Ben ik wel of niet zwanger?

Ben ik wel of niet zwanger

Iedere vrouw is anders en dus worden ook de eerste zwangerschapssymptomen door iedere vrouw anders ervaren. Natuurlijk is het belangrijkste symptoom het uitblijven van de menstruatie. Het kan zo zijn dat je binnen een week na de conceptie al de eerste symptomen van zwangerschap opmerkt, maar het kan ook heel goed pas na een paar weken zijn dat je iets merkt.


Ben je seksueel actief en bemerk je één van de hier onder beschreven symptomen dan raden wij je aan om een zwangerschapstest te kopen.

Mogelijke symptomen van de zwangerschap

Vertraagde of gemiste menstruele cyclus

Het is al genoemd maar het uitblijven van de menstruatie is het meest duidelijkste symptoom waardoor vrouwen een zwangerschapstest gaan doen. Wanneer u zwanger bent dan stop de gehele menstruatiecyclus, echter sommige vrouwen bloeden ook tijdens een zwangerschap al hoewel deze bloedingen veel minder hevig zijn dan tijdens een normale menstruatie.

Licht bloedverlies

Licht bloedverlies kan ook een teken van zwangerschap zijn. Tussen de 6-12 dagen na de bevruchting nestelt het embryo zich in de baarmoederwand. Sommige vrouwen hebben daar last van en dat uit zich dan in licht bloedverlies en gaat soms gepaard met krampen.

Opgezwollen en gevoelige borsten

In een vroeg stadium (ongeveer 1 a 2 weken na de bevruchting) kunnen vrouwen veranderingen in hun borsten ervaring zoals opgezwollen en/of gevoelige borsten.

Vermoeidheid

Eigenlijk al direct in de eerste week na de bevruchting kunnen zwangere vrouwen zich moe voelen.

Misselijkheid

Misschien wel het meest bekende symptoom: misselijkheid. Bij vrouwen die last hebben van zwangerschapsmisselijkheid kan dit symptoom opduiken tussen de 2 en 8 weken nadat de bevruchting heeft plaatsgevonden.

Hoofdpijn

Door de zwangerschap stijgen de hormonen in het lichaam plotseling en een nare bijkomstigheid hiervan is dat dit kan leiden tot hoofdpijn.

Vaak moeten plassen

In de periode zo 6 á 8 weken na de bevruchting zult u regelmatig naar het toilet moeten. Dit komt doordat de baarmoeder al aan het opzwellen is en deze zal tegen uw blaas aan drukken, waardoor u vaker naar het toilet moet.

Trek in voedsel of juist afkeer

Veel vrouwen krijgen op een bepaald moment in de zwangerschap een extreem verlangen naar bepaalde voedingsmiddelen. Het eet patroon van zwangere vrouwen verandert en dat kan de gehele periode duren maar bij anderen alleen in het begin van de zwangerschap. Dus niet alleen het extreem verlangen naar bepaalde voedingsmiddelen maar ook het verafschuwen van bepaalde voedingsmiddelen of geuren. Let wel; gezond eten tijdens je zwangerschap is natuurlijk van groot belang! En wellicht kan een zwangerschapsdieet u helpen tijdens uw zwangerschap.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief