Mogelijke oorzaken plasklachten

Mogelijke oorzaken plasklachten

Bijna iedereen krijgt op den duur wel eens last van plasklachten. Denk hierbij een blaasontsteking, urineverlies of een zwakkere straal. Maar wat zijn oorzaken van plasklachten?

Plasklachten

Plasklachten komen zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Maar mannen ervaren vaak andere plasklachten dan vrouwen en andersom. Ook de oorzaken van de diverse soorten plasklachten verschillen van elkaar. In dit artikel bespreken we daarom de mogelijke oorzaken van plasklachten bij mannen en vrouwen apart.

Plasklachten bij mannen

Plasklachten bij mannen worden meestal veroorzaakt door een overactieve blaas of plasbuisvernauwing. Toch is het vaak lastig om de exacte oorzaak te achterhalen. Overigens hebben plasklachten bij mannen meestal niets te maken met een vergroting van de prostaat of prostaatkanker.

Mogelijke oorzaken plasklachten bij mannen

Hoewel het lastig is om te achterhalen wat de oorzaak is van bepaalde plasklachten bij mannen, zijn er wel een aantal oorzaken te benoemen, bijvoorbeeld:

 • Vernauwing van de plasbuis door beschadiging of als gevolg van een infectie. Een beschadiging kan bijvoorbeeld worden opgelopen door een operatie of door een ongeluk.
 • Blaasontsteking en/of prostaatontsteking. (Bij mannen gaat een blaasontsteking vaak samen met een prostaatontsteking. Ga daarom altijd naar de huisarts als je denkt dat je een blaasontsteking hebt.)
 • Overactieve blaas: hierbij trekt de blaas onverwacht samen waardoor er urine vrijkomt. Dit kan veroorzaakt worden door problemen met de urinewegen en/of bekkenbodemspieren.
 • Prostaatvergroting: doordat de urinebuis door de prostaat loopt, kan deze bekneld raken wanneer de prostaat groeit. Vroeger dacht men dat plasklachten bij mannen met name door een prostaatvergroting werden veroorzaakt. In de praktijk blijkt echter dat dit vaak niet het geval is.
 • Verandering van elasticiteit van de wand van de blaas.
 • Verzwakking van de spieren rond de uitgang van de blaas.
 • Verzwakking van de bekkenbodemspieren.
 • Ook overgewicht, obstipatie en soa’s kunnen plasklachten veroorzaken.
 • Sommige medicijnen zoals: antidepressiva, antipsychotica, medicijnen tegen de ziekte van Parkinson en bloeddruk- en plaspillen kunnen plasklachten veroorzaken.

Mogelijke oorzaken plasklachten bij vrouwen

Vrouwen hebben voornamelijk last van een blaasontsteking of urine-incontinentie als het om plasklachten gaat. Dit wordt meestal veroorzaakt door een overactieve blaas of problemen met de bekkenbodemfunctie. Ook hebben vrouwen een grotere kans om een blaasontsteking op te lopen.

Oorzaken blaasontsteking bij vrouwen

Doordat vrouwen een kortere plasbuis hebben dan mannen, hebben zij sneller last van een blaasontsteking. Daarnaast is bij vrouwen de afstand tussen de plasbuis en anus kleiner waardoor bacteriën sneller de blaas kunnen binnendringen. Leeftijd speelt overigens ook een rol: hoe ouder de vrouw is, des te groter de kans is op een blaasontsteking. Ook zwangere vrouwen hebben een groter risico op een blaasontsteking.

Oorzaken aandrangincontinentie

Vrouwen die last hebben van aandrangincontinentie voelen dat ze moeten plassen, maar kunnen de plas niet lang genoeg ophouden om naar het toilet te gaan. Dit kan een aantal oorzaken hebben:

 • Overactieve blaas: de spieren van de blaaswand trekken onverwacht samen waardoor er direct urine vrijkomt.
 • Te vaak naar het toilet gaan. De blaas raakt daar op den duur aan gewend en kan steeds minder goed de plas ophouden.
 • Het drinken van cafeïne- of alcoholhoudende dranken. De blaas vult zich hierdoor sneller waardoor er plots druk op de blaas kan komen te staan.
 • Het voortdurend aanspannen van de bekkenbodemspieren. Dit geeft ook extra druk op de blaas.

Oorzaken stressincontinentie

Bij stressincontinentie verliezen vrouwen urine wanneer ze bijvoorbeeld moeten niezen, hoesten of wanneer ze traplopen. Dit komt doordat de blaas niet goed werkt. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

 • Verzwakking van de bekkenbodemspieren. Dit is meestal het gevolg van een zwangerschap of bevalling.
 • Verhoogde druk in de buik door lachen, springen of overgewicht.
 • Het drinken van cafeïne- of alcoholhoudende dranken.
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief