deja-vu gevoel

<"/> deja-vu gevoel - Medische Forum - Dokter.nl

deja-vu gevoel

 • #1

  hallo ik heb een heel raar probleem
  om de 3 weken heb ik een week dat ik aanvallen krijg van deja-vu gevoel
  gepaart gaat met misselijkheid en heel depressief zijn alles trilt in mijn lichaam dit duurt ongeveer een week en daarna is alles weer gewoon
  ben bij verschillende artsen geweest maar die hebben er allemaal nog nooit van gehoord.
  is er misschien iemand die iets herkend hiervan
  groet

  Reageer
  #3

  Ik herken ongeveer wat je beschrijft. Als ik een aantal agen niet goed heb geslapen, begint het. Ik neem bijna alles waar om me heen met een akelig gevoel van dat ik al iets hiervan had meegemaakt, in een droom of in iets wat ik zou hebben gelezen of daadwerkelijk zelf heb meegemaakt. Ik ben mij wle bewust van wat er om mij heen gebeurt maar ook niet helemaal in de zin dat ik mij er niet op kan concentreren. Die herinnering neemt mij helemaal in beslag en het voelt vreselijk. Het gaat vanzelf weer over na een paar dagen. Gelukkig komt het bij mij maar ongeveer eens in het jaar voor. Omdat ik net een apaar moeilijke dagen achter de rug heb, was ik op zoek naar mogelijke anntwoorden en kwam ik op deze site.

  Reageer
  #4

  Ik ken deze gevoelens. Heb er deze week enorm last van. Ik ben echt fucking blij om te lezen dat ik niet de enige ben met dit probleem. De enige manier waarop ik dit uit kan leggen is dat ik een gevoel heb dat ik iets al eerder heb meegemaakt, terwijl ik zeker weet dat dit niet zo is. Zodra de eerste dejavu gedachte in mn hoofd zit voelt en lijkt het alsof mijn hersenen een emmertje legen met meerdere dejavu's. zo wordt ik overspoelt met gedachten die ik net als hierboven als enorm naar ervaar. De reden daarvoor is voor mij persoonlijk omdat het lijkt alsof mijn leven 1 grote cyclus wordt of is van dezelfde gebeurtenissen (er gebeurt dus niets nieuws) waardoor het lijkt alsof mijn leven zich voor eeuwig op dezelfde manier herhaalt.

  Ook komen hierbij meestal sferen kijken. Je kent het gevoel wel dat je als je een intrigerende film hebt gezien, de sfeer en atmosfeer van die film nog even na blijven hangen in je bewustzijn en je alles om je heen (in de echte wereld) een beetje vanuit die sfeer bekijkt. Deze sferen wisselen zich (dmv de sterke dejavu's) in rap tempo af waar ik persoonlijk fysiek misselijk van wordt, alsof mijn hersenen door een achtbaan worden gedondert. Het gezamenlijke effect van deze 2 zorgt meestal ook nog voor paniek (ik wordt gek!). Toch gaan deze aanvallen altijd weer over en laten me met een leeg en akelig depressief gevoel achter.

  Ik denk dat het bij mij vaak getriggered wordt de dag nadat ik veel gedronken heb. Mijn eerste advies is dus om te kijken of er bepaalde verslavingen zijn die bij zouden kunnen dragen aan deze verschijningen en hier mee te stoppen (ik denk voornamelijk drugs, blowen, drinken).

  Als andere mensen hier ook last van hebben, of iemand kan me vertellen wat dit is, dan hoor ik het heel graag!!! dit is namelijk (naast de pleinvrees die ik heb gehad) het ergste wat ik ooit heb meegemaakt...

  Reageer
  #5

  Alcohol is vaak een trigger. En drugs helemaal...

  Reageer
  #6

  Ja, ik ken dit ook! Ik heb het af en toe, en soms wel een paar keer per dag. Eerst voelt het best fijn, maar na tien seconden word je misselijk en licht in je hoofd, je gaat zweten etc. Weet alleen niet waarom dat gebeurt. Meestal is het na tien minuten weer voorbij. Maar verbaast me dat 't bij sommigen van jullie wel een week duurt!

  Reageer
  #7

  Ja, ik herken ook wat jullie beschrijven.
  Ik heb het alleen niet heel vaak en ook niet zodanig dat ik er dagen tot weken last van blijf houden.
  Vanochtend had ik het ineens weer..ik was aan het fietsen en dacht tegelijk na over allerlei dingen..ineens kwam een gedachte/gebeurtenis in mn bewustzijn op waarvan ik onbewust wist "hier mag ik niet aan denken!" en tegelijk bekroop me een soort misselijk gevoel, vanuit mn buik tot aan mn hoofd. Hierna voelde ik me erg afwezig en duf, alsof ik in een andere werkelijkheid of ander moment terecht kwam. Een black-out had ik niet, maar ik voelde me erna ineens heel anders als ervoor.

  Herkent iemand dit? Dus niet zozeer dat je iets ziet wat je bekend voor komt, maar dat je aan iets denkt als een soort dagdroom, in beelden.

  Het voelt een beetje alsof er iets knapt in mn hoofd of zo, alsof er dan even een soort kortsluiting is.
  En het gekke is, ik weet niet hoe het komt en wanneer het ineens ontstaat. Maar als ik me bewust word dat het weer staat te gebeuren, en dat misselijke gevoel omhoog begint te kruipen kan ik het niet meer stoppen.

  Eng vind ik het...
  Ik heb overigens niet gedronken of wat dan ook. Het enige is dat ik erg moe ben de laatste dagen en het druk heb op het werk..

  Als iemand weet hoe het komt hoor ik dat graag!

  Reageer
  #8

  Hoi, ik heb dit ook. Dit is een paar jaar geleden begonnen na mijn zwangerschap. Mijn geheugen is ook nog heel slecht geworden. Ik ben naar een neuroloog geweest en het bleek een lichte vorm van epilepsie te zijn. Ik heb een lichte hersenbeschadiging, waarschijnlijk ontstaan in de vroege jeugd. Dit kan kloppen omdat ik een paar keer met de fiets ben gevallen op mijn hoofd toen ik een kleuter was. Door de hormonale verandering van mijn zwangerschap is dit pas een paar jaar geleden aan het licht gekomen.

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Ik dacht echt dat ik de enige was die hier last van heeft!

  Ik heb al maanden last van deja vu's en dan verschillend van 0 tot 4 keer per dag.. Meestal duurt het z'n 5 a 10 min

  Het komt op willekeurige momenten. Ik voel het dan aankomen en ik word dan enorm misselijk, soms moet ik er zelfs van braken en krijg een nare tinteling over me hele lichaam.
  Tegelijkertijd raak ik ook heel erg paniek en mag niemand iets zeggen of bewegen.
  Ook heb ik het gevoel als of ik niet altijd vanuit mijn eigen ogen bekijk maar als of ik naar mezelf kijk. Ik zie mezelf dan zoals andere naar me kijken lijkt het wel.

  Heeft iemand al een manier ondekt hoe je die deja vu kan stoppen??
  Ik ben bij de dokter geweest en daar werd verteld dat het een epeleptische aanval in een bepaald deel van je hersens kan zijn.

  Reageer
  #10

  Hallo,
  Fijn inderdaad te zien dat je niet alleen met dit probleem zit.
  Net een arts erop bevraagd en hij zegt dat het wellicht een vorm van migraine is, ik heb al 40 jaar migraine in vele vormen maar deze kende ik nog niet. Ik heb dit regelmatig maar het duurt gelukkig maar een paar minuten, daarna heb ik inderdaad enorme hoofdpijn maar associeerde het niet met migraine. Ik drink een glaasje wijn per dag, daar kan het niet van komen.
  Heeft iemand anders ook last van migraines?

  Reageer
  #11

  Ik heb kamp af en toe met hetzelfde probleem, dit is tot nu toe de beste beschrijving en verklaring die ik gevonden heb. http://www.epilepsie.nl/informatie/soorten_aanvallen/partile_aanvallen/eenv_part_aanvallen
  Misschien helpt dit sommige mensen verder.

  Reageer
  #12

  éjà vu is niet te verklaren
  96 procent van de mensen heeft het wel eens meegemaakt: een déjà vu. Mensen krijgen tijdens dit verschijnsel de indruk dat ze iets al eens eerder hebben meegemaakt. Het gevoel wordt vaak omgeschreven als ‘onwezenlijk’ en ‘vreemd’. Het bizarre is dat de wetenschap het verschijnsel déjà vu nog niet kan verklaren.

  Vaak is een déjà vu een korte sensatie, die niet langer dan tien tot dertig seconden duurt. “Déjà vu – een Franse term voor ‘al gezien’ – wordt gezien als een kortsluiting of een botsing tussen onbekendheid en een gevoel van bekendheid”, vertelt neuropsycholoog Claire Flaherty-Craig van het Hershey Medical Center. “Mensen met epilepsie hebben er last van voor een aanval. De hersengebieden die herinneringen opslaan bevinden zich in de temporale kwabben. Er is ook een gebied dat de juistheid van herinneringen in de gaten houdt in de middelste frontale kwab. Mensen die vaak last hebben van déjà vu’s leiden aan temporaalkwabepilepsie, oftewel TLE. Wat een déjà vu veroorzaakt bij gezonde mensen is niet bekend, maar waarschijnlijk zijn de temporale kwabben en de middelste frontale kwab aansprakelijk hiervoor.”

  Reageer
  #13
  Reageer
  #14

  Heb dit net gehad, dus ben nadat ik v.d. schrik bekomen was hier terechtgekomen, keek naar HGT, terwijl ik net aan het rusten was van trainen thuis tussen setjes door. Ik keek t.v. en herinnerde mij dat ik dit gedroomd had en nog veel meer herinneringen van dromen kwamen ter herinnering naar boven. Ik werd er helemaal beduusd van, wist niet wat mij gebeurde, schrok nogal, maar bleef kalm. Ik zei tegen mijn vriendin wat er gebeurde en zei dat ik misschien wel een kleine hersenbloeding gehad had of zo? Ben er een beetje van in de war.

  Reageer
  #15

  Bij "een hersenbloeding ofzo" ga je je zeker geen dromen herinneren. Jeetje......

  Het is toch niet raar dat je je dromen kunt herinneren? Misschien toch een beetje teveel TV gekeken. Ik heb sterk de neiging om te zeggen: Doe eens normaal!

  Reageer
Reageer op: deja-vu gevoel
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif