Behandelen van schimmelnagels

Behandelen van schimmelnagels

Schimmelnagels zien er vaak niet prettig uit, toch zijn ze redelijk onschuldig. De infectie gaat vaak vanzelf over. In sommige gevallen is behandeling echter noodzakelijk. Het behandelen van schimmelnagels helpt ook verspreiding van de infectie te voorkomen en resulteert in snellere genezing, waardoor de nagels wederom een verzorgd uiterlijk hebben.


Behandelingsmogelijkheden

Er zijn verschillende manieren om schimmelnagels te behandelen:

Lokale behandeling

Bij een lokale behandeling van een schimmelnagel wordt de infectie uitwendig bestreden. Er zijn verschillende producten verkrijgbaar die schimmelnagels lokaal behandelen. Vaak zijn deze producten niet alleen geschikt om schimmelnagels te bestrijden, maar helpen ook nagels die door psoriasis zijn aangetast te herstellen. Daarbij voorkomt het de groei van schimmels en bacteriën. De lokale behandelmethode is met name geschikt voor een beginnende of milde schimmelinfectie.

Behandeling met medicijnen

Naast het lokaal behandelen van de schimmelinfectie, zijn er ook speciale antischimmelpillen verkrijgbaar die de schimmels bestrijden. Het gaat hierbij vaak om behandelingen die enkele maanden in beslag nemen. Uiteraard is het gebruik van medicijnen alleen mogelijk in overleg met de huisarts. In zo’n geval is er vaak sprake van langdurig aanhoudende schimmelnagels of ernstige klachten als gevolg daarvan. In enkele gevallen blijft de infectie bestaan, ook als de kuur van schimmelpillen volledig is afgerond.

Schimmelnagels voorkomen

Het is lastig om schimmelnagels helemaal te voorkomen, omdat we altijd in aanraking komen met de schimmels die de infecties kunnen veroorzaken. Er zijn echter een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen om de kans op een infectie te verkleinen:

  • Verzorg je handen en voeten goed, droog ze altijd zorgvuldig af en houd de nagels kort.
  • Draag slippers in vochtige, openbare ruimtes.
  • Draag alleen goed geventileerde schoenen en zorg dat schoenen niet te strak zitten.
  • Bij zweetvoeten kan het helpen om talkpoeder te gebruiken om het vocht te absorberen. Er zijn ook speciale inlegzolen te verkrijgen die hetzelfde effect hebben.
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief