Wanneer kan je de gemeente aansprakelijk stellen voor letselschade?

Wanneer kun je de gemeente aansprakelijk stellen bij letsel

Een ongeluk op straat kan in een klein hoekje zitten. Je valt bijvoorbeeld over een niet goed liggende stoeptegel en dan kan een botbreuk of hoofdletsel het gevolg zijn. Wat veel mensen niet weten is dat ze in sommige gevallen deze letselschade op de gemeente kunnen verhalen. Wanneer kan je de gemeente aansprakelijk stellen?

Gewond door val: is de gemeente aansprakelijk?

Of je nu fietst, buiten loopt of in de auto rijdt, soms kan het voorkomen dat je gewond raakt door een gevaarlijke situatie op de weg. Enkele voorbeelden:

  • Je valt als fietser door een gat in de weg.
  • Als automobilist raak je van de weg af doordat de weg glad is als gevolg van bladeren.
  • Als voetganger val je over uitstekende stoeptegels.

Als je hierbij gewond raakt, in het ziekenhuis terecht komt of door jouw verwondingen niet kan werken, kan je je afvragen of de gemeente aansprakelijk is voor de letselschade die je hierdoor oploopt.

Wanneer is de gemeente aansprakelijk?

in de wet is geregeld dat gemeenten een grote verantwoordelijkheid dragen voor de staat van hun wegen en fietspaden. In artikel 6:174 van het Burgerlijk Wetboek staat dat de wegbeheerder aansprakelijk is voor de schade van weggebruikers die is ontstaan als gevolg van een gebrekkige toestand van de weg.

Een weg is volgens de rechter gebrekkig als:

  • De weg niet voldoet aan de eisen die men daaraan in de gegeven omstandigheden mag stellen.
  • als daardoor gevaar ontstond en dat dit gevaar zich ook heeft verwezenlijkt.

Alle omstandigheden zijn daarbij van belang. Ook is dit geen garantieverplichting. Je mag niet van de gemeente verwachten dat elke weg en voetpad perfect is.

Of de gemeente aansprakelijk is voor jouw letselschade is dus van veel omstandigheden afhankelijk. Heb je bijvoorbeeld zelf goed uitgekeken, was de situatie niet vlak voor het ongeval ontstaan, heb je getuigen van het ongeval, werd er gewaarschuwd voor de gevaarlijke situatie? Dit zijn slechts enkele voorbeelden die van belang zijn voor de vraag of de gemeente aansprakelijk is voor jouw letselschade.

Letselschade door gemeente: wat moet ik doen?

Als je gewond raakt door een ongeval en je vermoed dat hiervoor de gemeente verantwoordelijk is, is het altijd verstandig om juridisch advies in te winnen bij een letselschade jurist. Of de gemeente echt aansprakelijk is, is afhankelijk van veel omstandigheden. Een letselschadejurist kan jou helpen om te beoordelen of jouw zaak een kans van slagen heeft. Ook kan deze alle kosten die je maakt doordat je gewond bent geraakt, voor jou op de gemeente verhalen. De hulp van een letselschadejurist is voor jou meestal gratis omdat ook deze kosten verhaald kunnen worden op de gemeente.

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Mr. Inkie Stoop van Wijs letselschade.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief