Behandeling van obstipatie

Behandelen van obstipatie

Verstopping of een moeilijke stoelgang is vaak relatief eenvoudig te verhelpen, bijvoorbeeld met psylliumvezels.

Wat zijn psylliumvezels?

Psylliumvezels helpen zowel tegen verstopping als diarree. Psylliumvezels laten de ontlasting meer water opnemen. De ontlasting wordt zachter en zwelt wat op, dit stimuleert de stoelgang. Als je deze vezels met veel water inneemt, bevordert dit de stoelgang. Neem je ze daarentegen met weinig water, dan wordt je ontlasting vaster. Je merkt binnen 3 dagen dat de ontlasting op gang komt en dat de stoelgang minder pijnlijk is. Psylliumvezels zijn in elke reformwinkel en apotheek te koop. Als dit niet werkt, overleg dan met je arts.

Tips bij acute obstipatie

  • Zorg voor genoeg beweging.
  • Eet vezelrijke voeding.
  • Drink minstens 1,5 tot 2 liter per dag.
  • Verder kunnen laxeermiddelen helpen, als de bovenstaande aanpak onvoldoende resultaat geeft.

Van ‘probiotica’ is niet bewezen dat ze helpen tegen verstopping.

Behandeling chronische obstipatie

Als bovenstaande maatregelen niet werken, kan bekkenbodemfysiotherapie een uitkomst bieden bij klachten als verstopping. Want mogelijk zijn problemen met je bekkenbodemspieren de oorzaak van de verstopping. In dat geval heb je als vrouw mogelijk ook last van pijn bij het vrijen en moeite met plassen.

Bewegen, drinken en vezelrijke voeding blijven belangrijk, ook als je laxeermiddelen gebruikt. In een aantal gevallen is een medicamenteuze behandeling nodig. Er zijn verschillende middelen om verstopping te verminderen en te voorkomen. Deze laxeermiddelen kun je zonder recept kopen. Twee weken nadat je met de medicijnen bent begonnen, kun je je huisarts even bellen om te bespreken hoe het gaat. Ook bekijk je samen of de medicijnen moeten worden aangepast. Als je medicijnen tegen verstopping gaat gebruiken moet je er rekening mee houden dat middelen zoals psylliumvezels, lactulose en macrogol soms wat langer moeten worden gebruikt (ten minste twee maanden) alvorens de ontlasting weer volledig is gereguleerd.

Als je na verloop van tijd minder laxeermiddelen gaat nemen, moet je dat wel heel geleidelijk afbouwen. De darmen moeten er langzaam aan wennen om het zonder medicijnen te doen. Blijf de adviezen (bewegen, genoeg drinken en vezelrijke voeding) opvolgen om verstopping te voorkomen. Door het gebruik van laxeermiddelen gaan darmen sneller werken en krijg je dunnere ontlasting. Houd er dus rekening mee dat je soms wat sneller dan gewoonlijk naar het toilet moet.

Medicijnen tegen verstopping zijn of bulkvormers of vochtbinders of contactlaxantia. Bulkvormers zijn middelen die dezelfde eigenschappen hebben als voedingsvezels. Bulkvormers los je op in water, yoghurt of sap. Ze zorgen voor een soepele ontlasting en een goede darmwerking.

Vochtbinders zijn middelen die vocht vast houden in de darm waardoor de ontlasting zachter wordt. Ook bij deze middelen is het belangrijk dat je voldoende drinkt

Contactlaxantia zijn middelen die de darmbeweging activeren door een chemische prikkeling van de darmwand. Hierdoor hebben ze een sterk laxerend effect. Deze middelen zijn in het algemeen niet geschikt voor langdurig gebruik.

Vezels

Als het niet goed lukt om voldoende vezels te eten, dan kun je als aanvulling psylliumvezels of een preparaat met psylliumvezels gebruiken. Dit zijn natuurlijke vezels die ervoor zorgen dat de ontlasting meer vocht vasthoudt. Je krijgt daardoor meer en zachtere ontlasting. De darmen gaan daardoor beter werken. Neem deze middelen dagelijks bij je ontbijt of bij ernstigere verstopping neem twee tot drie maal per dag. Meng ze bijvoorbeeld door de yoghurt. Na één tot drie dagen merk je dat de ontlasting op gang komt. Zorg dat je bij deze middelen voldoende drinkt (1,5 tot 2 liter per dag). Als je te weinig drink kunnen deze medicijnen averechts werken als ze niet voldoende vocht op kunnen nemen. Deze zogenaamde bulkvormers kunnen zonder problemen langdurig gebruikt worden, omdat ze de darm niet prikkelen.

Lactulose

Als de extra natuurlijke vezels onvoldoende helpen, dan kun je lactulose of macrogol gebruiken. Deze middelen trekken vocht naar de darmholte. Daardoor wordt de ontlasting dunner en zachter en gaan de darmen beter ‘kneden’. Neem dagelijks de afgesproken hoeveelheid bij het ontbijt en zorg dat je voldoende drinkt. De behandeling moet vaak twee tot drie maanden worden voortgezet. Je hoeft niet bang te zijn dat de darmen ‘lui’ worden van deze middelen. Lactulose en macrogol mag je ook tijdens de zwangerschap gebruiken.

Bisacodyl of Sennosiden

Soms heb je kortdurend een extra middel nodig om de darm te prikkelen, bijvoorbeeld bisacodyl of sennosiden. Bisacodyl heeft een laxerende werking door prikkeling an het darmslijmvlies. En Sennosiden stimuleren de darmbeweging door prikkeling. Als je ’s avonds bisacodyl of sennosiden inneemt, kan de ontlasting de volgende ochtend al op gang komen. Neem deze middelen niet te vaak en te lang, anders kan er een luie darm ontstaan. Bisacodyl mag niet langer dan 3 dagen gebruikt worden en sennosiden niet langer dan 2 weken. Bij erge verstopping kunnen sommige middelen samen worden ingenomen. Bijvoorbeeld lactulose samen met bisacodyl.

Soms kan een zetpil bisacodyl nodig zijn om de eerste harde ontlasting weg te krijgen. De zetpil breng je in de anus in. De ontlasting komt dan binnen een kwartier tot een uur op gang.

Klysma

Een micro-klysma werkt nog sneller om de ontlasting op gang te brengen. Dit is een kleine tube waarmee je een vloeistof (met daarin bepaalde zouten) in de anus brengt. De vloeistof maakt de harde ontlasting zachter en werkt als een soort glijmiddel. Een micro-klysma geeft meestal direct aandrang. Probeer de ontlasting een kwartier op te houden, dan kan de micro-klysma goed inwerken. Een klysma lost de oorzaak van de darmproblemen niet op. Als een klysma de obstipatie heeft opgelost moet je er wel voor zorgen dat een nieuwe verstopping wordt voorkomen. Hou je daarom aan eerder genoemde leefregels (vezels, drinken, bewegen) en gebruik, eventueel tijdelijk, een laxeermiddel zoal psyllium of lactulose.

Lidocaïnezalf

Soms doet een scheurtje bij de anus pijn tijdens het poepen. In dat geval kan je een pijnverdovende lidocaïnezalf op de anus smeren. Een andere optie is nitraatzalf, die de kringspier wat ontspant.
Voor meer informatie over medicijnen kunt je advies vragen aan je huisarts en/of apotheker. Ook als verstopping opnieuw een probleem wordt, neem dan weer contact op met je huisarts.

Meer informatie over verstopping

Voor meer informatie over verstopping kun je terecht bij de Maag Lever Darm Stichting en bij het Voedingscentrum.

 

-Partner Content

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief