Plasklachten, een veel voorkomend probleem

Plasklachten een veel voorkomend probleem

Uit een onderzoek blijkt dat een half miljoen Nederlanders of meer last heeft van incontinentie en een nog grotere groep, te weten 3 miljoen, heeft plasklachten. Echter, het is nog steeds een taboe dat blijkt uit het feit dat 15% van de mensen die plasklachten hebben er nooit met iemand over praat.

Veel onwetendheid

Er is veel onwetendheid over het onderwerp. Men denkt bijvoorbeeld dat plasklachten alleen voorkomt bij oudere mensen en men denkt dat mannen veel vaker met dit probleem te maken hebben dan vrouwen. Beide is niet waar. Plasklachten komen bij alle leeftijden voor en vrouwen hebben vaker last van plasklachten. De klachten verschillen wel tussen mannen en vrouwen. Mannen hebben vaker last van een langzaam op gang komende plas en vrouwen hebben een sterke aandrang om te plassen.

Sommige mannen en vrouwen hebben moeite om hun urine op te houden bij een bepaalde inspanning die op dat moment verricht wordt zoals hoesten, niezen, lachen, tillen, springen, traplopen of plotseling opstaan. Dit noemt men inspanningsincontinentie of stressincontinentie.

Een andere vorm die aandrangincontinentie of urge-incontinentie wordt genoemd bestaat uit het plotseling erg nodig moeten plassen en niet op tijd het toilet halen.

Naast deze plasproblemen zijn er de volgende plasproblemen:

  • Vaak moeten plassen.
  • Vaker ’s nachts moeten plassen.
  • Een minder krachtige plasstraal.
  • Nadruppelen – Niet goed uit kunnen plassen.
  • Lang moeten wachten voor dat het plassen op gang komt.
  • Een branderig gevoel hebben bij het plassen.

Wanneer praten we over “vaker” plassen?

We praten over vaker plassen wanneer:

  • U dagelijks gemiddeld tussen de 1,5 tot 2 liter drinkt dan is het gangbaar dat u tussen de vijf en de acht keer per dag het toilet bezoekt, en maximaal 1 keer ’s nachts.
  • Iemand deze hoeveelheden drinkt, maar veel vaker de behoefte heeft om te plassen.

Bij mannen kunnen plasklachten, onder andere, veroorzaakt worden door een vergroot prostaat, maar ook een overactieve blaas of een plasbuisvernauwing kunnen oorzaken van plasproblemen zijn.

Bij vrouwen is veelal een overactieve blaas of een probleem in het functioneren van de bekkenbodemspieren de oorzaak voor plasklachten.

Om plasklachten zo klein mogelijk te houden is het belangrijk om voldoende (ongeveer 2 liter per dag), te drinken. Op die manier zorg je ervoor dat de nieren actief blijven, en dat is belangrijk. Daarnaast is het advies om regelmatig te plassen en de blaas goed leeg te plassen. Ook is het beter om je plas niet te lang op te houden.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief