Heb ik een gebroken neus?

  • #1

    Ik heb een bed met van die stalen palen,
    en ik was er best hard tegen aan gebotst met mijn neus, en ook me onderlip doet beetje pijn.
    ik heb nu ook hoofdpijn maar dat had ik al want heb weinig slaap gehad.
    met aanraken doet het een klein beetje pijn, maar verder kan ik m gewoon goed bewegen en er door ademen.
    heb ik nou een gebroken neus? of gekneusd?

    Reageer
    #2

    Nee, dat lijkt niet het geval te zijn. Een gebroken neus doet erg veel pijn als je de neus beweegt. Meestal kun je het ook zien of de neus gebroken is, dan staat de neus namelijk ineens scheef (als de neus ervoor niet scheef stond), en is er dus sprake van een standsafwijking als gevolg van de breuk. Vaak is er ook sprake van een bloedneus en bloeduitsortingen rond de neus en ogen. Als je daar allemaal geen last van hebt is de kans op een fractuur wel heel erg klein. En als er dan al een klein breukje of scheurtje zou zitten, dan geneest dat helemaal vanzelf, want bij een gebroken neus is de behandeling conservatief wat betekent dat er geen gips of zo omheen wordt gedaan, maar dat het vanzelf weer goedkomt. Alleen als de neus scheef staat, moet de KNO-arts de neus 'zetten', dat betekent het rechtzetten van het botje, zodat het netjes recht aangroeit.
    Je zou misschien wel een lichte hersenschudding kunnen hebben. Daar kun je beter voorzichtig mee zijn. De komende dagen rustig aandoen, en op tijd naar bed.

    Laat je weten hoe het verder met je gaat? Ook als het helemaal genezen is?

    Reageer
    #4

    Ja het botje in het midden voelt wel een stukje naar rechts geschoven, maar ik kan hem goed bewegen, ik kan er ook wel gewoon zachtjes in knijpen er heen en weer draaien, maar ik voel me toch wel knap duizelig en misselijk, het was ook best een harde klap, dus morgen heeft mijn moeder besloten om toch even langs de huisarts te kijken, en ik moet gewoon veel rust nemen,
    ik laat nog even weten als het weer helemaal goed gaat, bedankt alvast!

    Reageer
    #5

    Ik denk dat je een hersenschudding hebt. Dan moet je rust nemen.

    Reageer
    #6

    Om van een hersenschudding te herstellen, kan de patiënt (bed)rust houden. Vroeger ging men daarbij uit van een periode van zo'n zes weken; tegenwoordig zijn de meeste artsen het erover eens dat deze periode van volstrekte rust niet nodig en zelfs ongewenst is. Meestal wordt geadviseerd om afhankelijk van de klachten weer langzaam activiteiten te gaan hervatten zonder te forceren.

    Vaak wordt het advies gegeven om de patiënt de eerste dag om de één à twee uur - 's nachts én overdag - wakker te maken, om te controleren of hij nog reageert; het zogenaamde wekadvies. Dit advies is nodig omdat mogelijk een hersenbloeding op kan treden. Indien de patiënt bij het wekken anders dan normaal reageert, is snelle ziekenhuisopname geboden.

    Bron: http://www.hersenstichting.nl/alles-over-hersenen/hersenaandoeningen/hersenschudding.html

    Reageer
    #7

    Ik heb 2 weken geleden een bal op mijn neus gehad (ben keepster bij handbal; bal kwam via de paal in mijn gezicht) en had er de 1e dag geen last van (wel ff op dat moment natuurlijk); de pijn kwam vooral de 2e dag. Ik naar de dokter, neus was wat opgezwollen (merkte ik al toen ik s'ochtens mijn bril opzette, die gleed niet naar beneden zoals anders). En werdt er gezegt dat ie gekneusd zou zijn; maar door de zwelling had het geen nut om er een foto van te maken. Als ik er nog last van zou hebben; zou ik na 2 weken terug moeten komen. Ik heb inmiddels een afspraak gemaakt voor woensdag, dus ik wacht nog af. Mijn neus blijft gevoelig (ben ook nog eens verkouden, niezen is dus niet fijn).

    Mijn neus zal niet gebroken zijn; maar wellicht een scheurtje. Maar wat doen ze daar dan mee; kunnen ze er uberhaupt wat mee; of is het vooral rust? Oja, ik heb ook veel hoofdpijn sinds 2 weken (lichte hersenschudding?)

    Reageer
    #8

    Twee punten:

    Eén: je hebt hoogstwaarschijnlijk een hersenschudding opgelopen, dat kan blijken uit het feit dat je sinds twee weken, sinds je de bal op je neus hebt gekregen, hoofdpijn hebt.
    Het advies bij een hersenschudding is rust. Als je nu nog steeds hoofdpijn hebt, heb je ofwel onvoldoende rust genomen, ofwel de ernst is dermate dat het advies meer rust zou moeten zijn.

    Twee: er is een gereden kans dat je neus gebroken is, of misschien een scheurtje heeft als gevolg van de bal op je neus. Het beleid is bij en gebroken neus het rechtzetten van de neus als dat nodig mocht zijn, wat bij jou niet het geval is, tenminste, je spreekt niet over een scheefstand van de neus, en rust om de breuk te laten genezen. Om een eventuele scheefstand vast te stellen, vergelijkt de KNO-arts of de huisarts o.a. de twee neusgaten met elkaar of het neustussenschot mooi recht in het midden staat.

    Er zou dus een advies zijn van dubbele rust, voor zowel je neus als voor de hersenschudding.

    Ik hoop dat je er iets aan hebt. En als je twijfelt, bel dan even met de huisarts, die kent je en als het nodig mocht blijken, kun je een afspraak maken om even naar de neus te laten kijken en de hersenschudding te laten beoordelen.

    Doei!

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #10

    Ik was onlangs bij en vriendin thuis. Zij heeft een klein zusje, toen ik haar een kus wou geven, draaide ze net der hoofd en raakte met een klap de zijkant van me neus. Het deed niet zo'n pijn. Maar nu, een paar dagen later, voel ik nog altijd iets aan de kant waar ik de klap kreeg. Het doet lichtjes pijn. Ook is hij een beetje paars en rood (lichtjes).
    Kan er een knobbel komen op de plaats van de klap? Of is hij gewoon een beetje opgezwollen en wordt hij na een tijdje weer normaal zoals hij was? Ik hoop dat je me kan helpen! Alvast bedankt!

    Reageer
    #11

    De zwelling lijkt toch te wijzen op schade die een reactie van het weefsel uitlokt. Staat de neus scheef? Voor de zekerheid ga je het beste even naar de huisarts voor een lichamelijk onderzoek.

    Reageer
    #12

    Ik heb 2 weken geleden een klap op mijn neus gehad. Ik ben naar de spoed gegaan en het bleek dat er een breuk in zat. Er is nog steeds een zwelling op mijn neus waardoor mijn neus iets krommer dan normaal lijkt zou de zwelling na een tijdje weggaan? 🙁

    Reageer
    #13

    Dat hangt er vanaf of dit littekenweefsel is of dat het nog steeds de zwelling is als gevolg van het trauma. Hoe lang het precies duurt voor de neus geheel genezen is en je dus zeker weet of de zwelling wel of niet weggetrokken is, hangt af van de ernst van de fractuur en jouw algehele gezondheid. Gezonde mensen herstellen sneller dan mensen die een minder goede gezondheid hebben, bijvoorbeeld door een onvoldoende lichamelijke conditie, de leeftijd, overgewicht, roken of andere ziekten. Een klein scheurtje geneest in de regel binnen een paar weken.

    Reageer
    #14

    Ongeveer 3 weken geleden heb ik een hele harde knal van en plank tegen me neus aan gekregen sinds die tijd is hij nog steeds beetje blauw elke aanraking doet ontzettend pijn en druk op me voorhoofd en onder me ogen. Ik heb de dokter ervoor gebeld en vertelde me dat ik me neus gekneusd had en dat het nog weken kan duren. Kan niet begrijpen dat die pijn zo lang aanhoud

    Reageer
    #15

    En dat kon de dokter zo via de telefoon vaststellen? Dat is knap !

    Ga naar je huisarts en vraag om een röntgenfoto. Je neus zou best wel eens gebroken kunnen zijn.

    Reageer
Reageer op: Heb ik een gebroken neus?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief