Incontinentieproducten, het helpt!

Incontinentieproducten, het helpt

Om het ongemak van urineverlies te verkleinen kunt u gebruik maken van incontinentiematerialen. Deze helpen niet alleen het urineverlies op te vangen, maar zorgen ook voor een fris gevoel. U hoeft zich daardoor dus geen zorgen meer te maken over vlekken in de kleding of nare geurtjes.

Diverse soorten incontinentiematerialen

Er zijn diverse soorten incontinentiematerialen beschikbaar, voor zowel mannen als vrouwen. Voor mensen die kunnen staan, zijn materialen in de vorm van een onderbroek uitermate geschikt. Denk hierbij aan inlegkruisjes en incontinentieverband. Mensen die bedlegerig zijn hebben waarschijnlijk meer baat bij bescherming voor het bed. Er zijn ook incontinentiematerialen die afvoerend of tegenhoudend werken, zoals een katheter of urinewegplug. Dit zijn echter middelen die alleen door een arts voorgeschreven en aangebracht kunnen worden.

Absorberende incontinentiematerialen

Absorberende materialen zijn waarschijnlijk de meeste bekende incontinentiematerialen. Het gaat hierbij om inlegkruisjes, incontinentieverband en -luiers. Er zijn diverse leveranciers die deze materialen leveren. Doordat deze bedrijven zich gespecialiseerd hebben in incontinentiematerialen, zijn zij in staat om innovatieve producten te ontwikkelen. Zij hebben ook als doel om het leven van mensen die last hebben van urineverlies, te veraangenamen met de door hun ontwikkelde producten.

Ze hebben dus oog voor de ongemakken die incontinentie met zich meebrengt, en proberen dit op een zo goed mogelijke en menselijke manier te verminderen. De inlegkruisjes, verbanden en luiers zijn dan ook discreet van vorm en formaat, en geurloos. Bescherming voor het bed Ook in bed kan urineverlies voor ongemak zorgen. Door het gebruik van onderleggers en waterdichte matrasbeschermers kunt u dit ongemak enigszins terugdringen en genieten van een ongestoorde (nacht)rust. Daarnaast bieden veel apotheken een selectie van bedonderleggers en matrasbeschermers aan.

Afvoerende incontinentiematerialen

Wanneer het urineverlies zodanig is, dat incontinentieverband of –luiers niet afdoende zijn, kunnen katheters uitkomst bieden. Uiteraard is dit alleen mogelijk in overleg met uw huisarts. Wanneer u denkt dat u of degene voor wie u zorgt hierbij baat kan hebben, bespreek dit dan met de behandelend huisarts.

Tegenhoudende incontinentiematerialen

Tot slot zijn er ook enkele vormen van incontinentiematerialen die de urine tegenhouden in plaats van opvangen. Denk hierbij aan een urinewegplug of penisklem. Bij het gebruik hiervan treden echter vaak complicaties op en het levert bijna altijd ongemak op. Daarom worden deze middelen maar zelden gebruikt.

Vragen? Heeft u vragen over incontinentie of het gebruik van incontinentiematerialen? Neem dan contact op met uw huisarts of vraag advies aan uw apotheker.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief