Oorsuizen, druk in hoofd "/> Oorsuizen, druk in hoofd en kraken - Medische Forum - Dokter.nl

Oorsuizen, druk in hoofd en kraken

 • #1

  Ik ben een man van 36 en loop al jaren met klachten rond die steeds erger worden, en ondanks veel pogingen ben ik er nog steeds niet achter wat er aan de hand is, en het wordt steeds erger. Inmiddels zit ik ziek thuis.

  De klachten:
  · oorsuizen (soort ‘televisiepiep’, hele hoge piepende ruis, geen fluittoon, wel erg hard inmiddels)

  · drukgevoel bovenkant neus + in bovenkaak + in oren; continu gevoel dat ik moet klaren; geluid veroorzaakt ‘drukgolf’, vooral linkeroor, daar ervaar ik ook vaak een ruis na een geluid, die kan ik ook oproepen door op klier onder oor te drukken; overgevoelig voor schelle geluiden; sommige frequenties, zoals vogels, resoneren heel irritant.

  · krakende spieren/pezen/gewrichten in nek en kaken. Bij slikken, gapen en alleen al (licht) bewegen van kaak of nek kraken oren + kaken +nek heel hard en op allerlei plekken.

  · nek knarst/suist/schuurt ook bij beweging van links naar rechts

  · permanent licht opgezette en pijnlijke klieren onder kaak en in oksels,

  · bij slikken altijd gevoel dat er iets zit achter in keel, + bij uitademen door neus ruik ik ook iets.

  · Spierspanning boven nek / onder hoofd.

  · Ik hoor op zich wel goed, en heb ook nergens echt pijn.

  Oorsuizen is ca. 5 jaar geleden begonnen, gekraak ca 2 jaar geleden
  Gevoelens van druk in oor heb ik in zekere mate altijd al gehad. Met name in linkeroor. Maar nu is het of ik ontplof, en het wordt steeds erger!

  Daarnaast (of daardoor(?)) ben ik meestal erg onrustig en gespannen, kan me niet concentreren, zie overal tegenop en wil alleen maar gaan liggen en proberen te ontspannen.

  De KNO-arts ziet niets bijzonders…ook al bij accupuncturist, osteopaat en allerlei alternatieve artsen geweest. Ben nu bij een kaak-fysiotherapeut.

  Huis- en bedrijfsarts houden het op ‘tussen de oren’. Psychische factoren spelen zeker een rol, en daar ga ik binnenkort ook serieus mee aan de slag, maar ik geloof nog steeds niet dat er niet ook ergens een lichamelijke oorzaak is.

  Ik hoop dat iemand zich hierin herkent en een goed advies heeft!

  Reageer
  #2

  Bij het lezen van je post zou bij mij opkomen om naar een fysio/manueel therapeut te gaan met een kaakspecialisatie. Maar dat doe je dus al.

  Doorgaands is het zo dat dit de klachten niet laat verdwijnen, maar wel verminderd.

  Het oogt allemaal wel op een probleem door stramme gewrichten en dergelijke, maar daar zal je therapeut meer over kunnen vertellen, en waarschijnlijk ook wel wat eenvoudige 'doe-thuis' oefeningetjes meegeven.

  Verder zijn er natuurlijk wat huis-tuin-en keuken middeltjes. Onder andere een goed matras + kussen hebben. Dat wil zeggen; geen matras van steen en geen kussen die net zo dik is als je laken.

  Overigens kan naar mijn weten ook een druk in hersengebieden een fluittoon veroorzaken. Overigens ook de overgevoeligheid voor geluiden.

  Let wel even op; veel therapeuten denken dat de overgevoeligheid voor geluid een psychisch probleem is; terwijl het echt een neurologisch probleem is. Hersenen verwerken impulsen vanuit de oren incorrect. Het komt meetbaar harder aan; het is niet zo dat je hersenen het harder laat klinken. Hoe deze hyperacusis ontstaat is niet duidelijk, maar wel dat geen denk-probleem is.

  ps
  Heb je verstandskiezen laten trekken? Deze zijn vrij groot en zeker bij mensen met een wat smaller gezicht kunnen deze drukken tegen de zenuw tussen je kaak en oren, wat een 'klak' geluid kan geven wanneer de mond ver geopend wordt, zoals bij het gapen.

  Reageer
  #3

  Het is inderdaad zo dat verstandkiezen Tinnitus kunnen veroorzaken.

  Reageer
  #4

  Als je het mij vraagt zijn dit symptomen van een zeer langdurig verwaarloosde stress. Is er voor aanvang van de eerste klachten iets gebeurt in jouw leven waar je nog steeds vaak mee bezig bent in je hoofd, of heb je het misschien helemaal uit je bewustzijn weggedrukt? Ik noem bijvoorbeeld een scheiding, of een overlijden van een dierbare, of ontslag... Het langdurig onbewust aanspannen van spieren in de nek en hals als gevolg van stress kunnen al deze klachten namelijk goed verklaren. Vaak is de oplossing lichamelijke beweging en praten over wat je werkelijk dwars zit.

  Reageer
  #5

  Ik had dezelfde klachten. Was vanmorgen by neuroloog. Hy zegde dat er een zenuwe in mijn onderhoofd (bovennek)was vasgeknepen. Ik kreeg een prik in mijn onderhoofd en moet volgende week begin met fysio. Ik hoop dat het voor mij help en dat het ook iets voor je beteken, want het is heel erg en ik zit er maar twee maanden mee.

  Groetjes

  Reageer
  #7

  Beste dude,

  het is ongelooflijk, ik heb bijna precies hetzelfde.
  Vooral het drukkende gevoel in de bovennek en onder het hoofd maakte me erg van streek.
  Ik ging zelfs naar de huisarts en zei: 'Dok, ik denk dat ik een tumor heb.' Daarna was het volgens mij weer een ontstoken neusamandel of weet ik veel wat. Maar het bleek allemaal onzin.
  In ieder geval slokte het mijn leven op omdat ik maar niet begreep wat er aan de hand was en ik wel degelijk werd gehinderd.
  Ik heb zoveel ambities, ik wil 2 studies gaan volgen, zelfs een fucking chirurg worden man. Ik wil de beste gitarist ter wereld worden en voor de zomervakantie afgelopen is nog een boek klaar hebben. Maar het wordt zo allemaal wel wat moeilijker.
  De krakende nek en kaken, het gevoel dat er iets achter in mijn keel zit, overgevoelig voor harde geluiden (dit heb ik trouwens mijn hele leven al), precies die klachten teisterden mij.
  Maar ik heb iets gevonden, iets om het te handelen. Het heet 'ontspanning'. Bij alles wat je doet.
  Beetje een anticlimax dit ik weet het, maar probeer bij alles wat je doet een ontspannen houding aan te nemen. Geloof me, het helpt je.
  Desalniettemin zijn de klachten nog niet helemaal over. Ik vraag me echt af wat het is. Ik hoop iets van je te horen man want ik maak me nog steeds zorgen. Als je iemand nodig hebt om mee te praten omdat de rest van je nabije omgeving je niet begrijpt, ik ben er voor je.
  Ik kan me voorstellen dat je dat wilt want in mijn omgeving heb ik nog geen greintje begrip ontvangen. Ja ok, het begrip 'aansteller' maar that's it...

  Reageer
  #8

  Ik zou nog één ding willen weten: heb je ooit complicaties bij een tekenbeet ondervonden (maakt niet uit hoe lang geleden)?
  Denk bijvoorbeeld aan lyme (eigenlijk doel ik alleen maar op lyme).
  Als dit zo is hè...
  Verder is trouwens de suggestie van de verstandskies geen verkeerde, al zou er wanneer deze groot maar niet ontstoken is toch eigenlijk niet zo veel aan de hand mogen zijn?
  Hoe gaat het eigenlijk met lezen?

  Gr. Necrophagist666

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  hallo Vincent,

  Het is bijna ongeloofelijk maar ik heb bijna het zelfde. Het begon met een fluittoon in mijn oor van het ene op het andere moment, overigens nu na bijna 2 jaar geen moment is verdwenen. een paar dagen later hefig gekraak in mijn oor, ik werd gek als ik moets spreken, het gekraak was dan nog erger. Dat gekraak in mijn oor verdwijn naar een paar weken. Een half jaar later begon het kraken in mijn hoofd, wat overigens steed erger lijkt te worden. Ik denk ongeveer gelijkertijd begon de hoofdpijn. Die hoofdpijn kan soms heel erg zijn, maar heb er ook dagen veel minder last van. Ik kan eigenlijk met niets deze klachten bijinvloeden. Wel merk ik dat met een goede nacht slaap de klachten minder zijn, maar dat is misschien wel logisch. Ook merk ik dat wanneer ik veel met de GSM bel de klachten erger lijken te worden. Ik heb ook tijden gedacht dat die GSM ook de oorzaak is geweest, je krijgt namelijk een warm oor wanneer je veel met zo'n ding belt. Inmiddels gaat het steeds minder goed met me, het zit niet goed tussen de oren en slaap zeer slecht. Ik weet nou niet of de lichaamelijke klachten komen van stress (ben mijn vrouw op jonge leeftijd verloren (3 jaar geleden), of dat de stress nou veroorzaakt wordt door de lichaamelijke klachten. Ben inmiddels wel redelijk radeloos. Ben benieuwd of jij verder bent gekomen.

  Reageer
  #10

  Wat een openhartig bericht en wat eerlijk dat je ook aangeeft dat jouw klachten in relatie zouden kunnen staan tot die vreselijke ervaring in ouw leven. Sterker, ik denk dat het piepen veeleer een bijzaak is op dit moment bij jou. Mag ik jouw vragen of je het verlies van jouw vrouw al een plek hebt kunnen geven in jouw leven. Met andere woorden, ben je er al klaar voor om verder te gaan of heb je het gevoel dat je nog veel terugdenkt aan het mooie dat jullie gedeeld hebben met het onverwerkte gevoel van een echt afscheid? Misschien vind je het vervelend dat ik jouw vraag deze wending geef maar ik vind dat eigenlijk veel belangrijker dan de piep en het kraken... En zo nee, hoe komt het volgens jou dat jouw leven al drie jaar verder is terwijl het verlies nog voelt als de dag van gisteren en je sinds die tijd niet meer echt vol in het leven staat zoals je eigenlijk zou willen. Confronterende vragen? Ja, ik doe dat bewust, omdat ik denk dat als je over dit soort dingen nadenkt en de gevoelens die hierbij horen echt gaat voelen, je door het verlies heen gaat in plaats van het weg te stoppen in een kamertje waarvan de deur al dire jaar gesloten is, en waar ooit jouw liefde naar binnen is gegaan. Je mag reageren, ik zal je reactie ook weer lezen.

  Reageer
  #11

  Ongelooflijk dat ik niet alleen ben.
  Ongeveer 6 maanden geleden ben ik zwaar beginnen hyperventileren.
  Daarna kwam het gesuis in de oren.
  Er zijn dagen dat ik me hondsberoerd voel en dan is het allemaal nog erger.
  Ontspannen zijn....dat is lang geleden.
  Ben nu thuis, werkonbekwaam. Diagnose : burn out.
  Ik word stilaan moedeloos want het blijft maar duren.
  Als je een babbel wil
  Je bent welkom !

  Reageer
  #12

  Hoi allemaal,

  ik heb ook last van een drukkend, vol gevoel in mn hoofd, krakend oor (soms suizen, meestal niet), zere nek. Ik heb dit een paar jaar geleden ook gehad, ben toen helemaal doorgelicht (niks gevonden) en toen ging het na een paar maanden vanzelf weer over.

  Overeenkomst tussen beide keren: nieuwe baan, verhuizen. Dus stress lijkt een niet heel onwaarschijnlijke oorzaak..

  Nu zat ik laatst te denken. Vaak zijn spreekwoorden die stress omschrijven wel heel erg van toepassing op lichamelijke problemen. Denk aan:
  - druk op jezelf leggen (letterlijk druk in je hoofd?)
  - je hoofd vol hebben (met dingen waar je over piekert)
  - niet naar jezelf luisteren (daarom last van je oor?)
  - teveel op je nek nemen...

  Als je het zo bekijkt, lijken de klachten wel een vrij logische uitkomst van stress/onrust. Niet dat ik wil bagetalliseren van 'het is maar stress', verre van! Ik weet zelf wat het is! En op een bepaalde manier is het JUIST irritant, omdat je er weinig invloed op lijkt te hebben. Maar soms, is het fijn om een verklaring te kunnen hebben. En die zou je hier uit kunnen halen. Het is een beetje 'metafysisch', ik geef het toe, maar misschien heeft iemand er wat aan!

  Succes en sterkte allen, en als iemand een wondermiddel heeft gevonden, dan lees ik dat natuulijk graag 😉

  Reageer
  #13

  Dat getuigt van zelfkennis, de eerste stap naar genezing! Goed verhaal, daar hebben anderen zeker wat aan!!

  Reageer
  #14

  In de letterlijke betekenis beschrijft de opmerking 'het zit vast tussen je oren' (hoewel het een enorme dooddoener kan zijn) eigenlijk wel precies de klachten ;-).

  Iets waar ik mezelf de laatste tijd vaak op betrap, is dat ik m'n kaken op elkaar klem. 'Even op de tanden bijten'? Zal vast ook niet bevorderend zijn....

  Reageer
  #15

  Hoi,
  Hoe is afgelopen met deze zenuw, de prik en de fisio?

  Dank

  Reageer
Reageer op: Oorsuizen, druk in hoofd en kraken
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif