Oorzaken van verdikte teennagels

Oorzaken van verdikte teennagels

Wanneer teennagels dik en geel worden, kan het moeilijk zijn ze goed te verzorgen. Het is daarnaast ook een onprettig gezicht en vaak een teken van mogelijke gezondheidsproblemen. Verdikte teennagels kunnen schade aan de huid veroorzaken. Als de verdikking wordt veroorzaakt door schimmel, dan kan het ook besmettelijk zijn voor de huid.

Het is dus belangrijk de oorzaak van verdikte teennagels te achterhalen om zo de juiste behandelingen te kunnen starten.

Oorzaken verdikte teennagels

Er zijn vele oorzaken die leiden tot verdikking van de teennagels. Hieronder volgt een overzicht.

Verwondingen

In veel gevallen veroorzaken verwondingen aan de nagel dat deze dikker worden als ze genezen. Mensen die een bepaalde sport beoefenen, zoals voetbal of dansen lopen een groter risico op dit soort blessures. Echter, in dit geval is de verdikking van de teennagels vaak tijdelijk en keert de normale nagel terug wanneer de schade is genezen.

Schimmel

In sommige gevallen kan schimmel verdikte teennagels veroorzaken. Schimmel groeit vaak rond de nagel. Maar het kan ook onder het nagelbed komen en er daardoor voor zorgen dat de nagel losraakt. In dit geval zal de nagel vaak ook geel of bruin kleuren.

Huidproblemen

Sommige huidproblemen kunnen ook verdikte teennagels veroorzaken. Bijvoorbeeld eczeem en psoriasis. Deze huidproblemen kunnen ertoe leiden dat de dode huidcellen rond de nagels ontstoken of geïrriteerd raken.

Slechte doorbloeding

Slechte doorbloeding kan ook leiden tot verdikking van de teennagels. Aandoeningen zoals diabetes, die schade aan de zenuwen kunnen veroorzaken of ervoor kunnen zorgen dat de bloedsomloop verslechterd, kunnen ook de kwaliteit van de nagels aantasten.

Conclusie

Verdikking van de teennagels kan dus door veel dingen worden veroorzaakt. Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om verdikte teennagels te voorkomen. Goede voethygiëne is daarbij belangrijk. Dit kan verwondingen aan de voeten voorkomen, schimmels tegengaan en het huidproblemen verminderen.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief