Vinger ontstoken gehad, k"/> Vinger ontstoken gehad, klopt dit? - Medische Forum - Dokter.nl

Vinger ontstoken gehad, klopt dit?

 • #1

  Hallo!

  Ik heb een ontstoken vinger gehad, deze is vandaag opengesneden om wat viezigheid (en bloed) eruit te laten lopen. Dit is nu meer dan 6 uur geleden en de zwelling lijkt nog helemaal niet minder geworden te zijn. Ook lijkt op de plek van de snede de binnenkant van mijn vinger (het ontstoken weefsel) naar buiten te puilen.
  Is dit normaal?

  Groetjes

  Reageer
  #2

  Ja, laat de wond even goed openstaan, dan kan de vuiligheid eruit. Fijt, paronychia of panaritium is een etterende ontsteking in een vinger of teen, die meestal door de bacterie Staphylococcus aureus wordt veroorzaakt

  Reageer
  #3

  oke, dat doe ik nu, maar wel met gaasje erover. Wil ik dit verschonen, zit de 'wond' vast aan het gaasje en trek ik hem weer kapot. Hoe kan ik dit het beste aanpakken? Zo doorgaan, zodat hij open blijft, of geen gaasje meer er overdoen en kijken dat hij nu dichtgroeit?

  Reageer
  #4

  Twee maal daags spoelen onder de lopende kraan, en als het zacht is kun je het gaasje er voorzichtig afhalen en verschonen.

  Maar dit heeft de assistente toch wel aan je uitgelegd!

  Heb je schone gaasjes in huis? Hygiene is echt belangrijk hoor, verschoon het minstens een keer per dag, maar wees wel voorzichtig dat je het niet onnodig open trekt.

  Ga anders even terug naar de huisarts.

  Reageer
  #5

  gistern gister savonds 18.40 toen mijn zoontje was aan het eten had hij is eens last van zijn duim het deed maar pijn en pijn toen me zoontje ging handen wassen. toen ging het heel erg prikken hij moest huilen ik had hem een plijster gegeven maar dat ging ook niet lukken en nu weet ik het ook niet meer kan iemand mijn zoontje hlepen a.u.b

  Reageer
  #6

  Misschien heeft hij een klein wondje gehad terwijl hij in de zandbak speelde, of heeft hij een vingertje gekneusd op de skelter? Lijkt niet zo ernstig zoals je het vertelt. Gaat het inmiddels beter?

  Reageer
  #8

  Fijt of paronychia is een etterende ontsteking in een vinger of teen, die meestal door de bacterie Staphylococcus aureus wordt veroorzaakt. Fijt kan onder andere ontstaan door vuil in een wondje langs de nagelriem, bijvoorbeeld ten gevolge van een splinter of door nagelbijten. Onder de nagel kan zich vervolgens pus ophopen. Dit kan een uiterst pijnlijke en rood gezwollen vinger of teen tot gevolg hebben. Een ontsteking uitgaande van en beperkt blijvend tot de nagelriem wordt vaak paronychia (van het Griekse para (naast) en onyx (nagel)) genoemd.

  Onbehandeld kan een fijt onderliggend bot, gewricht en pees aantasten. Behandeling bestaat uit het openen van het abces en meerdere keren per dag weken in sodabadjes of biotex zonder bleek. Soms wordt ook antibiotica voorgeschreven. Dit is zelden nodig (bij suikerziekte, slechte doorbloeding, verminderde afweer). Berucht is het ontstaan van een flegmone (holte met pus) als de ontsteking niet tijdig wordt ontlast.

  De chronische vorm (langer dan 6 weken) wordt meestal veroorzaakt door een infectie met een schimmelsoort, Candida albicans. Ook bij de chronische vorm is de huid aan weerskanten van de nagel rood, pijnlijk en opgezet, waarbij de omliggende nagelriem verloren kan gaan. De nagel kan wit verkleurd zijn.

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  abces of eeltpit op de teen,heb ik al 10 0f 15 keer gehad.En ook ontstoken,inmiddels alles al geprobeerd met sodabaden biotex 2x per dag antibioticakuur van 10 dagen en keert na een paar dagen weer terug.Nu bezig met gekookt water af laten koelen en een theelepetje zout,weet niet of dit gaat lukken om die ontsteking eruit te krijgen.Ga morgen weer naar de dokter die zal wel weer een kuur voorschrijven.Kunnen jullie mij misschien helpen,bijvoorbaat dank.

  Mvrg Johan

  Reageer
  #10

  Heb linker wijsvinger al 6 mnd. ontstoken 2 peniciline kuren gehad 0 resultaat. Ga zeer regelmatigb in soda water
  blijft toch ontstoken. Dokter zegt moet vanzelf overgaan loop al 6 mnd. met pijn wie helpt ?

  Reageer
  #11

  @ Anoniem,
  Hoe is het afgelopen?
  Ik heb namelijk ongeveer hetzelfde, ontstaan door bloedprikken in de vinger i.v.m. diabetes.

  Reageer
  #12

  Operatie gehad aan pink die was gebroken  en een pees af  de pees hebben ze met een plaatje bevestigd  nu na 18 dagen zijn de hechtingen eruit gehaald  voor die tijd  stak hij heel veel nu blijk dat hij is ontstoken  kuurtje gekregen  elke dag onder de kraan spoelen  er is iets van  pus uitgekomen  maar niet voldoende  blijf pijn doen  en elke week naar het ziekenhuis  op controle   Zij weten het misschien ook niet meer  is er een tip hoe ik er van af kom

  Reageer
Reageer op: Vinger ontstoken gehad, klopt dit?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif