Mastopathie of…

Online ZorgZus
  • #1

    Hallo allemaal,

    Ik heb sinds mijn puberteit last van een pijnlijke rechterborst (ben nu 24). Deze pijn veranderd met de cyclus mee (naarmate ik ongesteld moet worden, worden mn borsten ook pijnlijker). Deze borst lijkt ook iets opgezwollen en dan vooral aan de boven/zijkant. Ik voel hier ook wat bobbeltjes (een soort grovere klieren dan normaal). Ik ben hiermee naar de huisarts geweest en tegen haar gezegd dat ik in mijn rechterborst iets voelde en of zij wilde voelen. Nadat zij mijn borst uitgebreid onderzocht was de eerste vraag van mijn huisarts: wat bedoel je precies? Eh... die bobbeltjes die er zitten. Zij zei toen dat ik actief klierweefsel heb, maar dat er verder niets aan de hand is. Ik kan het op de een of andere manier toch niet van me afzetten en twijfel nu of ik terug moet gaan. Aan de ene kant denk ik: je leest zoveel afschuwlijke verhalen op internet, misschhien heeft ze een foute diagnose gesteld en is er wel iets aan de hand. Maar aan de andere kant: als zij niet eens snapt wat ik bedoel en daarna aangeeft dat ik wat actief klierweefsel heb, waarom zou ik me dan druk maken?
    Na wat gesurf op i-net (wat een vreselijke verhalen kom je tegen) lijken mijn klachten i.m.o. het meest op mastopathie.

    Wat denken jullie, moet ik terug naar de huisarts of moet ik me neerleggen bij haar eerdere diagnose?

    Roos

    Reageer
    #2

    Ik begrijp je zorg. Je klachten worden inderdaad het beste omschreven als mastopathie.

    Mastopathie is een verzamelnaam voor een aantal goedaardige aandoeningen in de borsten. De twee meest voorkomende vormen van mastopathie zijn: een cyste en een bindweefselknobbel. Beide problemen worden mede veroorzaakt door de invloed van hormonen op het borstklierweefsel.
    Een cyste is een met vocht gevuld blaasje, dat ontstaat doordat er vocht in de melkgangen achterblijft. De cyste voelt aan als een knobbel. Een bindweefselknobbel ontstaat door de verharding van bind- en klierweefsel in de borst. Ook pijn in de borsten, met of zonder knobbels, komt vrij vaak voor. Bij veel vrouwen is er een duidelijke relatie tussen de pijnklachten en de menstruatiecyclus. De pijn is het ergst vóór de menstruatie en ook eventuele knobbeltjes zijn dan het best voelbaar. Na de menstruatie nemen de klachten weer af. Tepelafscheiding en borstontstekingen komen minder vaak voor.

    Reageer
    #3

    Ik was nog niet klaar...

    Toch wil ik je adviseren je borsten met regelmaat te blijven controleren, en ook om niet te talmen, mocht je eens een bobbeltje vinden dat voor jouw gevoel echt anders is, voor zover je dat kunt voelen...

    Is er sprake van maligne afwijkingen in de borst in jouw familie (oma's, tante's, zussen), houd dan een extra oogje in het zeil, maar dat zal de huisarts ook doen.

    lees deze folders van het Nederlands Huisartsen Genootschap over mastopathie, borstonderzoek en veranderingen aan de borst:

    Mastopathie: http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/Mastopathie1.htm

    Zelfonderzoek van de borsten: http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/Zelfonderzoekvandeborsten.htm

    Veranderingen aan uw borst(en):
    http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/Veranderingenaanuwborsten.htm

    Reageer
    #4

    Dit is een hele fijne website voor vrouwen met borstkanker, misschien dat zij je gerust kunnen stellen:

    http://www.de-amazones.nl/

    Reageer
    #5

    Kan iemand mij uitleggen wat het is. Welke syntomen er dan zijn en vooral wat kan je eraan doen? Bijv. een bep. dieet of zo? Thanx!

    Reageer
    #6

    Wat is mastopathie
    Mastopathie is een verzamelnaam voor goedaardige aandoeningen in het klierweefsel van de borsten. Het woord mastopathie is samengesteld uit het Griekse mastos = borst en pathie = ziekte of aandoening.
    Bij mastopathie kun je ??n of meer knobbels, strengetjes, schijfjes of brokjes voelen. Het borstklierweefsel voelt vaak onregelmatig aan. Ook kunnen je borsten heel gespannen zijn en groter worden. Soms is er afscheiding uit de tepel(s). Je kunt mastopathie hebben in ??n borst of in beide borsten. Veel vrouwen hebben er met name v??r hun menstruatie last van, anderen altijd.
    Kortweg: mastopathie is een aandoening waarbij je goedaardige knobbels of andere onregelmatigheden, en/of (erge) pijn in je borst(en) hebt

    Bij wie komt het voor
    Zeker 10 procent van de vrouwen heeft, in ernstige of minder ernstige mate, last van mastopathie.

    Pijn
    Pijn speelt een grote rol in het leven van veel vrouwen met mastopathie. Bewegen en aanraken (sporten, traplopen, vrijen, kinderen knuffelen, op je buik liggen) is vaak erg pijnlijk, maar ook als je gewoon stilzit kun je pijn in je borsten hebben.

    Angst voor kanker
    Mastopathie is geen kanker. Het is een goedaardige aandoening maar de angst dat het kanker zou kunnen zijn, komt bij veel vrouwen met mastopathie voor. Als je een (nieuwe) knobbel in je borst voelt schrik je eigenlijk altijd.
    In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, bestaat er bij de meest voorkomende vormen van mastopathie geen verhoogde kans op borstkanker. Wel kun je mastopathie hebben en daarn??st, net als elke andere vrouw, borstkanker ontwikkelen.

    Mogelijke behandelingen
    Medisch gezien kan mastopathie behandeld worden met hormoonkuren en operaties. Bij sommige vrouwen verdwijnt de mastopathie hierdoor, maar vaak komt het later toch weer terug.
    Alternatieve geneeswijzen en verandering van voeding kunnen een goede uitwerking hebben maar ook dit werkt niet bij iedereen. Wel is het zeker de moeite van het proberen waard.

    Gelogd Gelogd
    Reply Quote
    #197248
    Erna ()

    Re:mastopathie 4 maanden, 3 weken geleden
    Hoe mastopathie ontstaat is nog niet duidelijk. Wel weten we dat het veel te maken heeft met uw hormonen. Het klierweefsel in uw borsten is extra gevoelig voor veranderingen van hormonen in uw bloed. Daardoor voelen uw borsten tijdens de menstruatie vaak gespannen aan. Ook door de anticonceptiepil (die hormonen bevat) kunt u gespannen borsten krijgen. Vlak voor de menstruatie krijgt u pijn en opvallende knobbeligheid van de borsten. Na de menstruatie verdwijnen de pijn en knobbels weer. Door de zwelling van het klierweefsel raken de melkgangetjes soms gestuwd. Er kunnen dan gladde, ronde zwellingen ontstaan die gevuld zijn met vocht. We noemen dat cysten. Wanneer een cyste gevuld is met vocht geeft dat spanning en druk. Daardoor kan een cyste pijn doen.

    Lees verder op de website van het Nederlands Huisartsen Genootschap over Mastopathie:

    Reageer
    #7

    hallo ik was 16 jaar toen het eerste knobbeltje eruit gehaald is,toen ik 21 was heb ik de operatie ongeveer 30 keer ondergaan en hebben ze besloten om mijn borsten weg te halen ik heb alleen mijn eigen huid nog voor de rest zijn het protheses,dus kop op ik ben er ook gekomen. Dit is inmiddels 25 jaar geleden. Groeten ineke

    Reageer
    #8

    Dapper Ineke. Je zegt het zo kort en eenvoudig, en ik geloof je ook, en ik vind het heel erg dapper van je. Ik kan ook begrijpen dat anderen er misschien meer moeite mee zouden kunnen hebben, en dan vind ik jou een heel goed voorbeeld van hoe het goed kan gaan. Dank je voor je ondersteunende bericht. Jij bent dus ervaringsdeskundige.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Ook ik heb ernstige mastopathie in beide borsten.
    Heb al veel dingen geprobeert maar geen resultaat.
    Hormonentherapie durft men niet aan vanwege de bijwerkingen en vanwege mijn geschiedenis. Nu rest mij niets anders dan beide borsten te laten amputeren, en ben daar erg verdrietig onder. Heb een second opinion laten doen ook daar was het advies hetzelfde. De pijnen zijn ondraagelijk en beheersen mijn dagelijks leven, ben op. En erg bang voor het geen komen gaat

    Reageer
    #10

    Ik heb geen andere keuze de mastopathie die ik heb is niet cyclus verbonden ik heb dag en nacht pijn. Eerst zou men een onderhuidse amputatie doen maar na een bezoek aan de pc is besloten om al het borstweefsel te verwijderen en te kijken hoe het gaat. Wil het niet dan word het alsnog amputatie. Maar nu wil de zorgverzekeraar de ingreep niet vergoeden omdat het om een borstverkleinig gaat en zij zoiets hebben van mastopathie is geen reden om een borstverkleining te laten doen, dus willen ze niet betalen. Nu ga ik een heroverweging aan vragen maar ik moet wachten tot de pc weer terug is van vakantie en dat is 3 aug. Mooi waardeloos.

    Reageer
    #11

    Hallo, sinds kort heb ik de diagnose mastiphatie gekregen, een vervelende en pijnlijke aandoening aan mijn borsten, het vervelende is dat je er weinig aan kunt doen, maar toch elke keer wanneer er weer knobbels in mijn borsten zitten bekruipt mij weer een angst gevoel. Wie herkent dit en heeft deze aandoening ook, wat doen jullie aan de pijn?

    Reageer
    #12

    Goedemorgen,

    Geruststellend om te weten dat ik niet de enige ben met vragen na de diagnose mastopathie. Afgelopen week onderzoeken gehad en vastgesteld dat ik last heb van mastopathie. Gerustgesteld door de chirurg (na een ellenlange emotionele week) zo weer het ziekenhuis verlaten. Nu komen toch de vragen. Het knobbeltje zit er nu al zo'n 3 weken, is nog steeds goed voelbaar en het baart me toch zorgen. Hadden de doktoren dan niet een biopsie moeten uitvoeren? Moet ik nu voor een second opninon of stel ik me aan?
    Op het internet ga ik nog op zoek naar info over mastopathie en ik heb de folder aangevraagd van de stichting masthopathie. Ik hoop dat deze info mij meer gersust kan stellen.

    Groetjes en voor de lotgenoten veel sterkte.
    Joyce.

    Reageer
    #13

    Ook ik heb masthopathie (helaas) hier is inderdaad volgens de artsen niets aan te doen ik heb het al jaren en het wordt tot nu toe elke maand erger ik loop af en toe met mijn hoofd tegen de muur van de pijn en kan er niet van slapen en ook ik blijf me zorgen maken ook al heb ik het al jaren!!!!!

    Reageer
    #14

    Sinds dat ik 28 ben heb ik last van knobbels in mijn borsten. De ene keer zitten ze er en na enige tijd zijn ze ook soms verdwenen. Toch komen ze elke keer weer terug en dan weer op een andere plek. Een aantal jaren geleden kreeg het ook een naam nml. masthopathie. Ik heb gemerkt dat als je elk jaar een mammografie en echo laat maken je voor jezelf al het nodige doet om iets anders voor te zijn. Verder probeer ik er niet te veel bij stil te staan en ook al wordt het de laatste jaren vervelender (meer knobbels, soms wel 4 cm ) ik weet in ieder geval dat ik veel regelmatiger onderzocht wordt als menig ander waardoor ik ook voor mezelf gerustgesteld bent. Ik ben nu 45 en ik ben eigenlijk wel benieuwd of e.e.a. minder wordt na de overgang.

    Reageer
    #15

    Ik ben blijkbaar niet de enige met Mastopathie bij mij is het in de overgang pas echt goed begonnen en ik voel me nog steeds heel onzeker als ik last heb. Als mijn borsten pijnlijk zijn doet de laatste tijd ook mijn arm mee. Wie heeft daar ook last van? Verder ben ik er achter gekomen dat chocola bij mij mastopathie opwekt en je ergens druk om maken dus stres is ook helemaal niet goed maar je belandt in een circel omdat je je juist druk maakt over je pijnlijke borsten dus probeer ik het te aanvaarden maar dat valt niet mee. Toch is het heel herkenbaar als ik alle andere berichten over Mastopathie lees en dat helpt wel een beetje.

    Groetjes Petra

    Reageer
Reageer op: Mastopathie of…


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief