duim

  • #1

    hoi heb laast van mijn duim hij word steeds dikker en als je er hard op drukt komt er pus uit tussen de nagel en de huid

    Reageer
    #2

    Dat is fijt, ofwel een panaritium.

    Reageer
    #3

    Fijt, paronychia of panaritium is een etterende ontsteking in een vinger of teen, die meestal door de bacterie Staphylococcus aureus wordt veroorzaakt. Fijt kan onder andere ontstaan door vuil in een wondje langs de nagelriem, bijvoorbeeld ten gevolge van een splinter. Onder de nagel hoopt zich vervolgens pus op dat een uiterst pijnlijke en rood opgezwollen vinger of teen tot gevolg heeft. Een ontsteking uitgaande van en beperkt blijvend tot de nagelriem wordt vaak paronychia genoemd.

    Onbehandeld kan een fijt onderliggend bot, gewricht en pees aantasten. Behandeling bestaat uit het openen van het abces en eventueel behandeling met antibiotica. Berucht is het ontstaan van een flegmone ten gevolge van lokale verspreiding van de infectie.

    De chronische vorm (langer dan 6 weken) wordt meestal veroorzaakt door een infectie met een schimmelsoort, Candida albicans. Ook bij de chronische vorm is de huid aan weerskanten van de nagel rood, pijnlijk en opgezet, waarbij de omliggende nagelriem verloren kan gaan. De nagel kan wit verkleurd zijn.

    Om fijt aan met name de teennagels te voorkomen is het aan te raden om de nagel recht af te knippen, of grotendeels recht, maar niet rond tot in de uiterste hoekjes. Ook reiniging onder de nagelrand (verwijdering van tenenkaas) dient voorzichtig te gebeuren met de punt van een vijl (niet te scherp, liefst een beetje glad) en niet met het scherpe puntje van het nagelschaartje.

    Reageer
    #4

    oke bedankt zal de dokter zo even bellen

    Reageer
Reageer op: duim


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief