Hoofdpijn vlak voor ongesteld worden

Online ZorgZus
 • #1

  Hallo,

  Ik heb een vraagje. Ik gebruik de Pil (Microgynon 30) al een tijd, zo'n 8jaar. Nadat ik een ongeluk heb gehad met de motor met zware hersenschudding tot gevolg. Heb ik steeds 2 a 3 dagen onwijze hoofdpijn als ik ongesteld ga worden. 1 dag ervoor en dan nog 2 dagen als ik het al ben.
  Ik heb paracetamol(4 op een dag) geprobeerd tegen de pijn maar dat werkt niet.

  Nu vroeg ik mij af of dit normaal is? Of dat het door de pil komt?

  Heeft iemand hiet ervaringen mee?
  Groetjes

  Reageer
  #2

  Heb je wel eens gehoord van het premenstrueel syndroom?
  Doordat je rond de menstruatie hevige hormonale schommelingen hebt, kun je inderdaad hoofdpijn krijgen.

  Reageer
  #3

  Het premenstrueel syndroom (PMS) is een groep klachten of symptomen die bij sommige vrouwen vlak voor de menstruatie optreden. Ongeveer 4% van de vrouwen tussen 15 en 45 jaar heeft last van PMS, maar dit percentage hangt sterk samen met de gehanteerde criteria: er is geen duidelijke natuurlijke afbakening tussen PMS en normaal gedrag, en iedere grenslijn die men trekt tussen normaal en abnormaal is noodzakelijkerwijs arbitrair. Het syndroom hoeft niet gedurende de gehele vruchtbare periode te bestaan: Het is ook mogelijk dat het ontstaat na het dertigste levensjaar of na het krijgen van kinderen.

  De voornaamste met PMS geassocieerde lichamelijke klachten zijn duizeligheid, hartkloppingen, hoofdpijn, strakke huid, opgezwollen borsten en buikpijn. Psychisch kan de vrouw last hebben van angstigheid, depressieve gevoelens, nervositeit, prikkelbaarheid en agressie.

  Er zijn vele hypothesen over de oorzaak van deze klachten, die allemaal behalve in de context van een PMS ook 'gewoon' of in andere situaties (b.v. zwangerschap) voor kunnen komen. Geen van deze hypothesen is wetenschappelijk zeer hard gemaakt. Sommigen menen dat de wisseling in het progesterongehalte in de tweede week van de cyclus aan de basis ligt van PMS, al weet men niet exact hoe het één tot het ander leidt. Wellicht blijft bij vrouwen met ernstige PMS-klachten de progesteron-spiegel te laag, zodat het hormoon oestrogeen de overhand kan houden. Andere theorieën zoeken het in het hormoon prolactine, dat onder andere zorgt voor het op gang komen en onderhouden van de melkproductie bij zogen. Er wordt ook geopperd dat een tekort aan vitamine B6 aanleiding zou kunnen geven tot PMS klachten.

  Onlangs werd de neurotransmitter serotonine, een van de stoffen die signalen overbrengen tussen bepaalde hersencellen, aan het lijstje toegevoegd. Vrouwen met PMS blijken een lager serotoninegehalte te hebben, zodat ze depressief, angstig of snel kwaad worden. Overigens is een verlaagd serotoninegehalte een verschijnsel dat ook wordt gezien bij depressies; dit is de basis waarop de werkzaamheid van de meeste antidepressiva berust.

  Elk van deze theorieën biedt, uitgaande van de veronderstelde oorzaak, zijn eigen oplossingen om de PMS-klachten te verminderen. Wat al lang bekend was, is dat het gebruik van de anticonceptiepil de klachten vaak al dan niet gedeeltelijk wegneemt. Geneesmiddelen die het serotoninegehalte verhogen (zoals enkele anti-depressiva), blijken bij 80 tot 90% van de vrouwen succesvol te zijn. Volgens de Italiaanse arts Fabio Facchinetti ligt de oplossing in het oraal toedienen van magnesium. Zijn stelling wordt echter nog onderzocht. Ook wordt gesteld dat het drinken van een paar glazen melk (calcium) per dag de klachten vermindert. In een onderzoek (RCT = randomized controlled trial) dat werd uitgevoerd in Israël (Yakir et al) verbeterden PMS symptomen en algeheel welbevinden in de groep vrouwen die behandeld werden met een homeopathisch geneesmiddel significant vergeleken met de groep vrouwen die een placebo kregen voorgeschreven.

  Lees meer op: http://www.nvog.nl/files/pms.pdf

  Reageer
  #4

  Esther schrijft:

  Heb je wel eens gehoord van het premenstrueel syndroom?
  Doordat je rond de menstruatie hevige hormonale schommelingen hebt, kun je inderdaad hoofdpijn krijgen.

  Super bedankt voor de reactie!:)
  Ja ik heb wel eens wat gehoord over hormonen....die kunnen behoorlijk wat te weeg brengen. Kan ik er wat tegen doen? Of kan ik het beste gewoon sterkere pijnstillers nemen?

  Groetjes

  Reageer
  #5

  Uw arts kan verschillende geneesmiddelen voorschrijven voor het premenstrueel syndroom. Het succes van medicatie met aanzienlijke verlichting van de symptomen varieert sterk.

  Bekende medicatie voor het premenstrueel syndroom is:

  Antidepressiva. SSRI's, waaronder fluoxetine (Prozac) en Paroxetine. SSRI's kunnen twee weken vóór de menstruatie begint geslikt worden.

  NSAID's, zoals ibuprofen (Advil) of Naproxen (Aleve).

  Orale contraceptiva, oftewel de pil stopt de ovulatie en stabiliseert de hormonale schommelingen.

  U kunt zelf ook veel doen om de symptomen van het premenstrueel syndroom door het eetpatroon aan te passen. Kleinere, meer frequente maaltijden per dag, beperk zout, koolhydraatrijke voedingsmiddelen (groenten en fruit). Calciumrijke voedingsmiddelen, zoals melk of calciumtabletten. Dagelijkse multivitaminen. En vermijd cafeïne en alcohol.

  Daarnaast dagelijks ten minste 30 minuten intensief bewegen (wandelen, fietsen, zwemmen).

  Verminder stress; genoeg slaap; ontspannings- en ademhalingsoefeningen verminderen hoofdpijn, angst of slaapproblemen.

  Yoga en massage ontspannen en verminderen stress.

  Houd de symptomen bij in een schriftje zodat gevolgd kan worden hoe deze zich met de maatregelen ontwikkelen.

  Reageer
  #6

  Het bovenstaande herken ik gelijk, maar ik ben het niet helemaal eens met het feit dat dit gewoon een PMS bijkomstigheidje is. Ik heb jarenlang Tryginon geslikt en nooit geen klachten gehad met hoofdpijn vlak voor de menstruatie. Sinds ik Microgenon gebruik is het echter helemaal mis.. 2 dagen voor de menstruatie volledig afgesloten van de buitenwereld in bed doorbrengen vanwege migraine achtige hoofdpijn met misselijkheid en braken aan toe. Ik dacht eerst dat het gewoon te maken had met spanningen die mijn echtscheiding met zich meebracht, maar uiteindelijk moet ik concluderen dat dit wel degelijk met de pil te maken heeft. Wanneer ik de pil 2 maanden niet gebruik krijg ik geen hoofdpijn voor de menstruatie en wanneer ik hem weer slik wederom migraine hoofdpijn.

  Reageer
  #7

  Hoofdpijn bij pilgebruik komt meestal voor tijdens de stopweek en is een gevolg van de lagere oestrogeenspiegels tijdens de stopweek. Wat je kunt doen is de pil doorslikken; doorslikken en de pauze week na een aantal strips plannen; extra oestrogeen gebruiken tijdens de stopweek ter voorkoming van een dalende spiegel; pijnstillers gebruiken; met de huisarts de anticonceptie bespreken in relatie tot de hoofdpijn.

  Reageer
  #8

  Lees de informatie over het Premenstrueel Syndroom van de NVOG:
  http://nvog-documenten.nl/uploaded/docs/19_premenstrueel_syndroom.pdf

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #10

  Belachelijke reacties over premenstrueel syndroom!

  Hormonale hoofdpijn en PMS zijn 2 heel verschillende dingen.

  Bij PMS kun je last hebben van hormonale hoofdpijn.

  Echter heb ik al ruim 4 jaar hormonale hoofdijn en verder geen 1 symptoom dat onder PMS valt.

  Het is de overgang van hormonen waar ik niet tegen kan.
  Mijn pil (Yasmin, wel hetzelfde merk als microgynon) is niet door te slikken ivm doorbraak bloedingen.

  Ik zou zo graag een pil slikken waarbij ik geen hoofdpijn zal krijgen.

  Helaas werken paracetamols niet, ibuprofens niet, aleve niet etc.

  Sumatriptan werkt tijdelijk maar bij veelvuldig innemen zorgt het ook voor hoofdpijn.

  Volledig stoppen met de pil is onmogelijk. We hebben een kinderwens dus ik zal gaan ondervinden wat het verschil is zonder anticonceptie maar we zijn een jong stel en mijn ventje kan zich niet laten steriliseren en condooms zijn niet aan de orde aangezien mijn lief dan moeite heeft met zijn erectie.

  Reageer
  #11

  Waar ik het meest van schrik zijn SSRI's tegen Pms! Antidepressiva zoals Paroxetine kun je niet zomaar even gebruiken en dan weer niet om 'even' van je klachten verholpen te zijn. Het is een zwaar medicijn, met een inwerkperiode van minstens 2 weken (met vaak erge bijwerkingen), en moet zeer voorzichtig en langzaam weer afgebouwd worden. Wat de huisarts ook zegt: verdiep je eerst heel goed in een medicijn, voordat je in nog meer ellende terechtkomt.

  Reageer
  #12

  Beste G,

  Ik had ook erge hoofdpijn bij menstruatie tijdens gebruik van de pil. Kreeg daarvoor van de huisarts hele sterke pijnstillers. Werd hoofdpijn minder van, maar raakten mijn darmen van slag. Was ook niks. Stoppen met de pil helpt bij mij tegen hoofdpijn. Heb ik nog wel, maar nu iets draaglijker. wat ook helpt is geen koffie, alcohol en chocolade. Veel fruit en goede olieen in de week voor menstruatie. En op tijd naar bed. Zo cliche... maar ja, liever vroeg naar bed zonder hoofdpijn, dan in bed van de hoofdpijn! succes....

  voor de anderen:
  Bij mij is hoofdpijn onderdeel van PMS klachten. Ik heb ze geloof ik allemaal. Ik slik Citalopram (anti-depr waar je niet dik van word). Niet zomaar iets. Maar de depressieve en gestresste buien beinvloeden mijn leven veels te veel. Nu voel ik me stuk beter.

  Pil tegen PMS klachten hielpen bij mij niet. Allereerst hoofdpijn en ik werd er structureel chagerijnig van.

  Geen pil en geen condooms en toch goed vrijen is iets wat wij trouwens al 4 jaar doen! elkaar hoogtepunten bezorgen zonder het echte vrijen levert zoveel leuke en creatieve dingen op! elke keer weer iets nieuws. Wij hebben na twee kinderen ook geen kinderwens meer. We dachten eerst maar zo. ALs we dingen gaan missen kunnen we altijd nog iets anders anticonceptie-achtigs verzinnen .Gewoon vrijen kan later nog wel als we ouder en niet meer vruchtbaar zijn!

  Reageer
  #13

  Hallo,

  Ik herken ook wat hier allemaal gezegt wordt,
  De dag van de eisprong merk ik met een steek.. Week later sluit ik me al af van de buiten wereld en ben ik behoorlijk chagarijnig en heel erg moe verder krijg ik een dag van te voren hoofdpijn en buikpijn.. Tijdens de ongesteldheid heb ik het warm en koud te gelijk. Last van opvliegers enz..

  Ik ben ook nooit optijd het is of te vroeg of te laat.. De pil heb ik gehad. Maar ik werd om de 2weken ongesteld.. Nou dat is wel het laatste wat een vrouw wil.

  Ik ben hier mee nog niet bij de huisarts geweest.. Iemand advies?

  Groet k.v.o

  Reageer
  #14

  de klachten passen wel bij PMS.
  Ga ermee naar de huisarts. Er is wel wat aan te doen. Een anticonceptiemiddel bijvoorbeeld. Er zijn er meer dan alleen de pil.

  Reageer
  #15

  Ik gebruik altijd Naproxen. Dat is een medicijn dat helpt tegen menstruatie pijn, maar voor mij is dit het enige medicijn die ook tegen de hoofdpijn werkt voor of tijdens mijn menstruatie periode. Paracetamol is voor mij ook niet sterk genoeg.

  Je kunt dit medicijn ook gewoon bij de supermarkt en drogisterij halen.

  Reageer
Reageer op: Hoofdpijn vlak voor ongesteld worden
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief