. De hoeveelheid cafeïne varieert met de comsumptievorm

    De krachtigste en meest toegepaste is die van een kop koffie, met 50 tot 150 mg per kop van 18 cl; daarna komen cola bevattende frisdranken (60 mg per 33 cl), thee (40 mg per kop van 18 cl), middelen tegen verkoudheid (25 tot 50 mg per tablet), vermageringstabletten (5 tot 200 mg per tablet) en chocola ( 3 mg per reep). Symptomen van caffeïne intoxicatie kunnen soms bij hiervoor bijzonder gevoelige mensen worden waargenomen, ook al heeft zo iemand maar 100 mg caffeïne op een dag binnengekregen. Tot deze symptomen behoren niet kunnen slapen, rusteloosheid, rood aangelopen gezicht, veel moeten plassen, last van maag of buik en verhoogde hartslag.

    Er is een interessant debat geweest over de vraag of caffeïneaffiankelijkheid en caffeïneonthouding onder de stoornissen door een middel in de DSM-IV zouden moeten worden gerangschikt. Het is zeker waar dat miljoenen mensen die regelmatig grote hoeveelheden caffeïne tot zich nemen, dagelijks onmiskenbare tekenen vertonen van een lichamelijke en psychische afhankelijkheid. Als hun caffeïne onthouden wordt, krijgen ze absoluut onaangename onthoudingsverschijnselen zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid, hoofdpijn en stoornissen van het maagdarmkanaal, en voelen ze zich in algemene zin heel vervelend.

    Er zijn ook wel mensen die ernstig in de problemen komen als ze niet van cafeïne houdende producten af kunnen blijven (vooral diegenen met cardiovasculaire problemen of paniekstoornis). Niettemin zou het onderbrengen van cafeïneafhankelijkheid onder de geestesstoornissen aan het concept afbreuk hebben gedaan. De term ‘geestesstoornis’ heeft een bijklank van serieuze aantasting van het functioneren die niet erg van toepassing is op de meeste caffeïnegebruikers, die een stabiele en redelijke ontspannen relatie met hun afhankelijkheid hebben ontwikkeld. Snakken naar een kop koffie of een andere bron van caffeïne is een zo algemeen verschijnsel geworden dat het nu bijna tot de norm behoort.

    Er is in de DSM-IV wel een gedeelte over caffeïne-intoxicatie opgenomen omdat deze voor sommige mensen een probleem vormt en bij de differentiaaldiagnose toch wel moet worden meegenomen. Cafeïnegebruik of caffeïne-onthouding moet altijd worden overwogen als mogelijke oorzaak van nerveuze angst en slaap- ofstemmingsproblemen, vooral bij vrouwen, die tijdens de premenstruele periode een zeer hoge bloedspiegel kunnen hebben vanwege het effect van hormonale veranderingen op de omzetting van caffeïne.

    Reageer
    #5

    Nota bene.

    Bij zeer weinig gebruik van koffie of andere cafeïnehoudende producten kan iemand nooit verslaafd raken aan cafeïne. Bij een dagelijkse inname van 200 mg cafeïne, wat overeen komt met twee koppen koffie, kan uiteindelijk een verslaving optreden. Mensen die heel vaak cafeïne producten drinken, zullen wanneer ze plotseling stoppen met drinken, ontwenningsverschijnselen vertonen.

    Het is niet goed voor het lichaam wanneer het ineens geen cafeïne krijgt terwijl het eenmaal gewend is aan een dagelijkse hoeveelheid. Daarom wordt niet aangeraden om plotseling te stoppen met koffie drinken. Bij een verslaving is het beter om telkens iets minder te nemen totdat er geen behoefte is naar cafeïne. Als voorbeeld kan aangenomen worden dat elke dag de consumptie gehalveerd moet worden om van een verslaving van cafeïne afgekomen wilt worden.

    Reageer
    #6

    stap over op koffie en dan op thee. stap voor stap

    Reageer
    #7

    Ik heb vrijdag energiedrank gedronken (3 blikjes en toen ging ik slapen:/) toen ik wakker werd voelde ik mijn gezicht niet meer, ik voelde eigenlijk niks meer goed, ik kon mijzelf vet hard knijpen en dat voelde heel raar. Ik dacht dat ik nog sliep maar ik was wakker (bevestigde vriendin die bij mij sliep).. Mijn pupillen waren gigantisch groot, net zo groot als mijn lens en ik werd helemaal gek. x) Na 1 uur ging het weer goed en ben ik gewoon uit gegaan en zaterdagmiddag werd ik wakker en ik had het weer.. Daarna ging het weer goed, ik ontbijten en ik wil zondag op de fiets naar mijn stage.. word ik helemaal niet goed! Me pa heeft me opgehaald en ik heb symptomen van harddrugs ofzo.. (en dat heb ik niet gehad!)

    Ik kan hier niks over vinden!?!?! en energiedrink is het enige middel wat schadelijk zou kunnen zijn wat ik heb benuttigd..

    Zou het kunnen?

    Reageer
    #8

    Kyana, ik heb het vermoeden dat je stelsematig over je grenzen gaat met deze stimulerende middelen zodat je je vermoeidheid niet meer goed voelt.

    Een jonge kerel die na een avondje uitgaan pas in de middag wakker wordt is opvallend. Mag je dan van jezelf verwachten dat je 's maandags weer gewoon fit bent en klaar bent voor een nieuwe werkweek?

    Het lijkt wel alsof jij de week hebt omgedraaid: energie verslinden in het weekeinde en door de week weer bijkomen. Normaal en verstandig volwassen gedrag is 's maandags fit zijn voor je verplichtingen van de werkweek.

    De medische term voor verwijde pupillen is mydriasis. Er zijn veel mogelijke oorzaken voor mydriasis. Voor het bepalen van de oorzaak is het nodig te weten welke bestanddelen deze energie drankjes bevatten.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    ik ben er ook verslaafd aan k dirnk het 1 keer per dag das niet zoveel maar vergeleken et anderen wel het is gewoon echt lekker maar zit er ook alchol ofzo in k krijg veel energy en ben niet moe meer

    Reageer
    #10

    3 blikjes valt opzich wel mee na wat ik deed. Ik ben 3 maanden geleden accuut met energy drank gestopt nadat ik de ziekte van pfeiffer kreeg. Ik dronk minimaal 5-8 blikjes per dag en dat ruim 5 á 6 jaar lang, ik werd er uiteindelijk immuun voor en zelfs voor het slapen gaan kon ik er nog 1 drinken zonder wakker te liggen. Het was dus puur voor de smaak. Net als met andere verslavingen sta je toch stil bij waar je eigenlijk mee bezig bent, want naast de energy rookte ik ook nog eens. Toen ik de ziekte opliep had ik de kans stil te staan om met die dingen te stoppen. De energy komt mijn huis niet meer in, alleen jammer maar helaas is het roken wel weer begonnen.

    Reageer
    #11

    je kan het afbouwen door het aan te lengen. Ik giet soms een half blikje over in een groot glas en doe er heel koud water bij, je blijft dan dezelfde smaak behouden, maar je krijg minder binnen. Met koffie kan hetzelfde, doe er dan extra melk in dat breekt meer cafeïne af. Overstappen op thee heeft geen zin.

    Reageer
    #12

    Ik drink ook erg veel energy de laatste tijd, dit komt meer door stress, waardoor ik vrij weinig slaap. Ik drink minstens 5 blikjes energy op een dag, en soms, zijn dat er zelfs nog veel meer...
    Voor het slapen gaan kan ik er ook rustig nog 2 drinken, slapen doe ik toch wel. Ik merk wel dat ik enorme hoofdpijn krijg wanneer ik een tijdje niet gedronken heb, is dit dan de soort verslaving ofzo?

    Groetjes

    Reageer
    #13

    Kom es achter die pc vandaan mensen, en neem een energie blikjee mee naar buiten lekker in de zon veel vitamine C

    Reageer
    #14

    Hoofdpijn is inderdaad een bekend ontwenningsverschijnsel van caffeïne dat in overmaat in dit soort drankjes aanwezig is.

    Reageer
    #15

    Hoi!

    Ik ben celine en 11 jaar oud en ik ben ook verslaaft aan energy alleen ik word steeds niet lekker s avonds, en ik denk dat dat door mijn energy verslaving komt.

    En het klopt dat je bijna niks vind op internet tegen energy verslaving en ik hoop dat dat binnekort wel komt want anders...

    Ik wil er niet over nadenken maar mijn moeder mag geen cafeïne en dan krijgt ze iets van een hartstilstand en ik ben bang dat ik dat ook snel krijg, maar ik drink 2 blikjes per dag als ik geld heb.(gelukkig krijg ik nog geen zakgeld anders werd het erger)

    Hoe dan ook kan iemand mij helpen?!?!?

    Reageer
Reageer op: Energy Drinks – verslaafd


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief