Verschillende oorzaken van kortademig zijn

Verschillende oorzaken van kortademig zijn

Ineens buiten adem. Of je er nu eens in de zoveel tijd last van hebt of erg frequent, het is nooit een fijn gevoel. Kortademigheid kan het gevolg zijn van iets onschuldigs, zoals een slechte conditie, maar er zijn ook serieuze oorzaken van kortademigheid.

Wat is kortademigheid?
De naam kortademigheid geeft eigenlijk heel duidelijk aan wat het betekent; je bent dan kort van adem. Sommige mensen vinden het eng wanneer ze kortademig zijn. Ze hebben dan het gevoel dat ze te weinig adem hebben, dat ze benauwd zijn. De medische naam voor kortademigheid is dyspnoe.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen acute kortademigheid en langzaam toenemende kortademigheid:

 • Acute kortademigheid is te herkennen doordat de klacht plotseling (‘van het ene op andere moment’ of binnen enkele uren) ontstaat.
 • Langzaam toenemende benauwdheid is een aandoening die zich over een langere tijd bijv. enkele weken, maanden of zelfs jaren, ontwikkelt.

Het is erg belangrijk om dit onderscheid te maken, omdat een plotseling optredende kortademigheid vaak bedreigend is en in veel gevallen ook om een snelle actie vraagt. Bij langzaam optredende kortademigheid, raak je er vaak gewend aan het feit dat je minder lucht hebt. Directe actie is hier dan ook vaak niet noodzakelijk.

Symptomen van kortademigheid
De symptomen van kortademigheid zijn vaak voor een buitenstaander niet heel zichtbaar. Het is een proces dat iemand van binnen op voelt komen. De symptomen die mensen met kortademigheid omschrijven zijn:

 • Het gevoel hebben dat er een band om je borst zit.
 • Druk op de borst ervaren.
 • Niet goed kunnen doorzuchten.
 • Het gevoel van zuurstoftekort hebben.
 • Snel buiten adem zijn.

Oorzaken van kortademigheid
Er bestaan veel oorzaken voor kortademigheid, de één is onschuldiger dan de ander. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:

 • Neusverkoudheid
  Bij een normale verkoudheid kan je neus verstopt raken waardoor iemand kortademig wordt.
 • Allergie
  Wanneer je keel als gevolg van een allergische reactie opzwelt, kun je kortademig worden. In sommige gevallen kan er acute ademnood ontstaan. Op zo’n moment moet direct een arts gewaarschuwd worden.
 • Hyperventilatie
  Hyperventilatie wordt vaak in eerste instantie veroorzaakt door psychische spanningen of angst. Door spanningen verloopt de ademhaling sneller dan dat nodig is. Het lijkt alsof het lichaam zich voorbereidt op een inspanning zoals rennen of vechten. Het lichaam gaat vervolgens bepaalde stresshormonen aanmaken, zoals adrenaline. Hierdoor kan iemand naast het hebben van hartkloppingen een benauwd gevoel hebben en dat kan kortademigheid veroorzaken. In de meeste gevallen is hyperventilatie vrij onschuldig en gaat weer over.
 • Astma
  Eén van de meest bekendste symptomen van astma is waarschijnlijk kortademigheid. Iemand is dan heel snel buiten adem en heeft dan de neiging om naar lucht te happen. Dit komt doordat het voelt alsof het onderste gedeelte van de longen dichtzit. Hierdoor nemen mensen met astma vaak hele korte en snelle ademteugen.
 • Bloedarmoede
  In geval van bloedarmoede wordt het lichaam onvoldoende van de nodige zuurstof voorzien. Bij ernstige bloedarmoede kun je naast zwakte en vermoeidheid, kortademig worden bij de geringste inspanning.
 • Pseudokroep
  Pseudokroep is een virusinfectie van het slijmvlies van de keel en luchtpijp. Je kunt dan last krijgen van je ademhaling, doordat het slijmvlies van het strottenhoofd of de luchtwegen ontstoken en dus gezwollen is. Deze aandoening komt meestal bij baby’s en peuters voor. Veelal is een virusinfectie van de luchtwegen de oorzaak. Pseudokroep is over het algemeen een onschuldige aandoening is. Bij de meeste kinderen zal het hoesten snel minder worden en zijn er de volgende dag nauwelijks klachten meer.
 • Hartfalen
  Hartfalen kan ook één van de oorzaken van kortademigheid zijn. Bij een afnemende kracht van het hart zal het bloed minder sterk worden weggepompt. Als de knijpkracht van het hart minder is, stijgt de druk van het bloed in de longen. Het gevolg is dat het bloed in de longen minder zuurstof kan oppakken waardoor er een zuurstoftekort ontstaat. Dit tekort probeert ons lichaam dan aan te vullen door te gaan hijgen. Hierdoor ervaart iemand dat hij kortademig is. Wanneer iemand last heeft van hartfalen kan hij of zij al kortademigheid worden na een kleine inspanning. Mensen met hartfalen kunnen zelfs kortademig worden zonder enige inspanning.
 • Klaplong
  Bij een klaplong zit er als gevolg van een verwonding of weefselzwakte van de long lucht tussen de longvliezen. Vaak gaan dan acute benauwdheid, kortademigheid gepaard met een stekende pijn op de borst.
 • Longemfyseem
  Longemfyseem is een chronische ziekte, waarbij de longblaasjes verloren gaan. Het is een vorm van COPD waarbij kortademigheid, vermoeidheid, piepende ademhaling en hoesten de belangrijkste symptomen zijn.
 • Longkanker
  Bij longkanker groeien er tumoren in de longen die de ademhaling kunnen belemmeren. In het begin hebben mensen weinig last van longkanker. Een prikkelhoest, kortademigheid of pijn in de borst kunnen dan de eerste symptomen zijn.
 • Borstvliesontsteking
  Borstvliesontsteking is altijd het gevolg of complicatie van een onderliggende ziekte, zoals een zware longontsteking, tuberculose of kanker. Eén van de typische symptomen is kortademigheid en dan vooral bij inspanning. Daarnaast heb je een vrij plotselinge pijn links en/of rechts op de borst of rug soms gepaard met koorts.

Tot slot
Vaak is kortademigheid een vicieuze cirkel waar men moeilijk uitkomt. De benauwdheid kan dan erger worden. Wanneer iemand kortademig is, zorgt dit vaak voor angst of stress waardoor iemand dan weer anders of sneller gaat ademen. Door deze vicieuze cirkel is het dan lastig om het te verminderen. Wanneer je regelmatig last hebt van kortademigheid ga dan naar de huisarts. Hij of zij zal dan verder onderzoeken wat de oorzaak is. In de meeste gevallen is kortademigheid goed te behandelen met therapie of medicijnen.

Bronnen: kortademigheid.com en frieselongartsen.nl

Advertorial

Heb je aanhoudende klachten hoofd, knie nek, rug of een ander lichaamsdeel? Uiteraard wil je dan weten wat er aan de hand is en het liefst zo snel mogelijkheden. Bij Prescan kan je een MRI-scan laten maken die soms uitkomst over de specifieke klacht kan bieden. Bij Prescan kan dit binnen enkele dagen. Wil je een afspraak of persoonlijk advies?

Ga naar de website van prescan
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief