Last van gespleten nagels?

Last van gespleten nagels

Bijna iedereen heeft wel eens last van gespleten nagels. Vaak is dit geen reden tot zorgen, maar gespleten nagels kunnen wel vervelend zijn. Ze zien er onverzorgd uit en onbehandeld kunnen de oneffenheden voor ontstekingen zorgen of een ingroeiende nagel tot gevolg hebben.

Hoe ontstaan gespleten nagels?

Er zijn verschillende oorzaken die gespleten nagels tot gevolg hebben. De meest voorkomende is teveel contact met water en zeep waardoor de nagel uitdroogt. Maar gespleten nagels kunnen ook ontstaan door letsel of een (huid)ziekte. Voeding speelt ook een rol bij de gezondheid van je nagels. Calcium, ijzer, eiwitten, zink en vitamine A en B zijn nodig om je nagels gezond te houden. Daarnaast kan een schimmelinfectie de nagel aantasten en ervoor zorgen dat deze splijt. Gelukkig zijn er verschillende middelen verkrijgbaar om schimmelnagels mee te behandelen. Verder zijn er een aantal ziekten die gespleten nagels tot gevolg kunnen hebben, waaronder diabetes, osteoporose of schildklierproblemen.

Waarom moet je gespleten nagels behandelen?

Het is belangrijk om gespleten nagels te behandelen omdat de kans bestaat dat vuil zich ophoopt in de barstjes. Hierdoor kan het probleem verergeren. Zo kan er bijvoorbeeld een ontsteking ontstaan. Ook kunnen de oneffenheden in de nagel ervoor zorgen dat de nagel gaat ingroeien. Het is daarom belangrijk om gespleten nagels zoveel mogelijk te voorkomen, en wanneer ze toch ontstaan, goed te behandelen.

Hoe kun je gespleten nagels behandelen?

Wanneer je last heeft van gespleten nagels, dan kun je deze in eerste instantie het beste beschermen door een pleister over de nagel te plakken. Zo voorkom je dat de nagel verder aangetast wordt. Let er hierbij wel op dat je de pleister voorzichtig verwijderd, want de kans bestaat dat de nagel anders verder inscheurt. Een bezoek aan de pedicure kan ook helpen: deze kan de nagel glad maken en je advies geven over nagelverzorging.

Wanneer naar de huisarts?

Als een gespleten nagel niet het gevolg is van letsel of uitdroging, of wanneer je twijfelt, dan is het verstandig om een huisarts te raadplegen. Deze kan vaststellen of het splijten van de nagel een gevolg is van een (huid)ziekte en eventueel een behandeling voorschrijven.

Wat kun je zelf doen om uw nagels te beschermen?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om je nagels te beschermen en splijting van de nagel zoveel mogelijk te voorkomen. Allereerst is het belangrijk om de nagels kort te houden. Indien je gebruik maakt van een vijl, zorg dan dat je de nagels altijd rond vijlt en in één richting. Smeer dagelijks je nagels (en handen) in met een vochtinbrengende crème en gebruik bij de afwas of andere klussen handschoenen om je nagels te beschermen tegen uitdroging of letsel. Nagellak kan ook helpen om uitdroging van de nagel te voorkomen. Daarnaast zijn er ook speciale varianten nagellak verkrijgbaar die helpen bij het herstel en de verzorging van je nagels.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief