Teennagels; de juiste knipmethode.

Teennagels, de juiste knipmethode

Voeten zijn bij veel mensen nog een ondergeschoven kindje, maar wanneer je je realiseert hoeveel kilometers ze ons dragen, dan is het goed verzorgen van je voeten geen overbodige luxe. Het regelmatig en juist knippen van je teennagels is een belangrijk onderdeel in deze verzorging. Helaas knippen heel veel mensen hun teennagels niet op de juiste manier, met soms pijnlijke gevolgen.


Juist knipmethode

Wanneer je een nagel te kort knipt dan kun je in het leven komen en dan is de kans op ingroeiende teennagels groot. Knip je teennagels dus nooit te kort maar laat de teennagel altijd 1 mm uitsteken. Gebruik hierbij, bij voorkeur, een goede nagelknipper of nageltang.

Naast het feit dat je een nagel niet te kort moet knippen moet je ook niet de hoek van de nagel schuin wegknippen, want hierdoor kan de nagel steeds dieper in het zachte weefsel van de nagelwal binnendringen. Het gevolg hiervan kan zijn:

  • Ingroeiende teennagel.
  • Een ontsteking.
  • Een schimmelinfectie.

Dus knip je teennagels recht en vijl de hoeken, als je dat nodig vindt, wat rond af.

Hoe kun je ingroeiende teennagel voorkomen?

Door je zoveel mogelijk aan onderstaande punten te houden kun je een ingroeiende teennagel voorkomen:

  • Knip teennagels altijd recht en niet te kort.
  • Knip nooit hoekjes van de teennagel rond af.
  • Vijl ook de teennagels netjes glad zoals je vingernagels.
  • Draag schoenen die voldoende ruimte bieden aan de tenen, zowel in breedte als in hoogte.
  • Heb je teennagels die de neiging hebben aan de zijkanten naar binnen te krullen, laat een pedicure je dan adviseren over de mogelijkheden om de nagelgroei te reguleren.

Ingegroeide nagel behandelen

Een ingegroeide nagel kan door een pedicure behandeld worden. Maar wanneer je een ontsteking hebt dan is het raadzaam om even naar je huisarts te gaan. Wat je zelf kunt doen om de pijn en de roodheid, die door de ontsteking kan ontstaan, te verminderen is om een voetbad met zeezout of soda nemen.

In ernstige gevallen moet je voor poliklinische behandeling naar het ziekenhuis. Als dat nodig is, zal je huisarts je doorverwijzen. Dit is bijvoorbeeld het geval als de nagel verwijderd moet worden.

Een schimmelnagel behandelen

Een schimmelnagel noemen we ook wel een kalknagel welke ontstaan door een schimmelinfectie. Je kunt een schimmelnagel herkennen aan de kleur. Veelal is een schimmelnagel wit of geel van kleur. In een ver gevorderd stadium kan de kleur echter bruin worden en kan de nagel dikker en brokkelig worden.

In de drogist of apotheek kun je diverse middelen kopen om een schimmelnagel te behandelen. Het middel kan direct worden aangebracht op je nagels en de werkzame stof dringt dan bij de meeste producten door de nagel om daar zijn werk te doen. Het voordeel van deze middelen is dat ze geen zware bijwerkingen hebben zoals bij de meeste medicijnen die van binnenuit werken. Het kan wel even duren voordat de infectie helemaal verdwenen is en je nagel en weer gezond uit ziet.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief