Plasklachten, wat is er aan te doen?

Plasklachten, wat kun je er aan doen

Plasklachten kunnen diverse oorzaken hebben, maar zijn altijd vervelend. Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om plasklachten te verhelpen. Soms is een bezoek aan de huisarts of uroloog echter noodzakelijk.

Wat kun je zelf doen bij plasklachten?

  • Ga regelmatig naar het toilet, maar niet meer dan 6 tot 8 keer per dag.
  • Drink geen of weinig cafeïne- en alcoholhoudende dranken.
  • Plas je zittend? Zorg er dan voor dat je zo rechtop mogelijk zit.
  • Plas goed uit en zet geen druk tijdens het plassen.
  • Indien je last hebt van overgewicht zorg dan dat je afvalt zodat je een gezond gewicht hebt (denk daarbij aan je BMI).
  • Beweeg voldoende en drink voldoende (minimaal anderhalve liter per dag).
  • Eet vezelrijk, want ook verstopping kan plasklachten geven.

Wat kan de huisarts voor je betekenen bij plasklachten?

De huisarts kan een aantal dingen voor je doen. Belangrijk is om goed te kunnen vertellen welke klachten je ervaart en wanneer. Houd daarom een plasdagboek bij en neem dit mee bij een bezoek aan de huisarts. Als is vastgesteld wat de oorzaak is van je klachten, dan kan de huisarts je voorlichting geven over blaas- en/of bekkenbodemoefeningen om de spieren in die zones te versterken. Indien nodig kan de huisarts ook medicijnen voorschrijven. Zo zijn er medicijnen die de blaasspieren helpen te ontspannen waardoor je makkelijker kunt uitplassen. Dit helpt onder andere om blaasontstekingen tegen te gaan.

Wanneer moet je naar de huisarts met plasklachten?

Het is verstandig om een bezoek aan de huisarts te brengen als plasklachten langere tijd aanhouden of wanneer je klachten krijgt die hier niet genoemd staan. Als je koorts krijgt, neem dan sowieso contact op met de huisarts.

Moet je naar de huisarts als je een blaasontsteking hebt?

Indien je denkt dat je een blaasontsteking hebt opgelopen is het aan te raden om naar de huisarts te gaan. Let op, een blaasontsteking bij mannen kan meer kwaad dan bij vrouwen. Mannen worden in zo’n geval dan ook geadviseerd altijd contact op te nemen met de huisarts. Een blaasontsteking bij vrouwen kan vanzelf overgaan, maar overleg bij twijfel altijd met de assistente of de huisarts zodat je zeker weet dat het om een blaasontsteking gaat. Mocht de ontsteking langere tijd aanhouden, maak dan alsnog een afspraak.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief