allergie bij insektenbeet

  • #1

    Mijn gezonde zoon van 20 jaar heeft sinds een aantal jaren een allergische reactie op een soort insektensteek. Het begint meestal rond deze tijd en duurt tot na de zomer. Als hij op gras geweest is (wat als voetbalkeeper vaak gebeurt), wordt hij door iets gestoken. Hij voelt/ziet de steek niet, maar na een poosje vormt zich een harde, rode, dikke en pijnlijke schijf rond het steekwondje. Deze plek wordt gedurende de dag steeds groter en neemt soms zijn hele kuit in beslag. Als hij op bijv. de knie wordt gestoken, dan zwelt de knie op en (naast dat het lopen bemoeilijkt wordt) is het zeer pijnlijk. Van de huisarts heeft hij de gebruikelijke medicijnen (o.a. ceterizine) voor overgevoeligheid gehad en iets tegen de pijn, dit zonder veel resultaat.
    Wie herkent dit verhaal en kan ons meer vertellen?

    Reageer
    #2

    Een allergische reactie op een insectensteek varieert van persoon tot persoon. Symptomen van een allergische reactie kunnen zijn jeuk, netelroos, tintelingen of jeuk in de mond en misselijkheid of braken.

    De meest ernstige allergische reactie heet anafylaxie, en die kan fataal zijn. Een anafylactische reactie kenmerkt zich door ademhalingsmoeilijkheden (door de vernauwde luchtwegen), hypotensie (lage bloeddruk), flauwvallen, bewusteloosheid/shock, galbulten, rode kleur, angio-oedeem (opgezwollen gelaat, hals en keel), tranende ogen (door zowel het angio-oedeem als de stress), braken, jeuk en angst. De tijd tussen de aanraking met het allergeen en de anafylactische symptomen verschilt van patiënt tot patiënt, en is afhankelijk van de hoeveelheid allergeen en de gevoeligheid van de patiënt. De symptomen kunnen direct optreden, maar kunnen ook met een vertraging van een half uur tot enkele uren optreden. Echter zodra de anafylactische reactie eenmaal begint, volgen de symptomen elkaar in rap tempo op. Snelle behandeling is essentieel en hulpverlening is vaak noodzakelijk.

    Deze informatie is mogelijk van belang gezien uw zoon erg gevoelig is voor deze insectensteken. Maar gelukkig heeft zich niet eerder aangeootnd dat het deze ernst betreft.

    Bij uw zoon lijkt er enkel sprake te zijn van urticaria, ofwel galbulten. Erg vervelend maar inderdaad goied te behandelen met antihistaminica.

    Reageer
    #3

    Bedankt voor de reactie, maar was het maar zo simpel. Gelukkig is de door u beschreven ernstige reactie tot op heden uitgebleven. Dit is wel de reden dat ik informatie aan het inwinnen ben, omdat we bang zijn dat de allergie alleen maar opbouwt. Wat betreft de door u geopperde mogelijkheid dat het hier galbulten betreft: deze zien er toch echt anders en minder ernstig uit dan de reactie die mijn zoon ontwikkelt. Hij heeft echt een dikke harde rode en zeer pijnlijke schijf ONDER de huid en geen huidafwijking. Zoals eerder gemeld helpt de antihistaminica ook niet.
    Ik wacht op verdere reacties.

    Reageer
    #4

    afgelopen zaterdag was ik in de tuin bezig in noorwegen ik was bezig een plankier te bouwen ik voelde een steek op mijn knie eerst dacht ik mischien een splinter in de kleding die prikt ,maar 3-4 uur later werd de knie gevoeliger en rood achtig eerst dacht ik ik heb op mijn knien gewerkt daardoor zal de irritatie wel komen maar de pijn werd heviger en kon tegen het eind van de avond niet meer bewegen ging naar bed en werd om 3 uur wakker van de pijn heb toen iboprufen genamen en bij nader onderzoek zag ik 2 steekwondjes leken eerst op kleine waterbultjes later beter zichtbaar als kleine wondjes.
    maar ook ik heb deze vraag het is voor mij de eerste maal

    heeft iemand een antwoord waardoor dit veroorzaakt kan zijn mvg Hilbert

    Reageer
    #5

    Waarschijnlijk een insectenbeet. Hoe is het inmiddels met de bult en de pijn aan de knie? Is de bewegingsbeperking alweer afgenomen?

    Reageer
    #6

    Ik was net op internet aan het zoeken wat er met mijn zoon aan de hand is, hij heeft nl een beet in zijn buik enorme 5 cm rode harde schrijf onder de huid ik weet ook niet wat het is hopelijk wordt het niet erger.

    Reageer
    #7

    Zijn jullie toevallig op de hei geweest of in de bossen gewandeld? Misschien is het een tekenbeet?

    Reageer
    #8
    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Het is echt geen tekenbeet. Het heeft met gras te maken, dat is tenminste de plaats waar het steken plaatsvindt. Het verhaal van Hilbert herken ik heel erg.

    Reageer
    #10

    Waarschijnlijk is hij gestoken door een runderdaas.(steekvlieg) Deze geeft namelijk de symptomen die je beschrijft. Het insect ziet eruit als een grote grijze vlieg. Ben er zelf ook al een paar kweer door gestoken. (Zie wikipedia) Je kan er niet zo heel veel aan doen dan alleen wat koelen. Gaat vanzelf weer over.

    Groejes,
    Petra

    Reageer
    #11

    Dit is een afbeelding van een steek van een Daas. het kan best erg pijn doen.

    Reageer
    #13

    Allereerst bedankt voor al jullie suggesties.
    Ik denk echter dat ik nog steeds niet het juiste antwoord heb gevonden. Allereerst is de insektenbeet zelf nauwelijks pijnlijk, terwijl een beet van een daas dat inderdaad wel is. Het lijkt me niet uitgesloten dat een runderdaas op een voetbalveld voorkomt, maar gebruikelijk lijkt me dit niet. De link naar een foto op Wikipedia heb ik bekeken samen met mijn zoon en deze ziet er toch anders uit. Toevalling is een collega voetbalspeler deze week ook gestoken in zijn kuit. Volgens mijn zoon waren de symptomen hetzelfde en hebben ze na 2 dagen veel pus uitgezogen en antibiotica voorgeschreven. Gelukkig voor mijn zoon is hij dit seizoen nog maar 1x gestoken (in de vroege zomer) en we hopen dat het zo blijft. Mocht het nogmaals gebeuren, dan voorzie ik deze site van een aantal foto's. Suggesties zijn nog steeds welkom.

    Reageer
    #14

    Ik zal deze topic ook volgen want ik ben benieuwd wat nu de oorzaak is. Ik verwacht eerlijk gezegd dat het een onschuldig insect is maar dat er bij uw zoon een bijzondere reactie plaatsvindt. De pus kan ook goed komen van een bacteriele superinfectie (een andere nieuwe infectie bovenop het kleine wondje van de insektenbeet) door in het wondje te wrijven met vieze handen bijvoorbeeld. Ik ben ook benieuwd.

    Reageer
    #15

    Ik herken de verschijnselen. ik heb al jaren dergelijke reacties op (zover ik weet), steekvliegen of dazen. Mestal opgedaan in een weiland of grasveld, Het betreft een zwelling in arm of been, die "warm" aanvoelt en dagen aanhoudt. Mij is anti-histamine aangeraden, dat ik braaf slik. Na enkele dagen is het altijd over. het wordt ook niet erger. Op Internet zag ik er wel artikelen over. De plekken worden "large-locals" genoemd

    Reageer
Reageer op: allergie bij insektenbeet


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief