Borstkanker, herken de signalen!

Borstkanker, herken de signalen

Jaarlijks krijgen er meer dan 100.000 mensen in Nederland de diagnose kanker. Daarvan krijgen 15.000 mensen borstkanker en daarmee is dat de derde meest voorkomende vorm van kanker. Bij vrouwen is dit de meest voorkomende vorm. Eén op de acht vrouwen krijgt een vorm van borstkanker.

Wat is borstkanker?
Borstkanker is een kwaadaardig gezwel in één van de borsten maar het kan ook in beide borsten zitten. Het is een ongecontroleerde deling van de cellen en ontstaat in het klierweefsel. Een ander woord voor borstkanker is mammacarcinoom.

Wanneer er bij één van de vele celdelingen in het lichaam iets verkeerd gaat, zoals wanneer een cel zich te veel deelt of wanneer deze ongeremd blijft groeien, ontstaat er een tumor. Een tumor kan goed- of kwaadaardig zijn. Goedaardige cellen kunnen wel een zwelling veroorzaken, maar groeien niet door andere weefsels heen. Kwaadaardige cellen hebben de neiging zich te verspreiden. Bij vermenigvuldig van kwaadaardige cellen vormen ze een carcinoom; borstkanker.

Borstkanker is niet bij iedereen hetzelfde, er zijn verschillende soorten en gradaties. Borstkanker wordt onderverdeeld naar de plek waar het is ontstaan. Wanneer de kanker is ontstaan in een melkgang dan spreken we van ductale kanker. Wanneer de kanker is ontstaan in de melkklier dan spreken we van lobulaire kanker. Ductale kankers komen het meest voor. In 85% van de gevallen gaat het om een ductale vorm van borstkanker.

Wat zijn de symptomen?
Het is belangrijk om de symptomen van borstkanker tijdig te herkennen zodat borstkanker in een zo vroeg mogelijk stadium kan worden vastgesteld. Maar welke waarschuwingssignalen geeft ons lichaam af? Hoe kun je borstkanker herkennen? De volgende klachten kúnnen wijzen op kanker:

Knobbeltje in de borst
Eén van de meest voorkomende symptomen is een knobbeltje of een bobbeltje in de borst.

Veranderingen bij de tepel
Wees alert op de volgende veranderingen:

 • Strengetje naar de tepel.
 • Sinds kort ingetrokken tepel.
 • Vocht uit de tepel (bloederig, waterig, groen van kleur of melkachtig).
 • Slecht herstellende plekjes op of rond de tepel.

Veranderingen in de borst
Wees alert op de volgende veranderingen in je borst:

 • Een afwijking in je huid zoals een soort sinaasappelhuid of bepaalde deukjes in je huid.
 • Een pijnlijke plek op je borst.
 • De huid van je borst voelt warm aan en ziet rood.
 • Plotselinge veranderingen in vorm en omvang van één van je borsten.

Het is belangrijk om je te bedenken dat veel afwijkingen of symptomen in de borst geen kanker zijn. Wees wel alert en ga bij twijfel altijd even naar je huisarts.

Als borstkanker uitzaait
Bij borstkanker kunnen kankercellen van het borstweefsel zich via de lymfevaten of bloedvaten verspreiden naar andere organen en zich daar nestelen, vermeerderen en nieuwe tumoren vormen. Dit noemen we dan uitzaaiingen.
De organen waar uitzaaiingen van borstkanker meestal ontstaan, zijn het bot, de lever, de longen, het borstvlies en de hersenen. Soms komen ze ook voor in de huid en de klieren.

Deze uitzaaiingen kunnen zich al van bij het begin vormen en dus op hetzelfde moment gediagnosticeerd worden als de primaire borstkanker. Maar ze kunnen ook voortkomen uit een recidief na een eerste borstkanker.
De schatting is dat ongeveer 20 tot 30% van de patiënten die voor borstkanker worden behandeld in een latere fase uitzaaiingen krijgen en dat bij ongeveer 5% van meet af aan er al uitzaaiingen zijn.

Terugkerende borstkanker?
Helaas kan het zo zijn dat de kanker terug komt. Of genezing mogelijk is, hangt af van waar de ziekte is terug gekomen. Wanneer de kanker terugkomt in het borstgebied dan is genezing is vaak mogelijk. Dit noemt men locoregionaal of plaatselijk recidief. Wanneer de kanker ergens anders in het lichaam terugkomt dan spreken we van een afstandsrecidief, of uitgezaaide borstkanker.

Een terugkerende kanker bestaat uit dezelfde soort kankercellen als de oorspronkelijke tumor. De nieuwe tumoren ontstaan namelijk uit dochtercellen van de oorspronkelijke tumor die in het lichaam zijn achtergebleven na de behandeling. Dat is ook de reden dat deze tumoren dezelfde kenmerken hebben als de oorspronkelijke tumor. Het is wel zo dat kankercellen in de loop van de tijd kunnen veranderen (muteren). Hierdoor kan een recidief of uitzaaiing zich toch anders gedragen dan de oorspronkelijke tumor.

Natuurlijk is het ook mogelijk dat je een nieuwe primaire borstkanker krijgt. Deze heeft niets met de eerdere ziekte te maken. Van die eerdere ziekte ben je waarschijnlijk volledig genezen, maar in dit geval krijgt iemand voor 2de keer borstkanker. De tumor zal dan verschillen van de eerdere ziekte en zich ook anders gedragen, waardoor ook het behandelplan anders kan zijn. Pathologisch onderzoek moet uitwijzen of een nieuwe tumor in de borst een terugkerende of een nieuwe borstkanker betreft.

Hoe is borstkanker te behandelen?
De meest toegepaste behandelingen bij borstkanker zijn:

 • Chirurgie (operatie).
 • Radiotherapie (bestraling).
 • Chemotherapie (behandeling met celdodende of celdeling remmende medicijnen).
 • Hormoontherapie.
 • Doelgerichte therapie.

Veel mensen krijgen een combinatie van de genoemde behandelingen.

Overlevingskansen borstkanker
Gelukkig is de kans om borstkanker te overleven de laatste jaren gestegen. Dit komt aan de ene kant omdat vrouwen door goede voorlichting eerder naar hun huisarts gaan als zij iets aan hun borst merken. Maar ook omdat er steeds betere onderzoeken en nieuwe behandelmethoden zijn.

Gemiddeld is vijf jaar na diagnose 87% van de borstkanker patiënten nog in leven. Maar omdat de overlevingskansen van veel dingen afhankelijk, bijvoorbeeld van het stadium, zit er veel verschil per patiënt. Na 10 jaar is nog 94% van de borstkanker patiënten met stadium 1 nog in leven.

Bronnen: borstkanker.nl, borstkliniekrijnmondnoord.nl, kwf.nl en pinkribbon.nl

Advertorial

Heb je aanhoudende klachten hoofd, knie nek, rug of een ander lichaamsdeel? Uiteraard wil je dan weten wat er aan de hand is en het liefst zo snel mogelijkheden. Bij Prescan kan je een MRI-scan laten maken die soms uitkomst over de specifieke klacht kan bieden. Bij Prescan kan dit binnen enkele dagen. Wil je een afspraak of persoonlijk advies?

Ga naar de website van prescan
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief