Is je plas ophouden gevaarlijk?

Is je plas ophouden gevaarlijk

Iedereen moet wel eens zijn plas ophouden omdat er simpelweg geen andere optie is, of omdat iemand niet in openbare gelegenheden kan plassen. Er zijn ook mensen die denken dat regelmatig je plas ophouden goed voor je is omdat het je spieren traint. Is het ophouden van je plas eigenlijk verstandig of ongezond en gevaarlijk?

Waarom plassen we?

De nieren in ons lichaam zuiveren het bloed van de afvalstoffen. Het vocht met afvalstoffen wordt een tijdje opgeslagen in de blaas, totdat je plast en je de blaas leegt. Een essentieel proces in het lichaam dus.

Gemiddeld aantal keren plassen

Per dag produceert een mens ongeveer 1 tot 1,5 liter urine afhankelijk van hoeveel iemand drinkt. Deze urine wordt opgeslagen in de blaas en verlaat meerdere malen per dag het lichaam tijdens het plassen. Hoe vaak iemand gemiddeld per dag moet plassen hangt af van onder andere: de grote van de blaas, hoeveel iemand drinkt en hoeveel urine iemand per keer loost tijdens een plasbeurt. Gemiddeld plast iemand tussen de 4 en de 8 keer per dag.

Oorzaken vaak plassen

Wanneer je erg vaak moet plassen, dan is daar is altijd wel een achterliggende oorzaak voor. De belangrijkste oorzaken van vaak en veel plassen zijn: bekkenbodemverzakking, overactieve blaas (OAB-syndroom), instabiele of een verzwakte blaas. Maar ook een kleine blaas met bijbehorende blaascapaciteit, je moet meer plassen door meer cafeïnegebruik en/of alcoholgebruik. Vaak plassen kan het bij een vrouw ook samengaan met het begin of einde van de menstruatiecyclus.

Weinig plassen

We praten van te weinig plassen, wanneer iemand minder dan 500 ml of minder dan 3 keer per dag plast. Dit kan wijzen op een onschuldig tot ernstig probleem. Bij weinig urinelozing is de plas sterk geconcentreerd (en dat zie je terug in zowel de kleur als de geur), en dan is het lichaam niet voldoende in staat om de afvalstoffen te lozen. Weinig plassen kan onder andere veroorzaakt worden door: te weinig drinken, erg veel vochtverlies door braken, diarree of hevig zweten, na het optreden van een shock, bij een verminderde pompwerking van de hartspier en bij nierfalen (nierinsufficiëntie).

Hoe werkt het?

Wanneer de blaas voller raakt dan 500 ml, dan zullen de zenuwreceptoren in de blaaswand zorgen voor de bekende aandrang om te plassen. Als men zich verzet tegen dit plasgevoel, dan kun je die aandrang onderdrukken en eventjes verliezen. Een hulpmiddel daarbij is om van het ene been op het andere been te springen. Door te huppen, worden de spieren en zenuwen in het been en de bekkenbodem geactiveerd. Hierdoor spannen de bekkenbodemspieren aan en ontspant de blaaswand. Desondanks blijft de druk op de blaaswand zich opbouwen totdat je het uiteindelijk niet meer kan volhouden en moet plassen. De blaas van een volwassene kan (in theorie) zo’n 1500 ml urine bevatten, maar de meeste mensen kunnen hun plas ophouden totdat de blaas ongeveer 800 ml urine bevat. In de praktijk wordt de blaas dan ook meestal nooit voller dan deze 800 ml.

Is je plas ophouden gevaarlijk?

Wat ook de redenen zijn dat je je urine lang ophoudt, het is uiteindelijk geen goede oplossing. Er doen zelfs verhalen de ronde dat het goed is om je blaas te trainen om je plas op te houden. Maar dat is helemaal niet goed want het zet een overbodige druk op je blaas. Het met grote regelmaat met een volle blaas rondlopen is niet gezond want in urine zitten afvalstoffen die schadelijk kunnen zijn voor de binnenwand van de blaas.

Daarnaast zorgt het langdurig ophouden van je plas ervoor dat de blaas wordt opgerekt. Het gevolg kan een verslechterde functie van de nieren zijn waardoor iemand een grotere kans heeft om infecties op te lopen. Dit alles wordt pas een probleem, wanneer iemand dus zeer regelmatig zijn plas lang ophoudt. Dus één keer lang je plas ophouden is niet gevaarlijk, maar het regelmatig lang je plas ophouden is wel schadelijk voor je lichaam en is ongezond. Daarnaast doen er verhalen de ronde dat een blaas kan springen wanneer deze overvol zit, maar dat is een fabeltje en kan niet gebeuren.

 

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief