Hoe PDS behandelen?

Hoe PDS behandelen

– Partner content – Voor iedereen, dus ook voor patiënten met PDS, gelden de algemene richtlijnen “Gezonde Voeding”, met uitzondering van het minimale vezeladvies. Het is niet mogelijk om specifieke voedingsrichtlijnen op te stellen die bij een groot deel van de patiënten de PDS-klachten zouden verminderen. Het algemene advies, om minimaal 30 tot 40 gram vezels per dag te gebruiken, geldt niet voor patiënten met PDS.

Mensen met PDS doseren vezels op geleide van klachten en of op advies van huisarts of diëtist. Patiënten kunnen een voedingsdagboek bijhouden., Soms is er een duidelijke relatie met PDS-klachten en het voedsel wat ze consumeren. Het is niet mogelijk om specifieke voedingsrichtlijnen op te stellen die bij een groot deel van de patiënten de PDS-klachten zouden verminderen. Uitgangspunt is gezonde voeding is een evenwichtig voedingspatroon.

Wanneer obstipatie/verstopping op de voorgrond staat, kan een laxans als psylliumvezels helpen. Lactulose heeft niet de voorkeur, vanwege de toename van de klachten door gasvorming.

Patiënten met PDS die probiotica willen proberen, moeten deze bij voorkeur gedurende vier weken gebruiken om het effect te onderzoeken. Soms lijken bepaalde probiotica effectief te zijn bij patiënten met PDS. Dit hangt onder andere af van de bacteriestam, dosis en toedieningsvorm.

Verminder stress

Zoals bij bijna elke ziekte kunnen stress en de klachten elkaar versterken. Bedenk waar de stress vandaan komt en pak dat aan. Maak eventueel een dagboekje: schrijf op wanneer je spanningen of stress voelt en waar het minder van wordt.

Zelfhulpmethodes

Zelfhulpmethodes, bijvoorbeeld een gestructureerd zelfhulpboek of werkboeken en ontspannings-cd’s kunnen de zelfzorg ondersteunen.

Gezond eten

Een evenwichtig eetpatroon met minstens drie maaltijden per dag is ook voor patiënten met PDS van belang. Voor mensen met PDS is het belangrijk om volwaardige voeding te nemen. Gezonde voeding is essentieel. Het is cruciaal om voldoende vezels binnen te krijgen. Vezels houden vocht vast in de darm. Je krijgt hierdoor meer en zachtere ontlasting en de werking van de darm wordt gestimuleerd. 30 gram vezels per dag is voldoende. Er zitten géén voedingsvezels in vlees, ei, kaas en andere melkproducten. Genoeg drinken is ook noodzakelijk. Drink ten minste 1,5 tot 2 liter per dag.

Veel patiënten met PDS vermijden bepaalde voedingsmiddelen omdat ze merken dat die bij hen meer klachten geven. Ze nemen bijvoorbeeld geen kool, paprika, peulvruchten, ui, koolzuur, melkproducten, koffie, suiker, zoetstoffen, vet of citrusvruchten. Of het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen de klachten vermindert, is tot nu toe niet wetenschappelijk bewezen. Zodra je bepaalde voedingsmiddelen niet meer neemt, is het verstandig om eens met een diëtist te bespreken of en hoe je toch genoeg voedingsstoffen binnen krijgt.

Vezelrijke voeding:

  • Aardappelen.
  • Fruit.
  • Groenten (ook rauwe groenten).
  • Peulvruchten (bonen, erwten, linzen).
  • Volkoren pasta.
  • Volkoren- en roggebrood.
  • Zilvervliesrijst.

Probiotica

Van probiotica (in pillen/capsules, in zakjes poeder of in yoghurtdrankjes) is nog onvoldoende bewezen of en bij wie ze helpen. Toch lijken de probiotica bij sommige mensen wel wat verlichting te geven. De mogelijk werkzaamheid van probiotica (hangt af van de juiste bacteriestam en juiste dosis en toedieningsvorm) Zijn in de apotheek, drogit of bij natuurvoedingswinkels te koop.

Pepermuntolie

Bij een deel van de mensen met PDS verminderen pillen met pepermuntolie de klachten.

Lijnzaad

Naar lijnzaad is geen onderzoek gedaan bij PDS. Het is dus niet bekend of het echt helpt.

Beweging

Als je weinig beweegt, probeer dan eens of je af en toe wat kunt gaan wandelen. Kijk wat dat met jouw klachten doet. Stop niet bij de eerste buikkramp maar probeer voorzichtig verder te bouwen aan jouw gezondheid. Ten aanzien van bewegen geldt ook voor patiënten met PDS de Nederlandse Norm voor Bewegen: minimaal een half uur per dag gedurende vijf dagen per week.

Toiletgang

Stel een toiletgang niet uit. Ga naar het toilet zodra je de aandrang voelt. Stel dit niet uit, ook al hebt je het druk. Als je de aandrang om te poepen steeds negeert, dan voel je op den duur de aandrang minder goed. De poep blijft langer in je darmen en wordt daardoor droger en harder. Dit veroorzaakt verstopping.

Medicijnen bij PDS

De behandeling van PDS met geneesmiddelen is slechts bij een gering percentage van de patiënten zinvol gebleken. Daarnaast is de effectiviteit van de meeste bij PDS voorgeschreven geneesmiddelen voor de brede PDS-patiëntengroep onvoldoende vastgesteld. Wanneer bij aanzienlijke pijnklachten de behoefte bestaat om pijnstillers te gebruiken, kunnen paracetamol of een NSAID worden ingenomen. Het nut van de meeste bij PDS voorgeschreven geneesmiddelen (zoals spasmolytica en laxantia), zijn voor de brede PDS-patiëntengroep onvoldoende onderbouwd.

Bijwerkingen medicatie als oorzaak

Als je medicijnen voor andere aandoeningen gebruikt, loont het de moeite om eens met je apotheker te bespreken of obstipatie één van bijwerkingen van deze geneesmiddelen dis. Sommige medicijnen hebben verstopping als bijwerking. Gebruikt je zulke medicijnen, dan kan je met je huisarts te bekijken of je andere of minder van deze medicijnen kunt gebruiken.

Vezels

Overweeg wanneer obstipatie op de voorgrond van je PDS klachten staat extra vezels te gebruiken. Ook als diarree een belangrijk onderdeel van het klachtenpatroon bij PDS is, heeft het gebruik van vezels de voorkeur. De darmen gaan beter werken als je voldoende vezels eet. Als het niet goed lukt om voldoende vezels te eten, dan kun je als aanvulling psylliumvezels of een preparaat met psylliumvezels gebruiken. Dit zijn natuurlijke vezels die ervoor zorgen dat de ontlasting meer vocht vasthoudt. Je krijgt daardoor meer en zachtere ontlasting. Neem dagelijks vezels bij je ontbijt of vaker. Twee tot drie maal per dag, bij ernstigere verstopping. Meng ze bijvoorbeeld door . Na één tot drie dagen merk je dat de ontlasting op gang komt. Zorg dat je bij deze middelen voldoende drinkt (1,5 tot 2 liter per dag), anders kan de verstopping verergeren.

Lactulose heeft bij PDS niet de voorkeur, vanwege de gasvorming in de darm (opgeblazen gevoel) die het als bijwerking heeft en daarmee de klachten van PDS kan versterken. Een evenwichtig voedingspatroon is heel belangrijk. Een diëtist kan je daarmee helpen .

Klysma

Een micro-klysma werkt nog sneller om de ontlasting op gang te brengen. Dit is een kleine tube waarmee je een vloeistof (met daarin bepaalde zouten) in de anus brengt. De vloeistof maakt de harde ontlasting zachter en werkt als een soort glijmiddel. Een micro-klysma geeft meestal direct aandrang. Probeer de ontlasting een kwartier op te houden, dan kan de micro-klysma goed inwerken.

Lidocaïnezalf

Als poepen pijnlijk is kun je een pijnverdovende lidocaïnezalf op de anus smeren. Je kan ook nitraatzalf gebruiken. Nitraatzalf ontspant de kringspier.

Chronische behandelopties voor PDS

Ongerustheid over je buikklachten kan ervoor zorgen dat PDS klachten verergeren. Door de verergering van de klachten neemt de ongerustheid wellicht verder toe. De klachten en de zorgen hierover versterken elkaar. Samen met je huisarts kan je er aan werken om de neerwaartse spiraal waarin ongerustheid en klachten elkaar versterken zelf te doorbreken. Als je je zorgen maakt over je klachten, dan is het goed om hierover met je huisarts in gesprek te gaan

PDS-klachten die erg veel impact hebben op de kwaliteit van leven, die langdurig niet gereageerd hebben op leefstijlregels en medicatie kunnen de hulp van een psycholoog overwegen. Een psycholoog kan je met de zogenaamde ‘cognitieve gedragstherapie’ leren om op een andere manier naar je klachten te kijken. Hij of zij leert je om op zo’n manier met je klachten om te gaan dat je er wat minder last van heeft. Je gedrag, gevoel en manier van denken kunnen daardoor veranderen. Deze veranderingen kunnen goed helpen om de klachten te verminderen.

Ook van hypnotherapie, door een psycholoog/hypnotherapeut met speciale kennis op dit gebied, kunnen PDS klachten. Tevens kunnen antidepressiva de PDS-klachten verminderen.

Voorkom vermijdingsgedrag

Als je niet meer naar bijeenkomsten gaat omdat je niet zeker weet of daar wel een goed toilet in de buurt is, dan mis je misschien nuttige ontmoetingen of gezellige feestjes die je juist wat afleiding kunnen geven. Dit is vermijdingsgedrag. Als je gestrest raakt wanneer je naar een onbekende omgeving moet, dan kunnen PDS-klachten verergeren. Probeer of je toch wat meer van die bijeenkomsten kunt meemaken. En probeer vermijdingsgedrag te verminderen. Bouw dit op door bijvoorbeeld met iemand af te spreken dat je maar een halfuurtje naar een feest gaat. Durf gerust te vragen of er ergens, weg van alle drukte, een toilet is waar je zo nodig even naartoe kunt. Dit kan je ook helpen de stress te verminderen en het vermijdingsgedrag te verminderen.

Voor meer informatie over medicijnen kun je advies vragen aan je huisarts en/of apotheker. Ook als verstopping opnieuw een probleem wordt, neem dan weer contact op met je huisarts.

Wanneer contact opnemen bij een prikkelbare darm?

Bel de huisartsenpraktijk:

  • Als je bloed of slijm verliest met de ontlasting.
  • Als je ontlastingspatroon opeens anders wordt dan je gewend bent.
  • Als je onbedoeld veel afvalt.

Deze klachten horen niet bij PDS en er kan dan wat anders aan de hand zijn.

Meer informatie over prikkelbare darm

Voor meer informatie over prikkelbare darm kun je terecht bij de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging. Ook de Maag Lever Darm Stichting werkt aan een betere toekomst voor mensen met maag-, darm-, en leverproblemen. Ze zorgen dat er nieuw onderzoek komt en zijn een kennisbron voor patiënten en naasten. Op de website, Alles over een gezonde buik, staan veel praktische tips voor mensen met obstipatieklachten en PDS.

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Teva Nederland.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief