Onderzoek prostaatkanker

 • #1

  Ik heb een vraag over preventief onderzoek.

  Mijn vader heeft prostaatkanker gehad en is daar volledig van genezen. Echter kan prostaatkanker volgens mij erfelijk zijn en dus lijkt het mij zinvol om preventief onderzoek te laten doen.

  Mijn vragen:
  - Vanaf welke leeftijd is dat zinvol/gewenst?
  - Wat voor onderzoek kan er dan gedaan worden?

  Alvast bedankt

  Reageer
  #2

  Normaal gesproken kan er worden getest vanaf ongeveer 50 jaar. Voor die tijd is preventief onderzoek in het algemeen mijnder zinvol. Er wordt hierbij een toucher gedaan, dat wil zeggen met een vinger via de anus aan de prostaat gevoeld naar de consistentie ervan en eventuele verharde afwijkingen aan de prostaat die het gevolg zouden kunnen zijn van veranderingen in de cellen van de prostaat. Tevens kan er een bloedtest worden gedaan naar het PSA (lees: http://nl.wikipedia.org/wiki/Prostaatspecifiek_antigen), een tumormarker die stijgt als de prostaat veranderingen vertoont. Hiervoor kun je je tot de huisarts wenden.

  In geval van erfelijkheid is de aard, de mate en de ernst van de erfelijke prostaatkanker inderdaad reden preventief en eerder onderzoek te doen naar een eventuele maligne ontwikkeling van de prostaat. Hiertoe overlegt u in uw specifieke situatie die afhankelijk is van verscheidene persoonlijke factoren die opgenomen zouden kunnen worden in uw medisch dossier.

  In het algemeen geldt dat wanneer uit het familieonderzoek is gebleken dat een mannelijk familielid een verhoogd risico loopt, hij wordt uitgenodigd zich om de paar jaar te laten controleren. Meestal start men met deze onderzoeken op 50-jarige leeftijd. Bij eventuele verdenking op prostaatkanker vindt verwijzing plaats naar de uroloog.

  Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) raadt testen op prostaatkanker af bij patiënten zonder klachten. Indien een patiënt na informatie toch wenst te worden gescreend, zal de huisarts een rectaal toucher verrichten en een PSAbepaling aanvragen. In de patiëntenbrief die huisartsen meegeven aan patiënten staan de redenen om terughoudend te zijn met het doen van onderzoek naar prostaatkanker. Voor mannen die toch overwegen om een PSA-bepaling te laten doen, heeft de KWF Kankerbestrijding informatie ontwikkeld waarin voor- en tegenargumenten voor het doen van een PSA-bepaling staan, zodat mannen zelf een afweging kunnen maken.

  Patientenbrief Nederlands Huisartsen Genootschap 'Wel of geen onderzoek naar prostaatkanker?'
  http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBU10b.htm

  Reageer
  #3

  Bedankt voor uw uitgebreide antwoord.

  Reageer
Reageer op: Onderzoek prostaatkanker
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief