Wat vergoedt je zorgverzekering bij bijzondere vergoedingen?

Wat vergoedt je zorgverzekering bij bijzondere vergoedingen?

Vanuit de basisverzekering krijg je de belangrijkste zorg in Nederland vergoed: eerste hulp bij ongelukken, de huisarts en bepaalde medicijnen. Als je andere zorg nodig hebt, kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Ben je op zoek naar een specifieke vergoeding? Dan……..

Kies de juiste aanvullende zorgverzekering

Iedere aanvullende verzekering biedt weer andere vergoedingen aan. Verzekeraars bieden een aanvullende verzekering altijd aan in de vorm van een pakket. Het pakket dat je kiest heeft dus meerdere vergoedingen. Dit is natuurlijk mooi meegenomen maar let altijd goed op dat je niet meer premie voor je verzekering betaalt, dan je eruit vergoed krijgt.

Overzicht vergoedingen

Onderstaande vergoedingen zijn de meest gekozen specifieke vergoedingen. Kijk bij deze vergoeding altijd naar de premie die je betaalt en de vergoeding die je krijgt.

 1. Gehoorapparaten

  De basisverzekering vergoed 75% van de kosten van je gehoorapparaat. Je betaalt wel altijd je eigen risico. Omdat het grootste gedeelte van de vergoeding uit de basisverzekering komt is het  vaak niet nodig een aanvullende verzekering met een hele hoge dekking aan te vragen.

 2. Brillen en lenzen

  Het is verleidelijk een aanvullende verzekering te kiezen met een vergoeding voor brillen en lenzen omdat je deze vaak gebruikt. Toch is dit niet de beste keuze. Kies je namelijk een aanvullende verzekering speciaal voor brillen en lenzen? Dan betaal je meer premie dan je eruit vergoedt krijgt.

 3. Kunstgebitten

  De basisverzekering vergoedt één keer per vijf jaar 75% van je kunstgebit. Hier betaal je wel je eigen risico over. Je betaalt dus altijd 25% zelf. Laat je voor het eerst een kunstgebit aanmeten? Dan betaal je ook het trekken van je tanden voor een kunstgebit zelf. Hier kun je wel een aanvullende verzekering voor afsluiten.

 4. Pedicure

  Mensen met diabetes hebben soms behoefte aan een pedicure. Helaas vergoedt de basisverzekering dit niet standaard. Allleen als je diabetes type 1 of 2 hebt, krijg je ieder jaar een voetcontrole of voetonderzoek vergoed. Je krijgt dan een Simms’s classificatie mee. Als je Simms’s 2 of 3 hebt,krijg je de behandeling van huid- en nagelproblemen en voetvorm- en standsafwijkingen vergoed vanuit de basisverzekering. Hier betaal je natuurlijk wel je eigen risico over.Heb je geen Simms’s 2 of 3? Dan kun je een aanvullende verzekering afsluiten voor pedicure. Goed om te weten: dit geldt niet voor de schoonheidspedicure, maar alleen voor pedicure met medische redenen.

 5. Bovenooglidcorrectie

  De basisverzekering vergoedt een bovenooglidcorrectie alleen als je een medische indicatie hebt. Bijvoorbeeld als je een ernstige gezichtsveldbeperking hebt, waarbij de onderrand van je bovenooglid 1 millimeter of lager boven het centrum van je pupil hangt. Heb je een afwijking of chronische ziekte waarmee je bent geboren? Dan krijg je in de meeste gevallen de kosten vergoed. Als je geen medische indicatie hebt, kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Let wel op: er zijn maar een paar verzekeraars die deze vergoeding bieden. Ook geldt de vergoeding alleen als het medisch noodzakelijk is en na toestemming van de verzekeraar.

 6. Laserepilatie

  Als je als vrouw last van overbeharing in het gelaat, wil je dit natuurlijk weg hebben. Je kunt hiervoor laserepilatie gebruiken. Maar helaas krijg je deze kosten niet vanuit de basisverzekering vergoed. Je kunt hier wel een aanvullende verzekering voor afsluiten. Je krijgt de vergoeding dan alleen als het gaat om overbeharing in het gelaat bij een vrouw en alleen als het medisch noodzakelijk is en je toestemming van de verzekeraar hebt.

 7. Pruiken

  De basisverzekering vergoedt de kosten voor een pruik alleen als het gaat om langdurige, gehele of gedeeltelijke kaalhoofdigheid als gevolg van een medische aandoening of behandeling. En bedenk je dan ook dat je eerst je eigen risico betaalt. Als je haarstukje meer kost dan de vergoeding die je krijgt, moet je dit zelf betalen. Je kunt hier een aanvullende verzekering voor afsluiten, maar denk erom dat je voor deze aanvullende verzekering een redelijke hoge maandpremie betaalt. Kijk in het vergoedingsoverzicht pruiken van Independer voor meer informatie.

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Independer.
 

 

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief