Tandartsverzekering: (on)nodig?

Tandartsverzekering: (on)nodig?

De tandartsverzekering is de meest gekozen aanvullende verzekering van Nederland. Driekwart van de aanvullend verzekerden koos voor een tandartsverzekering in 2019, blijkt uit cijfers van Vektis. Wat vergoedt een tandartsverzekering en is het voor jou ook interessant?

Basisverzekering: tandzorg voor kinderen tot 18 jaar

In de basisverzekering wordt de meeste tandheelkundige zorg voor kinderen tot 18 jaar vergoed. Denk hierbij aan:

  • Vullingen.
  • Röntgenfoto’s.
  • Periodieke controles.
  • Fluoridebehandelingen.
  • Verwijderen van tandsteen.
  • Wortelkanaalbehandelingen.

Voor kinderen tot 18 jaar wordt orthodontie niet vergoed uit de basisverzekering. Hier is een tandartsverzekering voor nodig.

Basisverzekering: tandzorg voor volwassenen vanaf 18 jaar

Anders dan bij kinderen, wordt tandheelkundige zorg voor volwassenen niet vergoed vanuit de basisverzekering. Voor de vergoeding van tandartskosten, is er een aanvullende tandartsverzekering nodig. Heb je geen tandartsverzekering? Dan zul je de kosten voor de tandarts zelf moeten betalen.

In uitzonderlijke gevallen, dus bij medische noodzaak, wordt tandzorg voor volwassenen wel vergoed uit de basisverzekering. Hier betaal je dan wel eigen risico voor:

  • Volledige gebitsprotheses.
  • Chirurgische tandheelkundige.
  • Bijzondere tandheelkundige zorg.
  • Ernstige ontwikkelingsstoornis of geworven afwijking (zoals mondkanker).

Ook een kunst- of klikgebit wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Let wel op dat er een eigen bijdrage geldt voor het kunst- of klikgebit. Tandartsverzekeringen, of een andere aanvullende verzekering, bieden extra vergoedingen voor deze zorg.

Tandartsverzekering vergoeding

Een tandartsverzekering vergoedt tandheelkundige zorg die niet opgenomen is in de basisverzekering. De verzekeraar bepaalt zelf de inhoud en de premie van de tandartsverzekering.

Ga je twee keer per jaar op periodieke controle bij de tandarts, heb je een goed gebit en zelden een extra behandeling nodig? Dan ben je waarschijnlijk te duur uit met een tandartsverzekering. De kosten van de tandarts kun je in dat geval beter zelf betalen.

Twijfel je of je een tandartsverzekering nodig hebt? Vraag dan bij je tandarts na welke behandelingen je de komende 1 à 2 jaar kunt verwachten. Zo weet je of een tandartsverzekering voor jou interessant is.

Acceptatie tandartsverzekering

Bij sommige verzekeraars geldt een acceptatieprocedure. De zorgverzekeraar bepaalt in dit geval zelf de voorwaarden van toelating. Je kunt bij een acceptatieprocedure geweigerd worden, indien je niet voldoet aan de gestelde voorwaarden. Bij een acceptatieprocedure kan het volgende gevraagd worden:

  • Tandartsverklaring
    Een tandartsverklaring wordt opgesteld door jouw eigen tandarts. De tandarts constateert de conditie van je gebit en geeft in de verklaring aan of er binnen 1 of 2 jaar behandelingen verwacht worden.
  • Vragenlijst
    Een vragenlijst kan ook onderdeel zijn van de acceptatieprocedure. Deze worden beoordeeld door een adviseur. Die geeft de zorgverzekeraar vervolgens advies of acceptatie wel of niet verstandig is. Bij een afwijzing ben je verplicht om dit te melden wanneer je jezelf aanmeldt bij een andere verzekeraar.

Ben je nog niet geaccepteerd voor een nieuwe tandartsverzekering? Zeg je huidige tandartsverzekering dan nog niet op. Doe dit nadat je geaccepteerd bent. Hanteert je nieuwe zorgverzekeraar geen acceptatieprocedure? Dan word je automatisch geaccepteerd voor de tandartsverzekering.

Wachttijd tandartsverzekering

Naast de acceptatie, kan de verzekeraar ook een wachttijd instellen voor de vergoeding van tandarts- en/of orthodontiekosten. Je moet dan bijvoorbeeld eerst een jaar lang verzekerd zijn, voordat je aanspraak kunt maken op de vergoeding van bepaalde tandzorg. Houd daar dus rekening mee, voordat je je tandartsverzekering uitkiest of wijzigt.

 

Dit dossier is tot stand gekomen in samenwerking met UnitedConsumers

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief