Zelfzorgmiddel beschikbaar voor behandeling van plasproblemen bij mannen én vrouwen

Zelfzorgmiddel beschikbaar voor behandeling van plasproblemen bij mannen én vrouwen

Tussen de 3,5 en 5 miljoen Nederlanders hebben last van plasproblemen. Toch zijn deze klachten voor de meerderheid nog steeds moeilijk bespreekbaar met een arts. Dit blijkt uit onderzoek van marketingbureau GfK in opdracht van de Continentie Stichting.

De meest genoemde klachten zijn vaak moeten plassen (21%), een sterke aandrang (19%), ’s nachts vaak plassen (18%), gevolgd door ongewild urineverlies (9%), een zwakke of onderbrekende urinestraal (7%) en een moeilijk op gang komende plasbeurt (5%). Net als in 2015 geeft de meerderheid (66%) aan dat ze de klachten bij het plassen een taboe vinden. Slechts 36% van de mensen met plasproblemen bespreken deze klachten met hun huisarts en slechts 10% met een medisch specialist. Voor één vierde van de respondenten is het doen van spontane acties niet mogelijk of een te grote belemmering vanwege hun plasklachten.

Plasproblemen bij vrouwen
De meeste vrouwen hebben een combinatie van plasproblemen. 31% van de ondervraagde vrouwen geeft aan weleens in hun broek te hebben geplast als gevolg van de plasproblemen die zij ervaren. Tevens wordt het veel moeten plassen als problematisch betiteld. Dat blijkt uit het jaarlijkse Nationaal Plasonderzoek dat door onderzoeksbureau GfK in 2014, 2015 en 2016 uitvoerde. Het onderzoek was uitgevoerd vanwege de Nationale Plasdag.

Plasklachten bij mannen
Mannen maken zich vaak onterecht zorgen over hun plasklachten en zijn ongewis over de oorzaken die de plasklachten veroorzaken. De klachten kunnen bestaan uit het ’s nachts vaker plassen, nadruppelen, een minder krachtige urinestraal en/of een onderbroken straal, meer aandrang, moeite met het op gang komen van het plassen of het gevoel hebben dat de blaas niet volledig geleegd kan worden. Met name het veelvuldig nachtelijk plassen wordt ervaren als een grote belemmering. 11% van de ondervraagde mannen erkent weleens in hun broek te hebben geplast als gevolg van de plasproblemen die zij ervaren. Het groeien van de prostaat kan één van de oorzaken zijn van de plasproblemen die mannen ondervinden.

“Plasproblemen hebben een groter effect op je dagelijkse leven dan je zou verwachten. Het kan je sociale leven sterk beïnvloeden. En als je ‘s nachts vaak uit bed moeten om te gaan plassen verstoort dit de nachtrust en kan er toe leiden dat je overdag vermoeid bent. Onverwachts urine verliezen kan voor vervelende en gênante situaties zorgen. Desondanks wordt er niet of nauwelijks over plasproblemen gesproken. Het gevolg is dat veel mensen, uit schaamte of angst voor een bezoek aan de huisarts, onbehandeld blijven rondlopen met hun klachten.

 

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief