Zwangerschapsproblemen

Zwangerschapsproblemen

Tegen welke problemen kun je tijdens je zwangerschap aan lopen? Wanneer je in verwachting bent, ervaar je zowel geestelijk als lichamelijk veel veranderingen. In de loop van de zwangerschap kun je last krijgen van meer zwangerschapsproblemen.


Natuurlijk heeft niet iedere zwangere vrouw hier last van. Sommigen hebben zelfs nergens last van. Maar het is niet raar wanneer je van een van onderstaande problemen krijgt.

Zwangerschapsproblemen

Aambeien

Tijdens je zwangerschap groeit je baarmoeder en de darmen gaan in verhouding iets minder hard werken. Daardoor kunnen zwangere vrouwen moeite krijgen met hun ontlasting, waardoor aambeien kunnen ontstaan.

Bekkenpijn

Door druk die er ontstaan op de bekkenzenuwen kunnen je bekken, je lies en de binnenkant van je dijen zeer doen. Vaak gaat dit gepaard met pijn in de onderbuik. Deze pijn wordt vaak ervaren bij het lopen en zegt helemaal niets over het wel of niet hebben van bekkeninstabiliteit.

Bekkeninstabiliteit

Door de invloed van hormonen kan het zo zijn dat de bekkengewrichten beschadigen of verzwakt raken. Voor een deel is dit een geheel natuurlijk en gezond proces. Het nodig is om je baby soepel naar buiten te laten gaan tijdens de bevalling. Het bekken bestaat uit het heiligbeen dat tussen 2 darmbeenderen is ingeklemd. Deze drie botstructuren zijn met elkaar verbonden door banden. Wanneer de banden de botstructuren niet meer vast op hun plek kunnen houden, kun je pijn krijgen wanneer je te lang zit, of pijn krijgen rond het schaambeen of een lage rugpijn krijgen die uitstraalt naar de benen. Bespreek met je huisarts welke oefeningen je kunt doen om de pijn te verminderen. Daarnaast zijn veel vrouwen gebaat bij een ‘bekkenband’. Je kunt dan meer doen met minder pijn. Maar neem het wel serieus, want in het ergste geval kun je door bekkeninstabiliteit invalide raken.

Bloedarmoede

Je lichaam heeft meer zuurstof nodig, wanneer je zwanger bent. Daarom maakt het lichaam meer rode bloedcellen aan om zo meer zuurstof te transporteren. Maar ook de hoeveelheid bloedvocht (plasma), neemt toe, waardoor het hemoglobinegehalte (HB-gehalte) en rode bloedcellen afneemt. Hierdoor kan bloedarmoede ontstaan. Bloedarmoede is vaak goed te behandelen.

Bloedend tandvlees

Hormonale veranderingen kunnen leiden tot een verdikking en verzachting van je tandvlees. Omdat het tandvlees meer doorbloed is, kan het bijvoorbeeld bij het tandenpoetsen eerder bloeden. Let er wel op dat het tandvlies niet ontstoken raakt. Raadpleeg in dat geval je tandarts, omdat de ontsteking zich kan uitbreiden naar de wortels en van daaruit je kaakbot beschadigen.

Hoofdpijn

Vooral in het eerste en derde trimester van de zwangerschap kun je regelmatig hoofdpijn hebben. De meeste zwangere vrouwen hebben last van deze spanningshoofdpijn. Dit voelt aan als een drukkende pijn aan allebei de kanten van je hoofd of aan de achterkant in de nek. Geen reden tot paniek, want deze hoofdpijn kan het gevolg zijn van een verkeerde lichaamshouding, maar ook van het lopen met een zwaarder lichaamsgewicht dan normaal.

Kramp in voeten, kuiten en/of dijen

Doordat het hormoon progesteron toeneemt, kan dit de doorbloeding belemmeren. Maar of dit nu de echte reden is van kramp is niet duidelijk het kan ook zo zijn dat de lichaamshouding, de calciumstofwisseling of de verminderende afvoer van afvalstoffen uit de spieren een rol spelen.

Opgezwollen benen, voeten en handen

Tijdens de zwangerschap is het mogelijk dat je lichaam vocht vasthoudt. Dit komt door veranderingen die de bloedvoorziening van het lichaam tijdens de zwangerschap ondergaat. Deze zwellingen zullen iets verderop in de zwangerschap ontstaan. Wanneer dit op een dusdanige manier gebeurt dat je er last van hebt, dan raden wij aan om contact op te nemen met je verloskundige of gynaecoloog.

Rugpijn

Hoge rugpijn kan ontstaan omdat je je houding verandert vanwege het extra gewicht dat je draagt of doordat de baby van positie veranderd. Probeer je activiteiten zoveel mogelijk over de dag te verspreiden om zo de rugklachten te verlichten of te voorkomen.

Slapeloosheid

In de eerste en laatste maanden van de zwangerschap kun je slaapproblemen ondervinden. In het begin van je zwangerschap moet je wat meer naar de wc wat je broodnodige nachtrust onderbreekt. In de laatste maanden wordt het wat lastig om een ideale slaaphouding aan te nemen vanwege de groeiende buik, waardoor in slaap komen moeilijker wordt.

Spataderen

Steeds verder in de zwangerschap zal de je steeds groter wordende buik in zowel omvang als gewicht meer en meer drukken op de bloedvaten van je benen. De druk in de aderen kan hierdoor stijgen waardoor spataderen kunnen ontstaan.

Striae

Zwangerschapsstriemen zijn rode lijnen op die kunnen ontstaan op de borsten, buik en dijen en die worden uiteindelijk littekenweefsel. Striae wordt veroorzaakt door het oprekken van je huid. Insmeren is altijd aan te raden, maar wanneer je er vatbaar voor bent dan is het helaas niet te voorkomen.

Vaginale afscheiding

Tijdens de zwangerschap heb je meer en andere afscheiding dan anders. De afscheiding zal waarschijnlijk dikker en witter zijn dan normaal. Dat komt doordat de zuurgraad van de vagina verandert die voor een ideale voedingsbodem voor schimmels en bacteriën zorgt. Een vaginale infectie komt heel vaak voor en is niet erg. Echter, wanneer de afscheiding: naar vis ruikt, grijswit, bruin, groen-gelig of yoghurt-achtig is dan raden wij je aan contact op te nemen met je huisarts.

Verstopping en darmgassen

Onder invloed van hormonen stijgt de hoeveelheid progesteron en die kunnen de werking van de darmen verstoren. Daarnaast worden de darmen weggedrukt in de buikwand door de steeds groeiende baarmoeder waardoor je last kunt hebben van verstoppingen.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief